Björklund ångar vidare!

bjorklund2_snabbtag_520

Skolan kommunaliserades av Göran Persson 1989. Vi lärare kämpade emot, men förgäves. Splittringen mellan de två stora lärarorganisationerna utnyttjades skickligt av Göran Persson, som fick med sig ena förbundet med hjälp av ett lite sockrat lönebud. Det här var ett stort nederlag för Sveriges lärare och för svensk skola. Här tappade många goda krafter sugen.

Det blev början på en lång rad försämringar (jag vägrar kalla det reformer) på skolområdet som gradvis förvärrat den skolkris vi varit inne i sedan dess. Att Socialdemokraterna skulle krypa till korset och i sin nya reviderade skopolitik inkludera krav på återgång till statligt huvudmannaskap är osannolikt – tyvärr. Ett litet Perssonoffer hade vägt lätt i jämförelse med det problem som man nu kommer att hamna i.

Jan Björklund och Folkpartiet ångar obekymrat vidare och föreslår ett återförstaligande av skolan på DN-debatt 2009-10-19. Ryktet har gått ganska länge om att Björklund skulle komma med även detta, så förvånad är jag inte. Däremot måste jag säga att det är både skickligt och modigt. Nu är det Björklund och Folkpartiet som står för folkhemslinjen med en gemensam och likvärdig skola och Moderaterna (nya arbetarpartiet) som står för arbetslinjen, alltmedan Sverigedemokraterna samlar upp missnöjesväljarna som bara blir fler och fler. Vad ska nu Socialdemokraterna komma med? De är omsprungna och bestulna på sin politik. Nej förresten, de har själva slarvat bort den. Sahlins och Östros´ medieträning kommer inte att hjälpa dem. Det skramlar tomt när dom laddar sina kanoner mot regeringsalliansen. Det märktes mycket tydligt i partiledardebatten i riksdagen förra veckan.

Det enda som finns kvar i skolpolitiken för Socialdemokraterna att ta strid om är “den falska valfriheten” – det fria skolvalet och friskolesystemet. Dessa är ändå grundfrågor där man skulle kunna profilera sig och vinna väljare. I allt annat bör man hålla med Folkpartiet och kanske lyckas splittra den borgerliga alliansen för en gångs skull.

Andra bloggar om: , , ,

  3 kommentarer for “Björklund ångar vidare!

 1. Knut Lindelöf skriver:

  Knut!
  Nu tror jag du förblindats av att du misshandlades så i din älskade grundskola och av sossarnas svek mot den? Hörde du inte vad Jan Björklund sa i riksdagens partiledardebatt härom veckan? Han hyllade och ärade DE SVENSKES insatser i kampen för befrielse av kvinnorna ur de afghanska männens (obs! muslimska) brutala fångenskap. Jimmy Ã…kesson låter som en mild västanfläkt mot detta. Den mannen (Björklund alltså) kan du väl ändå inte lita på?

 2. Claes Rydbeck skriver:

  Vet inte om jag tycker det är nödvändigt att dra in Östros i detta. Små elaka stick mot Östros slår bara tillbaka på dig själv. Med hopp om ett fortsatt utbyte om Östros förträfflighet.

 3. Knut Lindelöf skriver:

  Ja Östros kanske vinner i längden, för att Björklund är så kort.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.