De välnärda engelska kolonialherrarna lämnar Indien år 1947. De lämnar svältens offer från 1942 efter sig. Chittaprosad (1915 – 1978) arbetade med linoleumsnitt och träsnitt. Fler av hans bilder finns på www.satirarkivet.se

ETT AV DEN brittiska kolonialmakten organiserat massmord på delar av Indiens befolkning utfördes i Bengalen år 1943. Enligt indiska beräkningar miste tre miljoner indier livet i en ohygglig hungersnöd mitt under andra världskriget. Japanerna trängde fram genom Burma och det brittiska försvaret sviktade. Inför invasionshotet valde engelsmännen att ödelägga stora delar av Bengalen och förstöra alla farkoster som uppehöll den livsviktiga flodtrafiken. Resultatet blev att miljoner dog av svält i byarna och på vägarna. De som kunde tog sig till Kalkutta där de sedan dog som flugor.

Den bengaliske författaren Bhabani Bhattacharya (1906-1988) har skrivit boken So many Hungers om denna händelse.  Boken är utgiven på svenska av Folket i Bilds förlag år 1953 med titeln Hunger och längtan. Förordet är skrivet av Artur Lundkvist som menar att boken är ett mänskligt och socialt dokument, som inte bör glömmas. Den kastar på många sätt fortfarande aktuell belysning över imperialismens metoder. Men hur många känner i dag till denna händelse och dess konsekvenser.

Vintern år 1975 reste Jan Guillou tillsammans med sin dåvarande hustru Marina Stagh till Irak för att under åtta månader genomkorsa landet, göra otaliga intervjuer och grundligt studera landets historia. Resan resulterade i boken Irak – det nya arabien som år 1977 gavs ut av PAN/Norstedts förlag. I slutkapitlet gjorde författarna ett försök att sia om Iraks framtid:

… Irak använder sina oljeinkomster bättre än något annat land i Mellanöstern. En bit in på 1980-talet kommer både jordbruket och industrin att kunna skörda frukterna av denna investeringspolitik och Irak kommer då sannolikt att tekniskt-ekonomiskt framstå som ett enastående föregångsland i tredje världen. Det är lätt att förutse, redan nu, att man på internationell jargong kommer att tala om ”det irakiska undret”.

Men USA såg till att utvecklingen blev en helt annan vilket Peo Österholm berättar om i sin bok med den träffande titeln Folkmordet i Irak. För ett folkmord är verkligen vad som drabbat Irak, i första hand utfört av USA under 40 års krig, som dödat mellan fyra och fem miljoner irakier och fullständigt slagit sönder landet. Det är en smärtsam, men för alla nödvändig läsning, att ta sig genom bokens 246 sidor. Den går igenom vad som hänt och visar mycket tydligt vilket land som i dag är den stora skurken i världen. Utan den kunskapen är det givetvis omöjligt att fatta kloka politiska beslut.

Nu utmålas, av svenska politiker i ledande ställning och massmedia, en fullständigt falsk bild av vilka stater som utgör ett hot och vilka vi skall lita på som våra vänner. Nu ser hela det officiella Sverige fram mot att USA skall rädda oss från en inbillad fara i öster.

Man vill sannerligen sätta bocken som trädgårdsmästare!

Föregående artikelDen är vacker, hemsk, rolig, sorglig och hoppfull
Nästa artikelMartin Luther Kings brev från fängelset
Henrik Linde
Henrik Lindeär ingenjör, uppfinnare och medgrundare till företaget Leine & Linde i Strängnäs. Politiska engagemanget startade på 60-talet i FNL-rörelsen och fortsatte i Folket i Bild/Kulturfront.

1 KOMMENTAR

  1. Håller med i allt väsentligt. Bara en liten invändning: Man kan väl inte helt frikänna Saddam Hussein från att ha abrupt brutit den positiva utvecklingen med sitt vanvettiga krig mot Iran 1980-88 – bara för att han fick moraliskt stöd av USA, som såg Iran som huvudfienden då! Hur mycket materiellt stöd han fick av USA känner jag inte till.

Välkommen, du är nu inloggad! Håll god ton. Inga personangrepp!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.