Jag har skrivit om ADHD förr.  Personligen tror jag inte på diagnosen. SVT1-dokumentären Fördärvet den 14 april gav mig vatten på min kvarn. Den lyfte på ett pedagogiskt och tendensiöst sätt äntligen ordentligt fram anti-Gillberg-sidan i den stora fajten om bokstavsdiagnosernas vetenskaplighet.

Som vanligt drog forskaretablissemantets tungviktare ut till försvar för professor Christoffer Gillbergs rön angående DAMP/ADHD från den så kallade stockholmsstudien i DN 2008-04-27. De lär enligt professor Martin Ingvar m fl. vara internationellt bekräftad från många håll. Även den i allmänhet så förnuftige PC Jersild åker med på deras vagn, fast i sin egen kolumn i DN 2008-05-03 och i något försiktigare ordalag.

Ändå tillåter jag mig tvivla. Det finns framför allt två skäl. Det ena är att bevisen för att genetiska avvikelser är orsak till hyperaktivitet och uppmärksamhetsstörningar är mycket osäkra. Det finns tecken som kan tolkas åt det hållet, men det kan mycket väl vara annat som orsakar dessa beteenden. Det andra är att i de institutioner som har hand om barn (skolor, förskolor) påverkas personalen enligt min erfarenhet på ett sätt som är ett mycket större problem för stökiga ungar än deficit/disorder-beteende. Inget är så välkommet för hårt belastade barnomsorgspersoner eller lärare än en enkel förklaring till barns stökiga beteende. Vuxnas skuldavlastningen är en mäktig och farlig kraft mot dessa barn. Jag tillåter mig också att betrakta amfetaminbehandling som en mycket osympatisk terapi för dessa barn på så osäkra diagnoser.

Jag är övertygad om att framtida hjärnforskning kommer att visa att det är helt andra processer som orsakar barns deficit/disorder-beteenden. Dessa problem kan dessutom lindras och/eller tränas bort med sociokulturell pedagogik.

En annan faktor är den gamla insikten att med trygga uppväxtförhållanden under de tre första levnadsåren skulle alla barn (98,9%) senare klara skolan med glans. Men det går å andra sidan inte att fixa med piller.

PS. Programmakarna Tina Thunander och Kicki Hultin försvarade sig mot Ingvars m. fl kritik i DN 2008-05-06

Föregående artikelBravo Haninge!
Nästa artikelBokskrivande
Knut Lindelöf
Redaktör för lindelof.nu, skribent och författare. Pensionerad mellanstadielärare och skolledare. Bosatt i Uppsala.

Välkommen! Håll god ton. Inga personangrepp!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.