Bildar ett mönster

ABORTFRÅGAN, BARNFRÅGAN, FAMILJEFRÅGAN, Skolfrågan, Digitaliseringsfrågan, Algoritmfrågan, Övervakningsfrågan, Matfrågan, Miljöfrågan, Klimatfrågan, Batterifrågan, Elbilsfrågan, Kärnkraftsfrågan, Energifrågan, Fredsfrågan, Krigsfrågan, Flyktingfrågan, Klassfrågan, Vårdfrågan, Omsorgsfrågan, Pandemifrågan, Covidfrågan, Demokratifrågan, Yttrandefrihetsfrågan, Religionsfrågan, Äganderättsfrågan, Konsumentfrågan, Kulturfrågan, Kunskapsfrågan, Fejknewsfrågan, Sanningsfrågan, Rättvisefrågan, Kvinnofrågan, Mansfrågan, Jämlikhetsfrågan, Integritetsfrågan, Bokstavsdiagnosfrågan, Könsdysforifrågan, HBTQ-frågan, HBTQI-frågan, Djurrättsfrågan, Rasfrågan, Identitetsfrågan, AI-frågan, WOKE-frågan, Frihetsfrågan, Försvarsfrågan, Säkerhetspolitikfrågan, Nationsfrågan, EU-frågan, Nato-frågan, Afghanistanfrågan, Palestinafrågan, Irakfrågan, Kriminalitetsfrågan, Rättssäkerhetsfrågan, Ekonomifrågan, Arbetslöshetsfrågan, Arbetsrättsfrågan, Lönefrågan, Friamarknadsfrågan, Pensionsfrågan, Valfrihetsfrågan, Förvirringsfrågan, Splittraochhärskafrågan, Mentalhygiensfrågan, Orkarviverkligenmeddethärfrågan, Begravningsfrågan, Evighetsfrågan, Existensfrågan, Kuggfrågan och Slutfrågan.

Föregående artikelIrreversibel skada, transepidemin som drabbar våra döttrar
Nästa artikelUSA dödar 10 civila i drönarattack och sviker Frankrike
Knut Lindelöf
Redaktör för lindelof.nu, skribent och författare. Pensionerad mellanstadielärare och skolledare. Bosatt i Uppsala.

12 KOMMENTARER

 1. Lugn! Alla frågor har satts under utredning, har jag fått höra från säker källa!

  Och sedan har vi den traditionella frågeställningen:
  — Vad kom först, hönan eller ägget?

 2. Så vitt jag förstår finns bara en fråga: Givet att universum saknar mening, och givet att vi biologiska organismer av arten Homo sapiens är evolutionsresultat, och givet att dessa evolutionsresultat gör att vi kan finna en stor mängd av olika möjliga beteenden, sysslor och arbetsuppgifter givande – vilka beteenden, sysslor och arbetsuppgifter väljer jag under de 0–122 år som en organism av vår art lever?

 3. Knut L!
  Min tolkning av din uppräkning av alla dessa frågor är tvåfaldig.

  Den viktigaste aspekten är att det genom att lyfta fram en rad bifrågor går det att få bort diskussionen från viktigare frågor.

  För det andra kan man genom att ställa en fråga på ett visst sätt dölja kärnan I frågeställningen.

 4. Just det Knut!
  Ett mycket bra påpekande. Det finns massor av frågor som borde åtgärdas på ett planerat sätt. Men var finns planerna?

  Jag har mitt gamla hus från 1730 som jag och hustrun köpte 1981, och som jag nu bor i som pensionär. Det skulle rustas upp tänkte vi, just så att vi kunde bo permanent i det som pensionärer. Det var takfrågan, frågan om ny grund, fönsterfrågan, avloppsfrågan och så vidare. En någorlunda plan gjordes upp och svärfars påpekande att taket är själva grunden (!) togs ad notam, och 1982 renoverade vi taket.

  Men när det gäller Sverige, vad är viktigast, vad är själva grunden? Läget för vårt land är bl a genom Klass i Sverige väl genomlyst. Vi vet tillräckligt väl hur ”huset” ser ut för att veta att grunden måste åtgärdas. Om inte så kommer välståndsskillnaderna att öka (väl genomlyst i Klass i Sverige) och det kan naturligtvis fortsätta, men vad kan då ske? Inom fysiken pratar man om kritisk massa och vad det innebär i samhälleliga frågor har vi sett i ett antal revolutioner och nu senast i USA/Nato-kollapsen Afghanistan.

  Men ser då inte våra tre statsmakter detta? Något lite emellanåt kanske, men inte på allvar, inte så väl att den nödvändiga kraften skapas för att åtgärda husets många problem. De tre statsmakterna sysslar mest med att käbbla om vem som skall bo i vilket rum i husets flashigaste våning. De synes inte ha varken vilja eller ork till att tänka eller handla med längre tidsperspektiv än en valperiod. Synar man individerna i de tre statsmakterna närmare, så står det för mig dessutom alldeles klart att illavarslande många av dem inte heller har förmågan. (Vilket flera av författarna till Klass i Sverige inte verkar hålla med mig om.) Först när de som inte bor i denna våning på allvar tillsammans ger sig på att renovera, och då från grunden, först då kommer något att ske. Vi ser lite av detta ute i världen, valresultatet i Norge är ett litet, litet tecken i den riktningen, för att nu ta ett näraliggande exempel.

  Själv har jag beställt fönsterrenovering på vårt hus, sådant klarar jag inte längre på egen hand. Men vi har under årens lopp lagt undan till nödvändigt underhåll. Vi tillhör de lite mer privilegierade i huset Sverige.

 5. ”Frågfrågan” måste rimligen finnas också. Logiken är som följer. I samhället har vi svinslakt, hönserier, inavlade hundar; alltså har vi en ”djurrättsfråga”. På samma sätt har vi en konsumentfråga, eftersom där finns många lika saker att arbeta med vad gäller konsumenträtt i samhället. En ”fråga” består av ett antal problem som har något gemensamt. Eftersom vi har ett antal samhälleliga frågor, måste vi också ha en samhällelig ”frågfråga”: frågan om vad vi skall göra åt alla frågor.

  Vad skall vi göra åt denna övergripande frågfråga? Det är frågan. Jag har faktiskt klurat ut svaret på den frågan, och funderar som bäst på huruvida jag skall dela med mig av svaret.

 6. Gunnar E!
  Den traditionella frågan ”Vad kom först, hönan eller ägget?” är faktiskt sedan länge besvarad. Ägget kom först. Om du tänker ägg-höna, ägg-höna tillbaks så där 80 miljoner år så har du ägg-ödla. Går du ytterligare miljoner år bakåt så har du ägg-fisk. Till slut, så där någon miljard år tillbaka hamnar du på cell-cell som närmast bägge verkligen inte påminner om hönan, snarare om ägget. Men vad som kom före cell, det går jag inte vidare in på.

 7. Jan Arvid G!
  Som du märker har även jag problem att få ihop alla frågor och vad jag ska göra med dem. Bäst är förstås att ta en i taget, men det blir inte sällan problem med krockar på olika vis. Jag är mycket nyfiken på ditt svar förstås. Dela gärna med dig av din tankemöda.

 8. Att vara, eller inte vara, det är frågan?
  Vi lever i korselden mellan Fake News och konspirationsteorier. Den ene har haft monopol på ”sanningen” sedan en gammal gumma mirakulöst blev på smällen. Det var en fjärils vingslag för 4000 år sedan som nu vuxit till sig och lägger hela länder i grus och aska. Palestinafrågan, eller vad europeiska flyktingar har ställt till med i Mellanöstern, är förstås en ickefråga.

  Fake News-orkestern repeterar ständigt inför nya premiärer. Den tycks tro att tänkande människor också fortsättningsvis går på detta ostämda felande. Hönan eller ägget? Kanske tuppen?

 9. Alla nutida existensiella frågor kan Bibeln ge svar på, enligt Jehovas vittnen. Ty, denna Bibel är sann enligt dessa vittnen. Ett tips alltså var vi kan söka svar!

  Varför Jehovas Vittnen benämner sig som vittnen är också en fråga. De var ju inte med under den tid som Bibelns händelser skedde. Så HUR dessa vittnen i nutid kan gå i god för att Bibeln är sann, är för mig en gåta.

Välkommen, du är nu inloggad! Håll god ton. Inga personangrepp!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.