Förintelsens minnesdag

farintelsemonument_300Klart man ska göra allt för att minnet, lärdomar, erfarenheter och insikter om nazisternas folkmord mot judar, romer, handikappade och misshaligt avvikande människor bevaras, diskuteras och utvecklas. Det är ett mänsklighetens arv som inte får konverteras till död kunskap, dogmer inkapslade i stora obegripliga monument. Det här diskuteras förtjänstfullt i flera artiklar i dagens UNT.

Håkan Holmberg skriver tänkvärt i “Signerat” och kritiserar Luleå domkyrkoförsamling och Luleå kommun för att på grund av händelserna i Gaza ha inställt ett  sedan tidigare planerat fackeltåg och en gudstjänst med anledning av Förintelsens minnesdag. Han skriver:

“Av alla exempel på  intellektuellt och moraliskt haveri som ägt rum i Gazakrigets spår är detta det mest allvarliga.”

Inte ska man koppla förintelsens minnesdag till Gazakriget, det är verkligen korkat. I detta har Holmberg helt rätt. Likheten mellan staten Israels övergrepp mot palestinierna i Gaza och nazisternas behandling av de instängda judarna i Warszawas Ghetto är slående. All instängning är lika avskyvärd. Att sionisterna kallar sin stat judisk är en cynism och ett fenomen som bör diskuteras för att vi ska förstå sambanden mellan förtryckande system på olika platser och i olika tider.

Det faktum att Israel aldrig följt folkrätten, alltid behandlat palestinier som mindervärdiga, startat erövringskrig och ockuperat palestiniernas byar och landområden, att den staten kallar sig en judisk stat är ett problem vi inte kan blunda för. Vi vet att judar är djupt splittrade in denna fråga. Många inser att en enda demokratisk stat – utan apartheidliknande lagar alltså – är den framtida lösningen. Men först en uppgörelse så att människorna kan återgå till ett normalt liv.

Läs vad andra bloggar skriver om: , , , , , , , , ,

  1 kommentar for “Förintelsens minnesdag

  1. Jinge skriver:

    Ja det finns mycket man kan säga om det stegrande intresset för israelkritiska bloggar mm. En palestinsk vän skrev i ett e-postmeddelande till mig att det beror på att det säkerligen beror på att landet överraskades av art och grad av kritik man dragit på sig.

    Ett sätt att flytta fokus, och visst kan det ligga något i det…

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.