Det dyra och komplicerade bytet av koppling på min MF 4255 drog ut på tiden, men nu får jag äntligen tillbaka den. Traktorn måste delas på mitten i två delar för att ny koppling kan monteras.

Nu gäller det att tjäna ihop de många tusentals kronor det kommer att kosta. Sannolikt överstiger kostnaden årets slaktintäkter, varför vi får spara och hoppas att EU-ersättningarna (inte ovillkorade bidrag!) räcker till utan att Landshypotek måste ge oss en hjälpande hand fylld med stora sedlar.

Men så är livet för småbrukaren, men mellan de många förluståren kommer emellanåt ett år utan skenande priser på insatsvaror, maskinhaverier, tvingande nyinvesteringar, etc samtidigt som höskörden ger ett överflöd med oväntade säljintäkter, välklassade slaktkroppar med därför skäligare betalning.

Mätt med pengar blir man inte rik på fåraherderiet, men det finns andra värden som inte kan köpas med pengar och som gör att vi hålls på ända tills att stövlarna ställs undan för gott.

Därför lämnar jag diskussionerna nu för mer angelägna uppgifter och gör som mina både ukrainska och ryska kollegor, fortsätter med våra sysslor därför att vi måste och inte kan göra något annat.

Föregående artikelFood in England
Nästa artikelVEM BRYR SIG?

4 KOMMENTARER

 1. Jag hoppas att fåren så småningom ger dig tillåtelse att återkomma till diskussionerna här på lindelof.nu. Informationsbubblor ska bekämpas med öppen debatt.

 2. Nu på våren paddlar jag tvärs över sjön Bergviken (Hälsingland) för att lyssna till de nyfödda lammens och de vakande tackornas bräkande. Till hösten paddlar jag över igen och ser hur vallhundarna utför sina konster. Och nästa gång är det dags att köpa ett slaktat lamm.

  Lycka till med ert viktiga värv.

  Jag ser på youtube hur ryssar och ukrainare och folken i de centralasiatiska republikerna föder upp och tillagar sina får och lamm.

  Det ger hopp.

 3. Peter P!
  Va trist med maskinhaveri. Ingen munterhet där inte och drar det dessutom med sig stora kostnader som är dryga att inhämta över tid, då blir det riktigt jobbigt.

  Jag läser att du har bra kontakt med får. Då ingår kanske en Border Collie som arbetskollega och god vän i din verksamhet.

  Själv passar vi denna hundras vars namn är Nellie. En fantastisk ras, som du säkert känner till, med härlig bjudning på aktiv glädje och tillit.

 4. Ser att avräkningspriset är kring 60kr/kg, på min tid 30kr. Men som fårbonde blir man aldrig rik. Dock ett underbart liv att leva.

Välkommen! Håll god ton. Inga personangrepp!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.