FÖRR OCH NU – tidskrift för en folkets kultur och historia

Vad i fridens dar är nu detta? Kanske blir lindelof.nu:s läsare inte direkt överraskade och kan svara lugnt och sakligt på frågan. Denna tidskrift startades i kölvattnet på Folket i Bild/Kulturfront i tidiga 70-talet och gavs ut i litet format under många år, men somnade med vänsterns splittring och i slutet av 80-talet.

Nu har en grupp entusiaster tagit upp utgivningen igen med samma ambitioner som då, fast endast nu som en nättidskrift. De har faktiskt hållit på några år nu.

Senaste numret har just utkommit. Utan att ha läst allt vill jag starkt rekommendera denna utgåva inte minst på grund av dess intressanta och personligt skrivna ledare av Per Olof Käll “Till minne av Jan Myrdal”. Den är särskilt intressant för att den tar upp sidor hon Myrdal som just varit betydelsefulla för just POK. Så är det för många av oss. Vi har fångats av olika sidor av Jan Myrdals författarskap, för han var i ordrätt mening mångsidig (för att formulera sig lite Myrdalskt). Inte minst intressant är att JM även fångade många naturvetenskapligt inriktade unga människors intresse. Jag är också ett exempel på detta.

POK skriver så här i inledningen:

Denna artikel syftar inte till att sammanfatta hans märkligt breda och omfattande litterära insats: politiska analyser, djuplodande tänkvärda essäer om konst och litteratur (där klassperspektivet nästan alltid spelar en viktig roll), journalistiska reportage, romaner, dramer, reseskildringar, dagskommentarer, filmer osv. För att inte nämna den offentliga roll han genom alla år tog på sig som ständigt stridbar debattör och föreläsare. Även om jag nog läst det mesta (dock inte allt) av det han publicerade tar jag här endast upp ett par av hans – i mitt tycke – högst originella och ofta förbisedda verk: En Meccanopojke berättar. Anteckningar om ett borgerligt förnuft (1988) samt romanen Karriär (1975). Verk av central betydelse i vår litteratur och idédebatt.  POK

Så varsågoda! Här serveras intressant läsning helt gratis – idéellt ihopkommet på ett beundransvärt sätt. Utan att ännu ha läst allt kan jag gå i god för att du kommer att finna mycket intressant läsning här. Sprid gärna kännedom till andra om denna kulturella källas existens.

... är läst 99 gånger!

  4 kommentarer for “FÖRR OCH NU – tidskrift för en folkets kultur och historia

 1. Henrik Linde skriver:

  När jag ser världen översvämmas av LEGO-bitar kommer jag att tänka på att Myrdal karakteriserade mekaniska byggsystem som “ser ut som” eller “fungerar som”. MECCANO tillhör den senare kategorin.

  År 1952 lanserade konstnären Mark Sylwan byggsystemet FAC som jag blev nyfiken på men aldrig köpte då det var relativt dyrt. Jag skulle vilja karakterisera det som “användbart som”. Ett så avancerat system att det kunde användas för konstruktioner i laboratoriemiljö.

  Är det någon här på bloggen som har erfarenhet av användning av FAC?

 2. Kenneth Lundgren skriver:

  Henrik Linde frågar ”Är det någon här på bloggen som har erfarenhet av användning av FAC?” FAC som Mark Sylwan utvecklade hade vi på vår konstruktionsavdelning – för fartygskranar – på Hägglunds i Örnsköldsvik. Det var en mycket bra ”Meccanolåda” som kunde användas till att i det lilla se hur lasten vid olika linriggningar skulle uppträda när man höjde kranarmen. Vad man från kraft- och energisynpunkt eftersträvade var en sån horisontell lastväg som möjligt utan att kranarmen började resa sig av sig själv (på grund av att lasten sjönk under förloppet). Man kunde simulera detta under olika slagsidor av fartyget. Någon byggde även en planetväxel som skulle simulera delar i ett reglersystem för bland annat tvillingkörning av 2 olika kranar som tillsammans skulle lyfta samma last.

 3. Bo Persson skriver:

  När Jan Myrdal och Gun Kessle var i Piteå för ett antal år sedan och delade ut ett FiB/K pris lämnade de kvar en hög “Karriär”-böcker. Jag har fortfarande kvar ett tiotal och ungefär lika många Strindberg och Balzac. Mot porto sänder jag dem gärna till dem som vill ha dem. Mailadress: klaraopersson@telia.com

 4. Leif Strandberg skriver:

  Bo P!
  Ja, kom du ihåg? Piteå-gruppen Euskefeurat fick FiB-pris. Och vi fick vara i stadshusets matsal och Furunäset bjöd JM och GK på boende på hotellet. Och Lövholmes trä gav bort en slips åt den slipstokige Jan. Och Jan hade betydande svårigheter att uttala namnet på pristagarna “fast jag har lärt honom”, sa den norrbottensfödda Gun.

  Ja, det var en rolig tillställning. Tack för påminnelsen.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.