Naji al-Ali (Bild från Satirarkivet)

Liberalernas partiledare Jan Björklund är upprörd över att Sveriges regering röstat för en Unesco-resolution som bland annat slår fast att israeliska utgrävningar i östra Jerusalem är ett brott mot internationell lag. Han är mycket kritisk mot Sveriges ja-röst och säger:

– Det är språket i resolutionen som har framkallat den israeliska reaktionen. De heliga platserna benämns med de arabiska namnen. Alla som sysslar med Mellanösternpolitik vet hur känsligt det är.

Men snälla herr Björklund. Det är självklart att en tjuv blir upprörd när hans tjuvgods benämns med sitt rätta namn. Denna del av Sydvästasien har sedan 600-talet ingått i den arabiska kulturkretsen. Då levde vi på skandinaviska halvön under järnåldern, vilken inträffade nära tusen år innan den svenska nationalstaten grundades under Gustav Vasa.

Palestinierna levde under drygt tretton århundraden i sitt land innan de fördrevs av främmande inkräktare som stal deras land och gör allt för att också stjäla deras historia och deras kultur. Men de ger inte upp, utan kämpar på många olika sätt för rättvisa.

Deras forskningsinstitut Institue for Palestine Studies arbetar med dokumentation av palestinskt liv och historia. Flera av de böcker jag har om Palestina är utgivna av dem och jag har kunnat köpa dem genom Palestinagrupperna i Sverige.

BEFORE THEIR DIASPORA från 1984 är i stort format, behandlar historien mellan åren 1876 och 1948 och är rikt illustrerad med fotografier från palestinskt liv, kampen mot inkräktarna och fördrivningen från det egna landet.

De främlingar som med våld bosatt sig på palestinsk mark gör allt för att de drygt tusen åren med palestinskt liv skall suddas bort ur historien och att alla spår av palestinska bosättningar och odlingar skall försvinna. När det gäller arkeologiska utgrävningar söker man efter tvåtusen år gamla spår men bryr sig inte om vad som hänt därefter.

ALL THAT REMAINS – The Palestinian Villages Occupied and Depopulated by Israel in 1948 dokumenterar de mer än fyrahundra palestinska byar som avfolkades och förstördes år 1948. Man har försökt samla så mycket information och bildmaterial som möjligt från tiden före 1948 och dokumenterat de ruiner som fanns kvar efter fördrivningen men som nu avlägsnats och byggts över av inkräktarna. Materialet fyller över sexhundra sidor i en bok i stort format.

FROM HAVEN TO CONQUEST – Readings in Zionism and the Palestine Problem Until 1948 samlar historiska och politiska artiklar från slutet av adertonhundratalet till 1948 på niohundra sidor. Här finns till exempel rapporten från Jacques de Reynier, chef för Internationella Röda Korsets delegation i Palestina, efter hans besök lördagen den 10 april i byn Deir Yasin. En skrämmande redogörelse för den massaker som inträffat.

Den etniska rensningen av Palestina är skriven av den israeliske historikern Ilan Pappe och publicerades på svenska av Karneval förlag år 2007. Den dokumenterar, utgående från israeliska källor, att vad palestinierna kallar NAKBA – katastrofen, var en väl förberedd fördrivning av landets invånare utförd av de främmande inkräktare som efter nära tvåtusen år anser sig ha historisk rätt till det landområde som i generation efter generation har bebotts av andra.

Föregående artikelMACRON VANN VALET OM GLOBALISERINGEN
Nästa artikelResebrev från Storvreta
Henrik Linde
Henrik Lindeär ingenjör, uppfinnare och medgrundare till företaget Leine & Linde i Strängnäs. Politiska engagemanget startade på 60-talet i FNL-rörelsen och fortsatte i Folket i Bild/Kulturfront.

6 KOMMENTARER

 1. ”Det existerar inget palestinskt folk. Vi är alla araber.” konstaterade Kung Hussein av Jordanien redan på 1980-talet.
  Palestina var en romersk provins på Bibelns tid långt före Mohammeds invasion på 600-talet med erövringen av Jerusalem, Nordafrika, Spanien och Konstantinopel 1453 som höjdpunkt och det Osmanska rikets nederlag vid Wien 1683 som nuvarande slutpunkt.

 2. Ja, och jag har själv hört Golda Meir genom rökmolnen från den ständiga cigaretten säga: ”There is no such people as a Palestinian people.” Det skedde vid en offentlig mottagning på Grand Hotell i Stockholm där jag fick gå in i stället för Göran Rosenberg och rapportera vad som sagts till honom, eftersom han inte släpptes in på den pampiga mottagningen.

  Och kung Hussein var givetvis inte palestinier men hälften av hans befolkning var det.

 3. Kung Hussein motsatte sig en stat för palestinier med baktanken att behålla västbanken för egen del, men kallade sig själv jordanier, och i Jordanien görs det skillnad på jordanier, palestinier och syrier. Då gäller inte att ”vi är alla araber!” Sionister plockar upp allt som kan användas mot att Palestina erkänns som stat, och Husseins uttalande har lyfts fram av sionisterna alltsedan han uttalade det. Även våra mest proisraeliska använder nationalitetsbeteckningar på medborgare i länderna i Mellanöstern, dvs. syrier, jordanier osv. Bara då det kommer till palestinier så finns inget palestinskt folk, de är kort och gott araber och kan sorteras in i existerande arabländer.
  https://www.svd.se/israelisk-arkeolog-valkomnar-unesco-resolutionen-var-viktig

 4. Titta på en karta över Osmanska riket. På den finns det ingen stat som heter Palestina.

 5. Henrik L!
  Du antyder att Sverige var barbariskt på vikingatiden och tycks mena att Saudiarabien är civilisationens vagga.

  Det är sant att den arabiska kulturen var föregångare inom matematik och astronomi. Stjärntydarna i Matteus 2 kommer förmodligen därifrån. Men det var före Mohammeds tid. Idag levererar inte den muslimska världen några nobelpristagare.

  Ända sedan Karl XII:s dagar i Turkiet har Sverige haft en ödmjuk relation till islam. Då som nu är det Ryssland som är huvudfienden. Och även om det Osmanska riket upplöstes efter första världskriget fortsätter kriget mot de judisktkristna på andra fronter.

  Idag är IS strategiska huvudmål att erövra Rom för att, understödda av femtekolonnerna i Europas muslimska enklaver, förslava kristenheten där också du ingår, oavsett om du vill det eller inte.
  Såvitt du inte har konverterat till islam, förstås.

 6. Håkan S!

  Du argumenterar mot åsikter jag inte har vilket är helt meningslöst. Läs i stället mina andra texter här på bloggen för att få veta vad jag tycker och tänker.

Välkommen, du är nu inloggad! Håll god ton. Inga personangrepp!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.