Försvarets prideflagga bryter mot alliansfriheten

Utsnitt ur annonsen

Försvarets kampanj för demokrati och mänskliga rättigheter i samband med prideveckan har fått en hel del uppmärksamhet. I radions P1-morgon intervjuades idag en reklamexpert och försvarsmaktens kommunikationschef Johan Landeström, som om detta vore en allmän fråga om myndigheters reklampolicy.

Men som jag ser det är frågan en helt annan. Ett militärt nationellt försvar ska samla medborgarna kring uppgiften att så effektivt som möjligt hindra främmande angrepp över hela territoriet. Det är alltså försvaret av territoriet som är kärnan. Vi har haft ett sådant försvar mycket länge därför att vi värnar om medborgarnas rätt att själva välja sina ledare, stifta sina lagar och leva sina liv i trygghet och fred, vilket är något helt annat än identitetspolitikens ”rätt att leva som vi själva väljer” var och en för sig.

Att det i Sverige och i världen funnits sexuella minoriteter som varit undertryckta och som numera i många länder kommit ut och av sitt samhälle givits fulla medborgerliga rättigheter, är en underordnad fråga i försvarssammanhang. Att det fortfarande finns motstånd mot hbtq…-rörelsen, eller att denna rörelse ges orimligt stort medialt utrymme, är ett faktum. Det är alltså i hög utsträckning en kontroversiell politisk fråga som skapar motsättningar. Därför är det synnerligen olämpligt att försvarsmakten lyfter prideflaggan som en symbol för försvaret av vår demokrati. Man kan ju vara demokrat och ändå kritisk mot priderörelsen på olika vis.

Men det kanske värsta är att annonsen är försåtligt politisk på ännu ett sätt, vilket inte diskuterats av Ivar Arpi och andra. Sveriges försvar har de senaste 30 åren skiftat karaktär från ett territoriellt värnpliktsförsvar till att bli hjälptrupper åt USA och Nato i deras brutala framfart för att behärska världen. I praktiken har alliansfriheten övergivits. Därför har prideflaggan – nu på prov – fått ersätta svenska flaggan. Prideflaggan har lanserats under lång tid i offentliga sammanhang. Även EU-flaggan har skjutits i bakgrunden. Den fria rörligheten och de öppna gränserna har också gjort att nationernas betydelse tonats ner. I Afghanistan – som alla nu ganska plötsligt lämnar – var det kvinnors rättigheter man påstod sig försvara. Tyst blev det plötsligt om detta.

Idag passar alltså hbtq…-frågorna bättre som symbol för den västerländska ”humanitära” rättighetsbilden. Med den kan hela den muslimska världen, Kina, Ryssland och stora delar av den fattiga världen pekas ut som odemokratiska brottslingar mot ”mänskliga rättigheter”. Det är ett tydligt nygammalt kolonialt betraktelsesätt av de fattiga som breder ut sig.

Försvarsmaktens prideannons är ett led i anpassningen av Sverige till denna gränsöverskridande kamp för ”mänskliga rättigheter” istället för att ha ett nationellt värnpliktsbaserat territorialförsvar (svenska flaggan). Annonsen är en försöksballong.

... är läst 851 gånger!

  7 kommentarer for “Försvarets prideflagga bryter mot alliansfriheten

 1. Har inte FM deltagit i Pride i åratal?

 2. Knut Lindelöf skriver:

  Peter K!
  Jo, så är det. De har säkert flera skäl, även interna, för att stävja en machokultur. Men när man ersätter svenska flaggan når man en ny nivå.

 3. Leif Strandberg skriver:

  Det är absolut en ny nivå (bottennivå) inom FM:s ”profilering” (det som en gång i tiden inte vara ”profilering” utan kort och gott krigsmans erinran).

  Håller med om det du skriver Knut L, men nu vill jag först veta hur diskussionerna går inom M. Brakar det snart loss i en brytning mellan de nyliberala reinfeldtarna och de konservativa andersbjörkarna. Jo du Ulf, du kan ju gå ned i spagat på gymmet har jag sett, men klarar du av att sitta på två stolar i ditt parti? Klarar du av att säga att Reinfeldt var en som sålde ut Sverige (”Tack för att du valde Sverige”-talet). Lycka till Uffe.

 4. Bertil Carlman skriver:

  Om det gjordes en ordentlig undersökning av vad Sveriges medborgare anser, ja då är jag övertygad om att en mycket stor majoritet skulle visa sig helt hålla med Knut L. Men vår överhet visar allt oftare, och på många olika vis (bland annat som regnbågsannonsen), att den mer och mer främst utgår från sina egna och de mer besuttnas intressen. Då är det mycket, mycket viktigt att flytta fokus till mer ofarliga och förment progressiva frågor.

 5. Leif Stålhammer skriver:

  Eftersom den övervägande delen av svenska folket inte är HBTQ:are blir prideflaggans funktion splittrande. Skall den föras i fält? Vad säger värdegrunden? När vi går till anfall mot Ryssland blir det således under EU-flagg och prideflagg. Blir då prideflaggan överordnad EU-flaggan?

  Återigen: vad säger värdegrunden? Hursomhelst; Bäva månde moskoviten! För övrigt verkar det som om Ann Linde kommer att ta i med hårdhandskarna mot Vitryssland. Läget där har blivit henne outhärdligt!

 6. Olle Pålsson skriver:

  För dem som med makten stoltsera
  går det utmärkt med språket laborera
  för att förstärka sina ambitioner
  när de förflyttar sina positioner
  och samtidigt pekar med hela sin kalla hand
  vi gör det tillsammans i solidaritetens namn

 7. Lasse Lind skriver:

  Jag beundrar dom som vågar ta fram en sax och klippa av linan och ta ner den privata föreningens flagga från vårt offentliga rum.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.