Yrsa SteniusPressombudsmannen Yrsa Stenius uttalar sig med anledning av att förundersökningen, som är offentlig, lagts upp som så kallad torrent på The Pirate Bay. ”De [TPB] gör inte det fria ordet någon tjänst genom att lägga ut det här. Det är klart att politikerna inte kommer att sitta overksamma om precis vad som helst som är offentligt också publiceras.”

I Sekretsslagen kapitel 7 med rubriken Sekretess med hänsyn främst till skyddet för enskilds personliga förhållanden kan man i § 22 läsa följande: 

Sekretess gäller hos domstol i brottmål … i fråga om vilket bestämmelserna om förundersökning i brottmål är tillämpliga, för uppgift om enskilds … personliga förhållanden … om det … kan antas att den som uppgiften rör eller någon honom närstående lider men om uppgiften röjs.

Uppenbarligen har tingsrätten inte ansett att materialet är av den arten att kap 7 § 22 är tillämpligt. Därmed är materialet offentligt. Det som är offentligt är just offentligt, någon halvoffentlighet eller lämpligt lagom offentlighet finns inte.

Om något fel begåtts i detta fall så är det av tingsrätten, som kanske missat att sekretessbelägga integitetskänsliga delar av förundersökningen. PO:s uttalande är precis så slipprigt som man kan vänta sig av en lämpligt lydig tjänsteman i denna korporativa institution. Gå in och läs på ALLMÄNHETENS PRESSOMBUDSMAN – PRESEENS OPINIONSNÄMND så klarnar det säkert.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

Föregående artikelStoppa friskolor och privatiseringar!
Nästa artikelSekretess används också för att skydda skojare
Knut Lindelöf
Redaktör för lindelof.nu, skribent och författare. Pensionerad mellanstadielärare och skolledare. Bosatt i Uppsala.

Välkommen, du är nu inloggad! Håll god ton. Inga personangrepp!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.