Från tiger till kossa?

svensk tiger ko

Nu har också mjölkproducenterna givit sig in i försvarsdebatten. På annat sätt kan man nog inte uppfatta den senaste reklamkampanjen med “En svensk ko” i blå-gula ränder.  Bilden är en uppenbar anspelning  på affischen från beredskapsåren 1939-45 “En svensk tiger”.

På den tiden fick Sverige göra eftergifter och tillåta tyska trupptransporter och överflygningar. Många teg och knöt näven i fickan, men gjorde det i förvissning om att det åtminstone fanns militära försvarsstyrkor som kunde gripa in om tyskarna fick några idéer i huvudet. Idag kan vi bara stå bredvid, se på och idissla.

... är läst 324 gånger!

(Visited 13 times, 1 visits today)

  6 kommentarer for “Från tiger till kossa?

 1. Bengt Svensson skriver:

  “En svensk tiger” betydde ju “en svensk håller tyst” (om försvarshemligheter). “En svensk ko” är ju platt och nonsens som så mycket annan reklam. Men visst: “En svensk ko” låter sig snällt mjölkas och hamnar efter några år på slaktbänken.

 2. Martin Kullberg skriver:

  Så är det ju när transnationellt kapital överordnas demokratin. Nationalstaten existerar blott som ett varumärke och upprätthålls med reklam och uppmaningar att köpa ett visst märke på exempelvis mjölk. Det finns ingen kraft idag som önskar överordna demokratin det transnationella kapitalet. De som idag kallar sig nationalister är ju bankens bästa vänner, de önskar bara begränsa människors rörlighet och institutionalisera menlösa traditioner som inte i sig själva är möjliga att göra produkter av, även om man kan tjäna gott på kringutrustningen.

  Nån funktion för militär idag ser man ju inte, då demokratin är underordnad banken så lär väl ingen annan bank som regeras med den nya “vetenskapen” åstadkomma någon märkbar förändring. Om man administreras av Goldman &Sachs eller av nån rysk bank lär ju inte märkas. Militärtjänsten är dock en bra inrättning, låt generationerna leka tillsammans och skapa en form av sammanhållning hos folket och en känsla av ansvar, det är något man kan jobba med.

  Medan det transnationella kapitalet är i full färd med att upprätta överstatliga regeringsorgan i sin egen avbild, så tittar folk på sina fötter. Ingen rörelse finns som ämnar vrida denna överstatlighet ur händerna på dem.

 3. Bo Persson skriver:

  Martin K!
  Men är inte kapitalismen och territorialstaten vår tids ramar. Den ryska socialismen hade sitt “bäst-före”-datum och det hade också den kinesiska. Och idag är det EU som har sitt.

 4. Martin Kullberg skriver:

  Bo Persson!
  1990 rev vi en mur och kapitulerade villkorslöst inför den institutionella kommunismen. Vi lever i en global NEP, kapitalism finns inte, det finns bara planekonomi och någon fri marknad har aldrig funnits i annat än filosofin.

  Här precis som i Ryssland, USA, EU och så vidare formas samhället av planer som skapas i transnationella managementkonsultbyråer. Planerna läggs långt innan det fattas några demokratiska beslut på planerna, partierna är bara “fall guys” för de olika planerna som alla blir av oavsett vad man röstar på. Jag har talat med personer vid dessa konsultbyråer och vet hur exempelvis svensk sjukvård kommer utvecklas. Jag har sett hur småpartier blivit utkommenderade för att föreslå de mer obekväma förändringarna som planerna bjuder på, hur de fått injicera frågan i debatten och bli utskrattade eller hatade. Sedan arbetas frågan sakta in i debatten och blir mainstream.

  Ramarna finns bara för dig och mig, individerna. Vi är nostalgiska över en tid då demokratin och nationalstaten var relevant, men ingen kraft i världen kan återupprätta den. Hur skulle Sverige ensamt kunna göra det? Det skulle vara en katastrof. Att vrida klockan tillbaka skulle kräva lika mycket av internationell koordination som den globala revolutionen, så varför vara nostalgisk.

  Om man tror Kina är irrelevant så får man nog tänka om. Kina satsade en miljard dollar på Marxistisk forskning. När Slavoj Zizek ifrågasatte neomarxismen och undrade om inte världssocialismen innehåller arbetares rättigheter, jämlikhet osv så fick han svaret: “That is leftist, not marxist.”

  Samma kinesiska kommunist tog också upp att kommunismens förutsättningar skall springa ur utvecklandet av produktionsmedlen, han konstaterade torrt: “Capitalism was faster.” Läser man Mao så känner man till den eviga revolutionen, så kan man ju fundera på vad skillnaden är att exploatera sig själv i fabriker som organiserats kapitalistiskt och att använda arbetsläger för att utveckla. Jag tror folk stirrar sig blinda på formalia och underskattar kraften i den underliggande filosofiska ståndpunkten, vars slutdestination aldrig varit Stalins Sovjetunion, ens för Stalin själv. I Sverige idag äger nästan ingen medborgare någonting, maken till massproletarisering har historien aldrig skådat som det som skett i världen de senaste 30 åren.

 5. Bo Persson skriver:

  Martin K!
  Det jag ville säga det var att det i vår tid är en återvändsgränd att ge upp den territoriella suveräniteten.

 6. Björn Backengård, Hisings Backa, Göteborg skriver:

  Martin Kullberg!
  Den 27 december skrev du en kommentar som väcker frågor. Den tycks kunna sammanfattas i att en mäktig elit bestämmer vad som ska ske, och vi vanliga kan inget göra åt det.

  Jaså? Vi kan se hur det har gått med andra planer från eliter. Wesley Clark, fyrstjärnig amerikansk general, berättade vad han hösten 2001 fick veta om elitens hemliga planer. YouTube 8:15 minuter.

  https://youtube.com/watch?v=m58jF8_KgzI&feature=player_embedded

  På fem år skulle USA attackera och ta bort regeringar i sju länder: Irak, Syrien, Libanon, Libyen, Somalia, Sudan och Iran.

  Dessa planer har ju misslyckats, och detta på grund av syriers och andras mod, uppoffringar, visioner, kunskaper och smarthet.

  På juldagen skrev Michel Chossudovsky en lång artikel om året 2015. Den handlar om krig, terrorism och den globala ekonomiska krisen, allt summerat i en lång rad punkter. Vi väljer lite bland de avslutande:

  104. Vad som krävs är ett antikrigs-nätverk av gräsrötter, en massrörelse på nationella och internationella nivåer … som skulle i slutänden vara avgörande för att avsätta dem som styr i vårt namn.

  105. Det är ingen lätt uppgift. Det första steget är att bryta samförståndet och det sker genom vad vi kan beskriva som mot-propaganda. Det är i detta sammanhang som Sanning blir ett kraftfullt vapen.

  110. Att påverka allmän opinion är inte tillräckligt, för vad som måste göras är att bryta processen av inre propaganda inom regering, rättsväsendet, brottsbekämpning, militären, underrättelseväsende, etc. Detta för att i slutänden är dessa de områden där beslut fattas.

  112. William Shakespeare beskriver rättvist arkitekterna i vår tid bakom New World Order: “Helvetet är tomt och alla djävlarna är här.”

  113. Vår outplånliga uppgift är att skicka “djävlarna” i vår tid, de självutnämnda arkitekterna bakom “demokrati” och den “fria marknaden”, “ner” dit de rättmätigt hör hemma.

  Jag föreslår att du inför år 2016 lämnar försöken att förklara hur smarta och mäktiga eliterna är och att vi inte kan göra något åt deras planer, och att du i stället ansluter dig till Chossudovskys anda. På köpet kommer du att få nya vänner.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.