FN-generalforsamling

Den 4 november behandlades en resolution av FNs generalförsamlings 69e session. Initiativtagande länder var: Benin, Bolivia, Burkina Faso, Cuba, Equatorialguinea, Guinea, Kirgisestan, Namibia, Nicaragua, Nigeria, Nordkorea, Pakistan, Ryssland, Syrien, Turkmenistan, Tanzania, Venezuela och Vitryssland.

Resolutionen uppmanar till ”bekämpande av nazismglorifiering samt allt som underblåser och bidrar till olika aktuella former av rasism, rasdiskriminering, främlingsfientlighet och intolerans.”

Tre stater röstade nej (Canada, USA och Ukraina – 0,4 miljarder människor), EU-länderna inklusive Sverige lade sina röster (0,8 miljarder människor), 20 länder deltog inte i omröstningen (0,2 miljarder människor) medan den stora delen av världens folk (55 länder – 5,6 miljarder människor) röstade ja.

Kanadas utrikespolitiske talesman François Lasalle uppgav via e-post för The Huffington Post på onsdagen att …

”… eftersom Kanada har en ’lång och pålitlig praktik’ i skyddet av alla människors lika rättigheter, så blir resolutionens innehåll ”kontraproduktivt” i förhållande till det målet.”

Alltså; Eftersom vi (Kanada m fl.) är för mänskliga rättigheter, så kan vi inte stödja andra länders krav på mänskliga rättigheter. Underförstått: Eftersom det finns länder bland initiativtagarna som av USA för tillfället utpekas som skurkstater så förkastar man det hela som en USA-fientlig manöver och försvarar därmed i praktiken reellt existerande fascism och nazism. FNs Generalförsmling har därmed helt spårat ur och vänt alla värden upp och ner. Respekten från USA/EU och deras allierade för andra staters suveränitet och normalt statsumgänge verkar helt ha upphört.

Hur ska detta förstås? Jo: För att skydda sina lejda mördar- och rövarband (ibland öppet fascistiska och nazistiska) runt om i världen i sin kamp mot vad man kallar ”skurkstater, diktatorer och terrorism” så röstar man emot 18 suveräna staters rimliga krav på ett samfällt FN-uttalande om bekämpande av främlingsfientlighet, rasism och nazism. Alltså! USA/EU och allierade avstår från att bekämpa fascism och nazism (ett defaktostöd) i sin kamp mot ”skurkstater och terrorism”. Vart är vi på väg?

Bloggportalen: Intressant
Andra bloggar om: , , , , ,

Föregående artikelFäder och söner
Nästa artikelAlla bär ansvar …
Knut Lindelöf
Redaktör för lindelof.nu, skribent och författare. Pensionerad mellanstadielärare och skolledare. Bosatt i Uppsala.

6 KOMMENTARER

 1. SORGLIGT – VAD MER KAN MAN SÄGA – VART ÄR VI PÅ VÄG?

  MAN BLIR LEDSEN SA SVEN WOLLTER VID ETT LIKNANDE TILLFÄLLE! MYCKET LEDSEN!

 2. Nu förstår jag inte – ”FNs Generalförsmling har därmed helt spårat ur och vänt alla värden upp och ner” – röstade inte generalförsamlingen FÖR resolutionen?

 3. Jan!
  Kanske det var lite slarvigt uttryckt. Visst röstade en majoritet av världens folk och länder för resolutionen, men min indignation riktar sig mot mitt eget land och min egen kulturkrets som verkar ha tappat förståndet.

 4. Under drygt ett dygn utbyttes följande på facebook om detta blogginlägg. Kan vara intressant för dig som inte följer facebook.

  Christer Strandberg De inintiativtagande staterna är själva diktaturer och/eller fascististiska till sin natur. Deras resolution är inget annat än hyckleri av grövsta slag. Dina kommentarer är som vanligt konspiratoriska. Byt glasögon !

  Anci Carlsson Och det att Putin nu lånar ut massa pengar till Nationella Fronten för att Nationella Fronten ska kunna växa?

  Benny Åsman ”Vart är vi på väg?”, frågar du i slutet av artikeln. Vart är du på väg? Det är frågan.

  Knut Lindelöf Jag häpnar som vanligt för att ni inte ens verkar se några problem t ex med FN i det här fallet. Eller att USA underhåller fascistiska rövarhövdingar och deras rövarband på olika håll i världen. Inte gillar jag Nordkorea t ex, men de har rätt till sitt oberoende. Jag är definitivt emot bombanfall och militära provokationer mot dem, på samma sätt som jag också motsatte mig bomber mot Libyen då. Facit förskräcker!

  Anci Carlsson Facit förskräcker Knut …

  Christer Strandberg Kolla upp initiativtagarna Knut! ”Utan undersökning, ingen rätt att tala.”

  Knut Lindelöf Jag tycker att jag redan har svarat på det där Christer. Är det viktigare vem som ställer ett förslag än förslagets innehåll? Hur ska ett FN kunna fungera om man inte respekterar medlemsländers suveränitet?

  Christer Strandberg Borde man litat på Goebbels 1938 också?

  Benny Åsman Knut, hur kan du vara så formalistisk? Saknar du politisk kompass? Jag ser att du pratar mycket om bomber som släpps här och där. Jag har hittills inte sett en enda kommentar från dig om de trotylbomber som Assads regim släpper över oskyldiga offer i civila bostadsområden över hela Syrien.

  Ola Berglund Bolivia, Cuba, Nicaragua, Venezuela är några av de mest progressiva länderna i dagens värld.

  Knut Lindelöf Jag tvivlar som du vet på att både jämförelsen ”Goebbels 38” och Chamberlains ”peace i our time” är relevant.

  Benny Åsman När kommer ditt skarpa fördömande av den syriska diktaturens terrorbombningar mot civila? Inte bara i form av ett litet ”ja, men” utan en redig artikel. Jag påminner om att Syrien tillhör undertecknarna av FN-resolutionen om kamp mot fascism och rasism.

  Christer Strandberg Knut Lindelöf, ett ärligt svar på BÅ:s fråga om Syrien, tack!

  Knut Lindelöf Ett ärligt svar? Syrien är i inbördeskrig där jag önskar att utomstående krafter ska dra sig ur. Enda sättet för det syriska folket att bli herrar i sitt eget land.

  Thomas Kanger Varför krångla? Alla med hjärncellerna i behåll vet att putinisterna och de nationella nyfascisterna i övriga Europa har slagit sina påsar ihop.

  Knut Lindelöf Ja du Kanger, med den retoriken minskar säkerligen inga spänningar. Du hetsar. Vem vinner på det?

  Thomas Kanger Krångla inte ihop det. Sakliga förhållanden räcker, Putin och nationalfascisterna är nu allierade. Alla vet det. Alla måste ta ställning till detta.

  Benny Åsman Knut, jag har fortfarande inte hört ett ord om den syriska diktaturens massbombningar av civila. Men ärligt talat väntar jag mig inte ett pip av protest.

  Knut Lindelöf Ni verkar närmast enögda. Visst är den syriska regimen grym i sin kamp för överlevnad, men deras motståndare är knappast av ärligare virke?

  Benny Åsman Så där, så där. Precis vad jag väntade mig att höra. Patetiskt och bedrövligt. Påminner mig om svenska kommunisters (och andras) neutrala gnällande under Moskvas massaker i Ungern 1956.

  Peter Nilsson Den här hållningen har vi sett prov på i svensk media, där människor som protesterar mot rasism beskrivs som vänsterextrema och där svensk media vägrar beskriva hur fascistiska och nazistiska rörelsers starka inflytande över regimen i Ukraina, och dessa rörelsers fruktansvärda framfart som massakern i Odessa, våldsam förföljelse av obekväma parlamentariker, omfattande krigsbrott och tortyr.

  Thomas Kanger Bättre enögd än blind. Men jag vet vad som åsyftas; putinisternas floskel nummer ett: att ”hålla två tankar i huvudet på samma gång”. Vilket ju bara är en apologi för att även ha förståelse för förtryckarens ståndpunkt.

  Clemens Lilliesköld Imponerande mängd fd vänsterfolk omvända till enögda förespråkare för nykolonialism och fascism du samlat på dig Knut. Duktiga på invektiv och uppmaningar att bomba sönder och samman alla stater utom USA och dess bandhundar tycks de också vara; Irak, Libyen, Syrien, undrar vilken deras nästa måltavla blir? Venezuela kanske, eller Kuba, lite omväxling på världsdelarna, Kina känns väl lite för stort kanske? Med enögdheten som ideal tom. Bra inlägg på lindelof.nu förresten.

  Knut Lindelöf Ja Clemens, jag har en hel rad av goda vänner som också är meningsmotståndare. Det skadar inte.

  Benny Åsman Knut, inser du vad du skriver här ovan. Jag citerar: ”Visst är den syriska regimen grym i sin kamp för överlevnad, men deras motståndare är knappast av ärligare virke.” Vilka motståndare talar du om? ISIS? Håller med dig att de är lika goda kålsupare som regimens terrormiliser. Men det är ju inte ISIS som regimen terroriserar med sina bomber. Den ”motståndare” som bombas dagligen med trotyltunnebomber är den civila befolkningen, och regimen har gjort det till en favoritsport att bomba skolor, sjukhus, bagerier och vanliga bostadsområden. I Raqqa bombar den civilbefolkningen medan ISIS högkvarter lämnades i fred. De ”moståndare” du talar om har inga flygplan och helikoptrar. Men som vanligt kommer du med undanglidande ”ja men”-formuleringar. Jag väntar fortfarande på ett klart förkastande av regimens terrorbombningar och tortyr satt i system av män, kvinnor och till och med barn. Från dig och även den strömning som du tillhör: Fib/Kulturfronts ”anti-imperialism”.

  Knut Lindelöf Jo, jag vet Benny. Du försöker mota in dina politiska motståndare i något hörn som du själv gillrar och sedan kräva förenklade svar: Är du med eller är du emot? Diskussion är du inte intresserad av, men du är bra på franska.

  Benny Åsman Så vad vill du ”diskutera”? Exakta antalet civila som Assad mördat med sina trotyltunnebomber? Eller hur många som torterats till döds i regimens fängelsehålor. Eller hur många som dött i gasangrepp? Eller hur många civila bostäder som raserats av Assads flygvapen, av till 100% ryskt flyg. Eller har du några andra ämnen av central betydelse för den syriska regimens ”kamp för sin överlevnad” som du kallar det.

  Knut Lindelöf Hörnet är nu åter gillrat! Jag tänker inte ställa in mig. Du får finna dig i det. Min enda ambition just nu är att få svenskar (via bloggen t ex) att inse att USA-bomber och svenskt Nato-medlemskap inte för närmare varken mänskliga rättigheter eller levnadsvillkor för världens länder och folk (inkl. Libyen, Syrien, Ukraina, Ryssland, Indien och Kina t ex). Nu kanske vi ska sluta för denna gång.

  Benny Åsman Ja, Assads bomber mot civilbefolkningen är naturligtvis ett stort steg framåt för mänskligheten.

  Knut Lindelöf Jasså, tycker du det Benny? Det låter märkligt, ja ganska skrämmande. Det trodde jag verkligen inte. Du har nog skrivit fel här …

  Benny Åsman Jag trodde du kunde bättre än så.

 5. Skrämmande läsning! Har hela världen blivit tokig? Finns det inga verkliga socialister kvar? Här uttrycker folk som man trodde var vänster sitt samtycke med fascister! VI LEVER I DÅRARNAS PARADIS! Allt som USA rör vid rörs av fascismens hand! Det borde ni väl ha genomskådat vid det här laget?

  Vilka mål vill USA uppnå? Skall hela världen utplånas? Var finns protesterna mot att jaga muslimer – vad har dom gjort oss? DÅREN i Norge tvår sina händer och emottager hyllningar från sina likasinnade! Är det inte sådana som denne fascist som skall jagas, alltså kristna fundamentalister?

  Pierre Schori säger att Palestinafrågan måste lösas först av alla konflikter! Han vill ha svar på vilka uppgifter överstelöjtnanten och militärattachén vid svenska ambassaden i Tel Aviv har! Vilka vapenavtal har tecknats – vem tillhandahåller av folkrätten förbjudna vapen? Klusterbomber drönare och annat? Vilka svenska vapen används?

  ”Putinisternas floskler” – det uttrycket har jag aldrig hört! Vilka fascister har hittat på det? Floskler kan väl bara USA uttrycka! Dags att hedra det ryska folkets hjältemod när det sist körde ut fascisterna ur landet – nu har stövlarna dragits på igen!

  Det finns ingen tid att fundera, klockan är inte kvart i tolv utan kvart över! Protestera, agera! Kör ut packet, börja i alla koloniserade länder där ren slavhandel pågår!

  Hur kan Väst kalla sig demokratier? Är det demokrati att skända människor, stjäla deras mineraler och rikedomar? Inga vägar, inga sjukhus, inga skolor – vägar som leder till oljefält och gruvor där det vita lever ”Flotte Vicke” medan det inhemska folket lever i misär! Cameron ropar ut sin vrede och kallar invandrare för parasiter. Vem är parasit om inte engelsmännen? Hur kommer packet in i länderna de ockuperar? Finns inte som i Väst ett asylsökande system där dom kan stoppa parasiterna vid porten?

  Åk hem alla ni kolonisatörer! Lämna människor ifred! Låt den inhemska befolkningen styra över sina länder! Stoppa packet vid gränsen!

 6. Benny Åsman har väl snurrat till det och vänt på kakan? Palestinska flyktingar i Libanon hade en fristad i Syrien. En stor del av befolkningen i Libanon sympatiserade med Assads vänsterregim. Detta ogillades naturligtvis av USA/Israel och måste stoppas. Därför sände USA/Israel, som på alla andra ställen, in kringresande legosoldater som nu kallades oppositionen. Ingen vet var dom är eller vad dom skjuter på! Man kan se på TV hur dessa omedvetna legosoldater framträder i land efter land och berättar att man var tidigare i Irak i Lybien, man kämpar för demokrati!

  Detta är ju fascistisk politik som aldrig går hem hos vänsterfolk! Som jag sagt tidigare: Börja med att stoppa konflikten på Västbanken, eller har den också blivit rumsren? Sverige har erkänt Palestina som stat om ni möjligtvis har missat det?

  ”Aldrig mer” sa människor efter andra världskriget – aldrig mer – nu har stövlarna dragits på igen! Igen, dags att hedra det ryska folket och dess hjältemod när de sist körde ut packet. Det kan inte bara vara jag och Åsa Linderborg på Aftonbladet som tycker så! Många hade velat se en annan utgång vid krigets slut 1945. Balter landsteg i Sverige iklädda naziuniformer och välkomnades här av sina likasinnade!

  Min far född 1904 upplevde två världskrig. Hade han haft möjlighet vid den tiden hade han emigrerat till Ryssland. Intill dödagar protesterade han mot fascismen. Han och många andra vänder sig i sina gravar idag när de ser omedvetenheten inte bara bland unga, utan också hos gamla! FY SKÄMS!

Välkommen, du är nu inloggad! Håll god ton. Inga personangrepp!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.