FOLKETS RADIO – VITTNESMÅL FRÅN HELVETET

2
290

Nu under våren har traumakirurg Moheb Rashid arbetat som volontär i Gaza. Det han fått uppleva är en humanitär katastrof utan dess like. Större delen av landets infrastruktur är bombad till ruiner och merparten av befolkningen befinner sig på flykt. Alla sjukhus är förstörda. Det saknas mat och drickbart vatten. Alltfler människor och djur lider av svält. Samtidigt fortsätter de intensiva attackerna med kraftiga fosforbomber, som ger extremt svåra skador. Och de söndertrasade kroppar Moheb Rashid möter på operationsbordet är i huvudsak barn, kvinnor och gamla människor.

– Det här är inget krig. Det här är något helt annat, säger han.

Föregående artikelIsraels tjänstvilliga bödlar
Nästa artikelKulturen måste skyddas av beväpnade polisstyrkor – för tryggheten!

2 KOMMENTARER

  1. När det väl blir någon form av stillestånd så kommer väl fasansfulla saker att avslöjas. Det rapporteras att 35.000 mist livet men det är ju bara från den direkta verkan av strid inklusive bombningar. Vem vet hur många som ligger under rasmassorna. Och hur många som dött av obefintlig sjukvård och avsaknad av medicin. Vi kan ju tänka oss en jämförelse där alla sjukhus och vårdcentraler i Stockholms län (som Gaza befolkning) hade stängt i ett halvår. Och hur många som dött av brist på hygien och av svält som sätter ner immunförsvaret. Såg en uppgift att i Gaza City fick man fram näring som motsvarade näringen från en banan per person och dag. Och en uppgift att ett brittiskt fartyg landat med 100 t förnödenheter, det blir 50 g per invånare… Västbanken kommer lite i skymundan, men det stod en uppgift på SVT-text att hittills har 500 palestinier på Västbanken mist livet i olika konfrontationer. Bosättare på Västbanken rapporteras ha attackerat och förstört hjälpsändningar från Jordanien. Det märkliga är att israelisk militär och soldater inte tillåts ingripa mot bosättare som är Israeliska medborgare, det får bara israelisk polis, men dom finns nästan inte på Västbanken.

  2. Det hemskaste i denna film är Moheb Rashids ständigt upprepade fråga: ”Det här är ju inget krig. Vad är det för något?” Han beskriver att de flesta han behandlar är barn, som via bomber mist kroppsdelar och fått sina organ skadade. Och en del gamla människor med samma sorts trauman. Inga militärer eller andra stridande, som vanligen finns i krig. Och inte någon ens i ålder för att vara soldat. Utan vanligt folk som inte har mat eller rent vatten och kommer att dö i alla fall.

    Är inte ändå FOLKMORD en helt adekvat benämning på det som sker på Israelkontrollerade områden i Palestina? Ett UTRONINGSKRIG i syfte att ha ihjäl ett helt folk!

Välkommen! Håll god ton. Inga personangrepp!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.