Är det inte Sveriges radio (SR) som är svenska folkets radio? Så har det väl varit så länge vi nu levande kan minnas. Men så är det tydligen inte längre. Visserligen görs mycket bra inom våra skattefinansierade Public service-bolag, men där finns numera en sträng inofficiell ”programkod” som måste följas – utöver saklighet och opartiskhet som är fastslaget i avtalet med staten.

En som stött på problemen är frilansjournalisten Per Shapiro, som nu tröttnat och startat eget, podden Folkets Radio. Så här presenterar de sig själva:

Per Shapiro

”Folkets Radio är en orädd journalistisk podd och ett växande forum för samtal, analyser och mycket annat.

Folkets Radio är helt fristående, såväl redaktionellt som politiskt och ekonomiskt.

Podden är grundad av Per Shapiro, erfaren grävande reporter, nyhetsjournalist och dokumentärmakare, som arbetat för bland annat P1 Dokumentär, Kaliber, Ekot och Uppdrag granskning. […] Tanken är att kanalen med tiden kommer att växa och utvecklas organiskt och att nya programpunkter kan poppa upp lite som svampar ur jorden. Folkets Radio har ett informellt samarbete med den ideella tidskriften Folket i Bild kring bland annat yttrandefrihetsfrågor.”

Hittills har fyra program (poddavsnitt) släppts. Tre av dem har berört politiskt mycket känsliga frågor som uppstått runt Coronapandemin; är pandemin överdriven? är nedstängningar effektivt? är det rimligt att inskränka demonstrations- och yttrandefriheten och kalla all kritik för konspirationsteorier? skapas stollerörelser för att kontrollera legitim opposition? är vaccinationspass förenligt med demokrati?

Det är alltså yttrandefrihetsfrågan som speciellt engagerar Per Shapiro och som gjort att våra vägar korsats. Jag medarbetar i FiB/K:s redaktion och är webbredaktör för fib.se. Per Shapiro har deltagit i ett zoommöte med redaktionen. Resultatet blev en länk till Folkets Radio på webben och en intervju med Per Shapiro, som du kan läsa här.

Men allt är inte frid och fröjd. Även i FiB/K finns personer som tycker locket ska ligga på över vissa känsliga frågor. Det framgår av de diskussioner som följt på artikeln på webben. Några korta citat:

”En vaccinationsförnekare och ’strålningslarmare’ (5G) i FiB/K. Är spridning av ovetenskap vad FiB behöver?”.

”Om ’allt’ skall kunna ifrågasättas kan tidningen komma att fyllas av plattjordsanhängare, av folk som tror att vanligt vatten kan vara ’medicin’ för allvarliga sjukdomar och att vacciner är onödiga och allt möjligt sådan trams. Förutom alla konspirationsteorier av olika slag.”

”Jag har lyssnat på alla de program från ’Folkets Radio’ som angavs här på fib.se, och det står helt klart för mig att programmen på ett aningslöst sätt vidarebefordrar ett antal felaktiga påståenden. Tyvärr. Inget försök görs att bemöta felaktigheterna. Och därmed gör man dessa människor en otjänst.”

I mina öron och ögon är det här exakt vad som samfällt hävdas från regeringen, myndigheterna och de stora medierna, nämligen att det är desinformation och/eller fake news (alternativa fakta), som bör tystas. Ännu så länge är foliehattisering det mest effektiva medlet.

Det fjärde och senaste avsnittet av Folkets Radio är ett djupt gripande program om Harolds resa, Per Shapiros far. Hans judiska rötter formade hans liv, gjorde honom till kärnvapenmotståndare, fysiker och förde honom av en slump till Sverige där han vid hög ålder alldeles nyligen slutade sitt växlingsrika liv efter en period med Parkinssons sjukdom. Han fann alltid något stimulerande att tänka på. Livet har verkligen en mening ända till slutet, tänker jag. Missa inte Harolds resa.

Enligt min enkla uppfattning är det fullt förenligt att både vara kritisk mot myndigheters inskränkningar av yttrandefriheten som att öppet föra diskussioner om vad som sker i världen omkring till exempel coronapandemin. Den som inbillar sig att det är forskning och beprövad vetenskap som styr skeendena på detta område just nu är mycket naiv. Alltså, välkommen Folkets Radio!

Föregående artikelKommentar till morgonens DN-läsning
Nästa artikelHannu Komulainen: ”Great Reset – knappast ett uttalat program för global diktatur”
Knut Lindelöf
Redaktör för lindelof.nu, skribent och författare. Pensionerad mellanstadielärare och skolledare. Bosatt i Uppsala.

3 KOMMENTARER

 1. Intressant med Folkets Radio! Jag hoppas att Folkets Radio även skärskådar den ovetenskapliga klimatalarmismen och inser att koldioxid är en livets gas.

 2. Den som saknar fantasi står ofta bakbunden.

  Med en gnutta fantasi kan man däremot göra sin röst hörd även i pandemitider. Jag kunde ge hundratals förslag, men ska här bara redovisa ett, ett som genomförts i praktiken med utmärkt resultat.

  Jag bor i stadsdelen Biskopsgården i Göteborg. En stadsdel som blivit känd för sin gängkopplade grova kriminalitet (gäller någon halv procent av de ca 25.000 invånarna).
  Min lilla del av stadsdelen har länge varit befriad från grövre kriminalitet, men i februari i år inträffade en s k skjutning på ett litet torg vid 16-tiden en vanlig vardag, en tidpunkt då både barn och vuxna är på väg hem eller till mataffären eller olika aktiviteter.

  Detta var chockerande.
  Många ville tala om för de unga gärningsmännen, varav några fortfarande var kamrater i skolan, att nu har ni verkligen gått för långt i hänsynslöshet.

  Men så var det ju detta med förbud mot folksamlingar under coronan. Och så var det detta med fantasi.

  En 11-åring sa till sin mamma att ”då kan ju gosedjuren demonstrera”.

  Sagt och gjort.

  Det blev en fin manifestation som till barnens glädje hedrades med stor polisnärvaro och levande hästar.

  Ingen annan demonstration har nått förstasidor och tevenyheter under primetime som denna.

  De som var huvudmottagare av budskapet satt redan inlåsta, troligen opåverkade av gosedjurens manifestation. Men många andra blev medvetna om att barn i Sverige tvingas växa upp under dessa förhållanden, att det skjuts skarpt mot levande människor på torget de passerar på väg hem från fritids en vanlig dag.

  Summa: Det är fullt möjligt att både visa sin åsikt och följa restriktionerna p g a pandemin samtidigt.

 3. Varken SVT eller SR lever upp till att avslöja Fake News oavsett ämnesområde. För HUR I HELVETE SKA JOURNALISTKÅREN veta allt om allting? Journalister har olika kunskaper beroende på deras vilja att studera och åter studera / analysera. Och får dessa journalister falsk info (vilket de tror på), så avspeglas denna falska info i deras nyhetsflöde. Falsk källa ger Fake News från en journalist. Men låt oss även koppla in pengar vad gäller Fake News! En journalist kan mutas att sprida Fake News. Ja, t o m en tidnings ägare kan mutas så att dess journalister ska sprida falska nyheter. Vi som kommit till åren (pensionärer) vet, att massmedia är en maktfaktor för att sprida falsk information.

  Den tidning eller radioröst eller tv-kanal som tar på sig uppgiften att avslöja Fake News har en enorm viktig uppgift. Ty arbetsmaterialet är omfattande och kräver mycken kunskap.

Välkommen, du är nu inloggad! Håll god ton. Inga personangrepp!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.