FÖRINTELSEN EFTER GAZA

7
377
”Det var Ben-Gurions rival Begin, en demagog från Polen, som gjorde mordet på sex miljoner judar till en nationell angelägenhet och en ny grundval för Israels identitet. Det israeliska etablissemanget började producera och sprida en särskild version av Förintelsen, som kunde användas för att legitimera en militant och expansionistisk sionism.”
”… en förvrängd medvetenhet om Förintelsen garanterar att närhelst Israels offer inte längre kan uthärda sitt lidande utan reser sig mot sina förtryckare – med en förutsägbar våldsamhet – fördöms de som nazister, fast beslutna att begå en ny Förintelse.”
”Trots allt större reservationer mot Israel har en politisk och medial klass i väst hela tiden förskönat uppenbara fakta om militär ockupation och etnonationlistiska demagogers okontrollerade annektering. Israel, lyder refrängen, har som Mellanösterns enda demokrati rätt att försvara sig, särskilt mot folkmördande odjur. Som följd av detta kan västerländska eliter i dag inte ens erkänna de plågor offren för israeliskt barbari i Gaza utsätts för, än mindre undsätta dem.”
”Den som söker efter tecken på barmhärtighet i Joe Bidens ansikte, eller efter tecken på ett slut på blodsutgjutelsen, möts av en kuslig, jämn hårdhet. Den bryts bara av ett nervöst litet leende när han häver ur sig israeliska lögner om halshuggna spädbarn. Bidens hätskhet och grymhet gentemot palestinierna är bara en av många ohyggliga gåtor som västerländska politiker och journalister ställer oss inför.”
”Så varför hävdade den engelska Labour-ledaren Keir Starmer, tidigare människorättsjurist, att Israel har rätt att ’stänga av el och vatten’ för palestinierna? Varför började Tyskland febrilt sälja mer vapen till Israel….”
”Varför har västerländska politiker och journalister fortsatt att framställa tiotusentals döda och lemlästade palestinier som oavsiktliga skador i ett självförsvarskrig som tvingats på världens mest moraliska armé, som IDF påstår sig vara?”
”För många människor runt om i världen färgas svaren på dessa frågor av en kvardröjande känsla av bitterhet som handlar om ras.””the colour line” – var skälet till att Nelson Mandela sa att Sydafrikas frihet från apartheid är ”ofullständig utan palestiniernas frihet”.

Jan Fredriksson har valt ut ovanstående nyckelcitat för att ni ska läsa hela essän av Panka Misha, som är en indisk författare och essäist som skriver återkommande i bland annat The New York Times.

Länk till Aftonbladet

Föregående artikelGREG SIMONS OM RYSSLANDS PRESIDENTVAL
Nästa artikelPOLITICO: ”UKRAINA LÖPER STOR RISK ATT DESS FRONTLINJER KOLLAPSAR”

7 KOMMENTARER

 1. Sedan skapelsen som vi känner till den här på jorden – oavsett religioner människan känner till – har det funnits olika förklaringsmodeller – om hur Gud skapade jorden, människan, allt annat liv genom historien vi känner till – där vi nu står samlade globalt … med all den frustration – vi alltmer ser breder ut sig – så är frågan varför, – ”något så fint som Gud skapat som människan” – gång efter annan åstadkommit alla grymheter vi känner till mot varandra?

  Om det som nu kallas för förintelse eller har något annat namn, så är det ren ondska mellan människor här på jorden, och ingenting annat som ställer till det för varandra. Och nu står vi här ”alla” – och ser på vad som sker dagligen nästan överallt -krig, svält, ond bråd död som ökar … istället för att minska, – som flertalet politiska ledare tror att Nato eller annat, skall sätta ett stopp för dessa ständiga tragedier.

 2. En tvåstatslösning, ett Israel och ett Palestina, skulle kunna ge Mellanöstern fred och sätta punkt för en flyktingkris, som varat sedan andra världskriget. Men den hoppingivande processen på 1900-talet kom av sig.

  I Gazaremsan och på Västbanken, har ett självständigt Palestina de senaste åren existerat till hälften. Hur skulle en tvåstatslösning se ut? I november 1947 röstade FN för att dela det dåvarande brittiska mandatet Palestina i en judisk och en arabisk stat. Judarna accepterade det, men inte araberna. En enstatslösning där alla judar och palestinier blir medborgare i en gemensam stat – har inget stöd i Israel.

  Men i Sverige ville politikerna annat utan att fråga folket! Man gick ihop med USA militärt, och lade grunden för något som kan liknas vid en tvåstatslösning, i varje fall vad det gäller Nato-delen, och lade kanske grunden till ofrihet – istället som tidigare att vara självständigt.

 3. Sven Robertsson!
  Israeler och palestinier skall ha rätt till varsin stat i det omvistade området, – som utgörs av Israel, samt Västbanken och Gazaremsan. Varför skulle Gud mera lyssna till Israels böner, om ett stor-Israel än till palestiniernas böner – om att återfå det Palestina som togs ifrån dem genom att FN:s generalförsamling antog resolution 181, som föreslog att Palestina skulle delas in i en judisk och i en arabisk stat.

  Varför tror Joe Biden som det verkar – att Gud skulle lyssna mera på vad USA har för sig – än vad palestinerna genomgått och fortfarande genomgår i Gaza av stora undbäranden? Gud måste vara rättvis – till skillnad mot Västvärlden, med sitt hyckleri som pågått i det oändliga … känns det som!

 4. Morig Klanze!
  Vad sägs om två delstater i ett och samma land? (Namnförslaget vet jag inte för tillfället). USA har minst 50 delstater i ett och samma land. Eller är hatet alltför stort mellan det judiska folket och det palestinska? Det har fungerat i USA till exempel, även om det finns brister i systemet. EU består av enbart medlemsländer. Det fungerade i Sovjetunionen tills sammanbrottet kom. Det är risker man får ta, och tittar vi på alternativen – så har det aldrig fungerat hundraprocentigt med tanke på osämja och förekomsten av krig som varit till och från. Det är förstås ett tankeexperiment från min sida här och ett stort vågspel.

 5. Netanyahu, Israels premiärminister, hade eller har fortfarande förhoppningar – om att Trump blir vald till USA:s nästa president. Det skulle som Netanyahu förmodligen tror, gynna honom att behålla premiärministerposten i Israel.

  Kanske har därför kriget varit extra utdraget och tortyrliknande för palestinierna. Israel brukar slå till snabbt, avsluta snabbt och sen är det över för stunden. Detta sätt att föra krig är en följetong – som aldrig verkar få ett slut. Hamas vill ha en permanent vapenvila, och kanske får Israel en ömsesidig fångutväxling i bästa fall.

  Netanyahu sitter i klistret kan man lugnt säga. Hans enda val nu, eftersom han nu ingenting mer har att förlora vad gäller prestige, och att bli återvald, är ett stort frågetecken och därmed kan vara ”skrivet bland stjärnorna?” Men en förändring i hela regionen måste bli ett nästa steg – som leder till en rättvis fred till alla inblandade parter – vad gäller judar och palestinier. Det kommer därför bli stora prövningar – som kräver tålamod under en lång tid framöver.

 6. Någon lösning som i Belgien kanske som är en flerdimensionell federation. Landet är i delat i tre språkgrupper, tyska, flamländska och franska. Och tre geografiska områden, Flamland, Vallonien och Bryssel. Alla är sedan medborgare i varsitt av dessa begrepp. Inte helt okomplicerat men man slår inte ihjäl varandra.

 7. Lennart Petersen!
  Med andra ord har nederländskan en stark ställning i Flandern, franskan i Vallonien och det tredje nationella språket tyskan en stark ställning i två enklaver vid gränsen mellan Belgien och Tyskland. Huvudstaden Bryssel är formellt tvåspråkig, även om en majoritet av invånarna i staden talar franska.

  Men i Israel talas både hebreiska, engelska och arabiska och i Palestina (Gaza och Västbanken) framförallt arabiska, men även i viss mån även hebreiska och engelska.

  Folken är också besläktade semiter med olika religioner. Men det behöver inte betyda några hinder, när språkbarriärer inte är något hinder i andra länder med separerade religioner. Det skulle kunna bli lärorikt, och utmanande situationer att tänka om – mot att ha levt annorlunda liv tidigare, framförallt för den äldre befolkningen kanhända.

  Egentliga svårlösta sakfrågan kan bli gamla historiska delen i Jerusalem? Men det är förhoppningsvis en bra början till något nytt bättre.

Välkommen, du är nu inloggad! Håll god ton. Inga personangrepp!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.