Framåt våren när ljuset och lite värme återkom kunde arbetet återupptas. Först var det skivor och papp i trossbotten i nya golvet och så isolering.
Dan var mycket noga med att visa hur jag skulle få dragtätt mellan golvet och väggen. Vindspärrande vävplast skulle fästas noga som säckar inne och sedan fyllas med isolering. Väven skulle fästas med tunn list för att sluta tätt mot väggen alldeles under golvet. Inga skarvar eller hål i väven. Man kan aldrig vara tillräckligt noga med detta verkade det som. Jag försökte vara noga.
Ett riktigt furugolv med bredast möjliga bräder inköptes hos Byggcenter i Östhammar; en tum tjocka och 140 mm breda. Golvet fick ligga ett par tre veckor och anpassa sig till husets klimat innan jag började lägga det på plats. På andra sidan vägen i byn Uppskedika har byggmästaren Tommy Nordgren sitt upplag av byggmaterial. Där kan jag hämta vad jag behöver och lägga en lapp med vad jag tagit så skickar han räkning. Mycket smidigt.
Öppna spisen pryddes vid renoveringen på 50-talet med så kallade balusterdockor. De var delvis uppbrända och dessutom fula i mina ögon. När jag satte mejseln i dem för att knacka bort, visade de sig mycket välgjorda och solida. Hackandet blev ett rejält jobb innan det var hyfsat jämnt för ett nytt putslager.
Efter golvet stod väggarna på tur. Panel upp till underkant på fönster och 6 mm gipsplattor ovanför. Panelen är en egen idé efter inspiration från Gräsö kyrka. Helt vanliga släta stående ganska breda bräder ”20 mm råplan” i två olika bredder för att ge variation. Överst en liggande bräda med enkel utskjutande krönlist utan krusiduller. Alla brädor ska putsas lite runda på kanter så att brädorna tydligt syns och att det blir mjuka och fina skarvar efter målning. De hela väggarna var lätta att täcka med gipsskivor då de var välbyggda solida brädväggar på timmer eller plank. Den renoverade väggen regaldes då så behövdes och mellanrum fylldes med isolering.
Så var det bara de gala kraftfulla taklisterna tillbaka på plats, tapetsering och målning. Listverk runt fönster gick inte att återanvända så jag satte nytt helt slätt, men drog upp fönster- och dörrfoder till taklisten så att det bildades stora och små rutor för tapetsering. Vi valde efter mycket letande en klassisk Morristapet ”Willow Bows”.