Från Haijby-affären till IB-affären

gustavv_300

Gustaf V och minister Boström i en dubbelmatch under tennisveckan 1931 på Särö – två år före mötet med Haijby. Bilden tagen av min morfar Percy Lundwall.

olycklige-kurt_300

Ers Majestäts olycklige Kurt heter boken skriven av advokaterna Lena Ebervall och Per E Samuelsson. Det är den fullständiga genomgången av den så kallade Haijbyaffären som skakade det svenska etablissemanget i två decennier med start den 28 december 1933.

Då hade den levnadsglade men late resturangdirektören Kurt Haijby lyckats utverka audiens hos kung Gustaf V för att äntligen ordna utskänkningstillstånd till sin restaurang Lido, vilket var en förutsättning för att få fart på affärerna och det goda livet med cigarr och klockkedja. I en för trång hyrfrack med byxor som knappt gick att knäppa och en utputande rumpa mellan skörtarna svassade han in till kungen. Kungen kunde inte slita blicken från härligheten. Här tändes gnistan mellan kungen och Kurt. Ett hett homosexuellt kärleksförhållande inleddes. Genom en hemlig ingång fick Kurt med hjälp av hovets luttrade tjänare närmast fritt tillträde till kungens sovrum. Där kunde sedan kungen nojsa precis som han ville med sin älskade lille Kurt.

Kungen var lycklig och strödde gåvor och pengar över sin älskade. Men hans närmaste skälvde av oro och harm. Sakta sipprade fakta ut i den närmaste omgivningen, men saken kunde endast nämnas med omskrivningar och mörkläggning av saken var hovets reflex. Det var ju en fråga om nationens säkerhet.

Hur det hela sedan utvecklar sig med höga svenska ämbetsmäns hänsynslösa övergrepp på stackars Kurt och hur Kurt gång på gång lyckas komma på fötter igen är synnerligen roande läsning. Men det är också en lärorik historia om hur statsapparaten alltid skyddar sig själv, intrigerar och gör allt för att inte tappa sin auktoritet.

Historien kan åtminstone i ett viktigt avseende jämföras med IB-affären: Ljuskygg verksamhet pågår länge. När sanningen till slut avslöjas gör statens lojala tjänstemän allt för att dölja sina klandervärda handlingar. När Haijbyaffären till slut hamnade på Erlanders bord smusslades det också för att dölja de olagligheter som skett mot Haijby. Det gällde att få honom fälld för något brott i avsikt att knäcka hans trovärdighet. Homosexuella handlingar i alla former var djupt omoraliskt och förstås olagligt. På liknande sätt medverkade Palmes regering till att göra IB-avslöjarna till spioner för att knäcka deras trovärdighet.

Författarna har gjort ett imponerande mullvadsarbete i gamla arkivhandlingar och protokoll som sedan omformats till en underhållande och viktig bok.

Artiklar om Haijbyaffären: Aftonbladet 2008-09-03, Expressen 2008-09-03, Aftonbladet 2009-04-19, Mats Parner på fib.se

Andra bloggar om: Intressant, , , ,

... är läst 553 gånger!

  1 kommentar for “Från Haijby-affären till IB-affären

  1. DZ skriver:

    Kul recension, Knut! Jag skaffade pocketupplagan av boken i somras och hann inte med den då och sedan har den blivit liggande. Får alltså sätta upp den på lustläselistan för jul(-ledigheten) där den platsar fint med Guillous “professionella” memoarer och (kanske) Sandelins terroristepos.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.