Vinjettbild i Le Figaro med bildtexten i svensk översättning: Björn Ulvaeus, framför hotell och restaurang Hasselbacken i Stockholm, med en översikt över sitt planerade projekt.

FREDAGEN DEN 4 JANUARI publicerade Frankrikes största morgontidning Le Figaro en helsidesartikel om Björn Ulvaeus planer för ett ”Abbaland” på Djurgården och om de växande protesterna mot dessa planer. I artikeln skriver Le Figaro även om Kungens ansvar i detta ärende, som strider mot lagen om Nationalstadsparken.

I artikeln avhandlas hur Björn Ulvaeus och hans bolag Pop House Sweden efter öppnandet av Abba-museet 2013 — där besökare kan sjunga karaoke med Abbas avatarer och sig själv som ”femte medlem”, som Le Figaro noterar — nu även har lagt under sig Cirkus och Hasselbacken. Den franska tidningen rapporterar om Ulvaeus redan genomförda och planerade rivningar och kraftiga utbyggnader. Bellmans — ”Sveriges Shakespeare” som Le Figaro kallar poeten — historiska miljö och den månghundraåriga Bellmanseken hotas då den historiska terasserade parken är tänkt att ersättas med en betongplatta och ett i berget nedsprängt utrymme med okänt innehåll.

Le Figaro skriver att Björn Ulvaeus och hans bolag planerar över 6000 kvadratmeter ny bebyggelse med bland annat 75 nya hotellrum och konferenscenter trots att nybebyggelse i parken är förbjuden. Tidningen skriver att Ulvaeus mål är att här skapa ett ”svenskt Broadway” i ett område som redan liknar en urban miljö snarare än en naturskyddad park.

I artikeln förnekar Björn Ulvaeus att det han planerar är ett ”Abbaland” på Djurgården. Le Figaro skriver att han har bett om ursäkt för sin egen vd Per Sundins uttalande om Disney och Disneyland som förebilder.

I Le Figaros reportage, som bygger på grundlig research och många intervjuer, uttalar sig även föreningen Rädda Djurgårdens ordförande Carl-Fredrik Paléus och författaren Claes Britton.

”Djurgården är världens enda urbana nationalpark”, säger Paleus, ”ett stycke natur mitt i staden där huvudstadens invånare kan njuta av frisk luft och motion — ett paradis där det är förbjudet att bygga … även om man heter Björn Ulvaeus.”

Le Figaro skriver: ”I Sverige skulle den som vågade kritisera ABBA och deras glittrande kostymer riskera att bli dömd till galärerna, om sådana fortfarande fanns. Gruppen, som sålt 400 miljoner skivor (…) är en del av det nordiska kungarikets identitet på samma sätt som Ikea eller Nobelpriset.” Claes Britton kommenterar till Le Figaro den heliga status som ger Björn Ulvaeus särskilda privilegier på natur- och kulturskyddad kunglig mark: ”Här handlar det om en Abba-religion och Björn Ulvaeus är dess gud”.

Le Figaros artikel har väckt livligt intresse i Frankrike. Tidigare har även Hollands största morgontidning De Telegraaf uppmärksammat kontroversen på Djurgården.

”Detta håller helt klart på att bli en internationellt uppmärksammad skandal”, säger Ole Settergren, styrelseledamot i Rädda Djurgården. ”Det är förvånande att svensk media inte har följt upp debatten. Det ligger nära till hands att undra om det kan ha med just Björn Ulvaeus ikonstatus att göra.”


För mer information vänligen kontakta:
Carl-Fredrik Paléus, 070 – 7827971
Carlfredrik.paleus@gmail.com
Ordförande Rädda Djurgården
www.raddadjurgarden.se

Debatt DN Debatt i november.

Föregående artikelIsraelisk apartheid måste upphöra!
Nästa artikelTOVE LIFVENDAHL: HON PERSONIFIERAR BARA DEN SVENSKA KULTURPOLITIKEN

Välkommen, du är nu inloggad! Håll god ton. Inga personangrepp!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.