”En fjärdedel av alla världens fängelseinterner sitter i amerikanska fängelser, trots att USA bara har fem procent av jordens befolkning. Den amerikanska fångpopulationen är alltså världens i särklass största. Till och med Kina, med fem gånger så stor befolkning, kommer långt efter.”

Läs Jan Guillous krönika i AB 11 nov 2018 >>

Föregående artikelREGERINGEN VILL ATT SVERIGE GÅR MED I DET EUROPEISKA INTERVENTIONSINITIATIVET
Nästa artikelUSA:S MILITÄRMASKIN SLÄPPER UT MER CO2 ÄN DE FLESTA LÄNDER

5 KOMMENTARER

 1. Värt att nämna också att antalet individer som berörs av kriminalvårdssystemet i USA av idag är högre i andel av befolkningen än motsvarande i Sovjetunionen under Stalin-tiden i fredstid.

 2. Maja…
  Det är naturligtvis mycket anmärkningsvärt med denna mängd straffångar men är det verkligen en ekonomisk idé? Även i Sverige dömer vi ju till straffarbete, de få som nått pensionsålder slipper men i övrigt är en straffånge skyldig att arbeta. Men en fånge kostar i Sverige drygt 3.000 kr/dygn, det mesta i personalkostnader. Och det arbete som utförs ger ofta ett negativt resultat eftersom arbetet måste övervakas och det finns anstalter som övervägt att dra ner till 50 procent arbete för att spara pengar.

  Då kan man ju nämna att även Sovjets straffkolonier gav negativt resultat, man räknade på detta redan på Stalins tid. Han såg kalkylerna men vägrade ändra på något. Så Chrustjovs stängningar kanske inte enbart var av ideella skäl?

  Backar vi till Speers vapenfabriker under ww2 så fungerade det även där dåligt med fångar som arbetskraft, de var ju absolut inte motiverade och många såg chanser att bygga in dolda fel i den ammunition eller vapen de tvingades tillverka.

  Anställda med anständig lön och anständiga villkor producerar bättre helt enkelt. Och blickar vi till en forntid så har det varit en myt att Egyptens pyramider byggdes av slavar, modern forskning har i stället kommit till att arbetarna hade en, för den tiden skälig lön, en god och näringsrik kost och fick rentav sjukvård om de skadade sig. Arbetet bedrevs också under den tid på året när det inte fanns så mycket att göra i jordbruket. Vilket resulterade i pyramider byggda på rekordtid och som står kvar än i dag.

 3. TIll skillnad från Stalins sovjet så är USA ett rättssamhälle. De flesta som satt i Stalins läger hade inte fått någon rättegång utan satt där för att fylla de kvoter som hade fastställts av Stalin.

 4. Ville P!
  Varifrån är uppgiften att ”de flesta som satt i Stalins läger hade inte fått någon rättegång”? Är det någon skillnad på läger, fängelse och häkten. Själva definitionen av det sistnämnda är väl just att de (ännu) inte ”fått” någon rättegång. Så är det ju även i Sverige.

  Givetvis är USA ett ”rättssamhälle”. Frågan är bara vems ”rätt” det gäller.

Välkommen, du är nu inloggad! Håll god ton. Inga personangrepp!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.