Ett utsnitt ur uppslaget med artikeln om Nato och kvinnorna
Ett utsnitt ur uppslaget med artikeln av Sigrid Aliki om Nato och jämställdheten [Foto: Eva Wernlid]
Den senaste tiden har jag skrivit om Nato-frågan flera gånger och varnat för en svensk anslutning. Därför gläder det mig att FiB/Kulturfront i sitt senaste nummer tar upp frågan på ett bra sätt. Man har flera viktiga artiklar.

Det viktigaste inslaget är intervjun med förre folkpartistiske utrikesministern, FN-vapeninspektören med mera … Hans Blix. FiBs reportageteam Peo Österholm och Eva Wernlid besöker honom i hans bostad i Stockholm och låter honom lägga ut texten om varför Sverige skall hålla sig utanför Nato. Natos utvidgning efter Berlinmurens fall är förödmjukande för Ryssland. ”Västs sätt att behandla Ryssland skär djupa sår i den ryska folksjälen, i alla fall hos ledarna” säger han. Argumenten är många och goda och han berättar även öppet om sitt kyliga förhållande till sitt Folkparti i allmänhet och Per Almark i synnerhet. De är sannerligen på kollisionskurs i Nato-frågan.

Dessutom publiceras en högintressant artikel av reservofficeren Sigrid Aliki, som varnar för att när militären gör sig allt mer ”genuscertifierad” och jämställdhetsinriktad blir detta ett led i att vår försvarsmakt övergår från ”försvar att nationen” till ”postnationellt försvar” som ska värna allmänna mänskliga värden istället för vårt territorium. Det här ser Aliki som ett sätt att anpassa vårt försvar till en övernationell USA-inspirerad gränslös försvarsdoktrin inordnad under USAs krig mot terrorismen och försvaret av ”goda västerländska värderingar”. Vi får till exempel veta att ”Nordic Center for Gender in Military Operations (NCGM)” ligger i Kungsängen i Stockholm. Det är ett Nato-organ som placerats i Sverige för att vi är så duktiga och nu blivit ”avancerad partner” till Nato.

Margot Wallström får visserligen beröm av FiBs ordförande Torbjörn Wikland för att hon på Folk och försvars-konferensen i Sälen avfärdade borgerliga politikers och journalisters framstötar om att Sverige nu ska gå med i Nato. Det var bra, men den utrikesdeklaration hon presenterade som ”feministisk utrikespolitik” kommer för mig i ett helt ny dager efter läsning av Sigrid Alikis artikel.

Det finns mycket annat läsvärt i detta nummer och säkert även i kommande nummer att FiB/K. Dags att prenumerera, om inte annat för att stärka det svenska Nato-motståndet.

Bloggportalen: Intressant
Andra bloggar om: 

Föregående artikelVad orsakar de höga SD-siffrorna?
Nästa artikelBoken om kunskapsrörelsen klar i nästa vecka
Knut Lindelöf
Redaktör för lindelof.nu, skribent och författare. Pensionerad mellanstadielärare och skolledare. Bosatt i Uppsala.

Välkommen! Håll god ton. Inga personangrepp!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.