En riktigt obehaglig artikel har denna Anna Laestadius Larsson i SvD 2010-12-16. Hon visar upp rent mansförakt, genom att till och med tycka att det är rätt åt pojkar att de har sämre betyg i skolan (PISA-rapporten 2010). De får skylla sig själva. Genom en rundpall mot den akademiska världen för att den domineras av män finner hon att det nu är dags för unga svenska pojkar att betala priset för tusentals år av kvinnoförtryck.

”Nej, jag tänker inte stå på barrikaderna när det gäller pojkarnas sjunkande betyg. Tjejer anstränger sig mer än killar för att de måste. … Till slut kommer kvinnorna spränga könsvallen. Då kommer killarna bli förvånade. Yrvaket titta upp från sin World of warcraft och undra vad det är som har hänt. Förvånat konstatera att alla som tar emot priserna av drottning Victoria i Stockholms konserthus den 10 december precis som hon bär långklänning och högklackade skor.”

Ett öppet försvar för könsdiskriminering!

Bloggportalen: Intressant
Andra bloggar om: , ,

Föregående artikelRiksdagsbeslut för ökad terrorism
Nästa artikelFöre och efter mina år med Socialdemokraterna, del VI
Knut Lindelöf
Redaktör för lindelof.nu, skribent och författare. Pensionerad mellanstadielärare och skolledare. Bosatt i Uppsala.

13 KOMMENTARER

 1. Håller med dig! Tycker att det är helt jävla fantastiskt att feminister, som säger sig kämpa för lika rättigheter oavsett kön, tydligen inte har något emot könsdiskriminering så länge den bara drabbar män/pojkar.

 2. Jag skrev ett brev till Anna om hennes kolumn:

  ”Hej, kan ni inte sluta med denna deprimerande kollektivistiska världssyn?

  ”Ändå har män högre lön än kvinnor. Nästan alla höga näringslivsledare de ser på tv är män. De flesta statsledare är män. Nobelpristagarna är män. Så varför ska killarna bry sig?”

  Kanske därför att det inte är samma killar som misshandlas av dagens skola som de som det går riktigt bra för? För att det är fullt möjligt att några killar gynnas och andra missgynnas; att ”killar” helt enkelt inte är ett enhetligt kollektiv att behandla som en statistisk artefakt i ecklesiastisk tillrättaställarnit? ”Killar” kanske rentav är människor, åtminstone ganska många av dem?

  Ett gott samhälle lämnar utrymme för alla att söka sin lycka. Att misshandla A för att det går bra för B med motiveringen att det är orättvist mot C att det går bra för B är lite väl mycket av primitivt 1900-talstänk. Kan vi inte lämna kollektivisternas århundrade bakom oss nu?”

 3. Du tror alltså att killarna får lägre betyg för att de diskrimineras och inte för att de pluggar mindre eller anstränger sig mindre i klassrummet? Men vi ska ändå inte titta på världen genom att systematisera och söka mönster utan bara tänka att alla är individer som inte kan grupperas?

 4. Vem är ”Du” som ”Moderna” riktar dig till? Jag har svårt att förstå det du skriver. Precisera något tack, så ska jag svara. Om det nu är mig du riktar dig till.

 5. Vadå ”könsdiskriminering”? Skulle inte grabbar kunna ha långklänning och högklackade skor? Vad är det för mörker som råder på den här bloggen?

 6. Folk borde ha vaknat upp tidigare och insett att feminism inte har ett dugg med jämställdhet att göra. Jämställdhet används som svepskäl för att driva igenom mer och mer makt åt kvinnor. Det saknas fullständigt symmetri och förmåga till att se förhållandena ur båda perspektiven.

  Läs Vänsterpartiets egna stadgar
  https://www.vansterpartiet.se/index.php?option=com_content&view=article&id=673&Itemid=288

  De skriver att

  § 21. Kvinnor skall vara representerade i valda organ och på förtroendeposter med minst 50 procent om inte synnerliga skäl förhindrar detta. I de fall där suppleanter förekommer skall såväl antalet ordinarie ledamöter som styrelsen som helhet bestå av minst 50 procent kvinnor. Om synnerliga skäl anförs skall särskilt beslut om detta fattas och skälen antecknas till protokollet.

  Alltså MINST 50 % kvinnor. De har inget som helst intresse av jämställdhet, de är intresserade av kvinnomakt och har spelat på offerkortet länge nog nu! Det spelar ingen roll om kvinnorna blir i majoritet och tjänar mer än männen, de kommer fortsätta i samma andra och skuldbelägga män. Fast de uttrycker sig lite fiiinare genom att skuldbelägga ”patriarkatet”.

 7. Min enkla mening är att i en jämlik skola borde pojkar och flickor ha lika bra, eller lika dåliga, betyg. Alla avvikelser från detta är kulturellt betingade orättvisor. Och till DZ kan jag säga att jag tycker kvinnor klär utmärkt i mörk kostym och varför inte morningcoat, fast bara på dagtid då.

 8. Visserligen skriver hon, att killarna drivits till ”World of warcraft” och annat Skit. Jag vet inte vad mina söner håller på med, men de skulle kunna ha bättre studieförutsättningar.

  Vi lever i ett klassamhälle där de fattiga kastas på soptippen för att samla riskorn, där människor med erfarenhet inte får jobb, där unga inte får jobb för att de saknar erfarenhet. Vi har hur mycket fakta som helst om hur barn drabbas av massarbetslösheten, medan borgarpacket har ensamrätt till massmedia.

  Med en annan inriktning på skolan, skulle vi kunna få en skola för alla.

 9. Ja, det är roligt det där. När kvinnor klarar sig sämre i yrkeslivet och får sämre lön så är det den ”osynliga” maktstrukturen (även populärt kallat patriarkatet) som håller dem tillbaka och är det inte det så är det de fasliga barnen som gör att det tar tvärstopp. När män, eller pojkar, klarar sig sämre i skolan så är det för att de inte har en pluggarattityd (som ju alla kvinnor har massor av) och när man passar på att dö i förtid för att de har jobbat ihjäl sig för sin familj så är det fel på männens levnadsmönster (de super ju ihjäl sig!).

  Slutsats: Männen får skylla sig själva när det gå dåligt för dem och det är männens fel att det går dåligt för kvinnor och alla vet att alla män är potentiella våldtäktsmän eller pedofiler. Det är inte lätt att vara man med allt detta hat.

 10. Din upprördhet är förståelig, Bror. Dock synes det mig som den faktiskt riktas mot fel mål. ”Barking up the wrong tree”, som det heter på alla änglars och slagskämpars (i dataspelens värld, alltså!) språk!

  Under en lång följd av år, med i huvudsak socialdemokratiskt styre över skolpolitiken, har utvecklingen gått åt fel håll. Sedan fyra år tillbaka har man äntligen börjat göra något åt detta och vrida utbildningen rätt igen! Och nu fortsätter den demokratiskt omvalda alliansregeringen med den politiken och skruvar upp reformtakten.

  Det borde vara något att glädjas åt. Men all förändring tar tid och allt blir inte 100 % rätt med en gång! Den stora ungdomsarbetslösheten här i landet (jämfört med våra grannar i EU) har samma orsak, nämligen en helt misslyckad skolpolitik, med särskilt framträdande brister för de direkt yrkesförberedande gymnasielinjerna. Regeringspolitikens spjutspets på skolans område ligger nu just här. Förhoppningsvis ser vi resultatet av detta om sådär ett decennium!

  Så det kanske vore på sin plats med ett tack till ”borgarpacket” för att man nu reformerar de S-märktas ideologistyrda misstag!

 11. Det är synd om Anna Laestadius Larsson. Hon har svår brist på den allra viktigaste egenskapen, den som gör oss till människor: empati.

 12. Jag har länge läst Anna L´s kolumn i SvD och förundrats över att en feminist som spenderat över 100.000 SEK får utrymme att i SvD fritt skriva vad som helst. Jag har ibland mejlat till henne, men får inte svar. Jag tror det är synd om henne som lever i en värld där man kan ”besluta bort” årmiljoner av evolution. Snart är vi jämställda! Så det så! Mer behövs inte

Välkommen, du är nu inloggad! Håll god ton. Inga personangrepp!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.