De fyra statsledarna på bilden ovan möttes i Istanbul i lördags. I SvD rapporteras mycket kortfattat föga förvånande angående Istanbulmötet att Ryssland stöder Bashar al-Assad, Turkiet stöder en del rebeller och att Erdogan på presskonferensen sa att syrierna ska bestämma president Bashar al-Assads öde. Mycket magert.

För att få lite mer information om vad som sas fick jag söka mig till Russia Today. De återgav punkterna i den kommuniké som publicerades efter mötet där följande punkter ingick (översättning från RT):

 • Endast en politisk lösning i Syrien
  Ledarna har ”uttalat sina förhoppningar om stöd för en inkluderande, Syrien-ledd och Syrien-ägd politisk process med stöd av Förenta Nationerna”.
 • Behov av att starta arbete med en konstitution i Geneve
  En kommitté för skapande av en ny konstitution för Syrien borde vara i arbete så snart som möjligt, helst före nästa årsskifte.
 • Nej till en delning av Syrien
  Syrien måste fortsätta existera inom sina förkrigsgränser. Varje separatistiska strävanden eller försök till ockupationer av främmande länder av delar av landet måste därför avvisas.
 • Hålla vapenvilan och besegra terrorister
  De fyra länderna har uttalat sitt stöd för avtalet om vapenvila i Idlib, tidigare förmedlad av Ryssland och Turkiet. På samma gång, framhåller de vikten av att bekämpa terrorism och fördömer användning av kemiska vapen.
 • Massiv humanitär hjälp
  Förenta Nationerna och andra internationella organisationer ska öka sina stödleveranser till det krigsdrabbade landet. ”Snabbt, säkert och ohindrat” flöde av humanitär hjälp kommer att innebära en stor lättnad på det syriska folkets lidande.
 • Hjälp för flyktingar att återvända
  De fyra ledarna framhöll vikten av ”säkert och frivilligt” återvändande för flyktingar till Syrien. För att främja processen, måste fungerande bostäder och arrangemang för social omvårdnad byggas i landet.
 • Internationellt övervakade val
  Det slutgiltiga målet för den politiska rekonstruktionsprocessen är transparenta, internationellt övervakade val. Alla syrier, inklusive de som tvingats fly landet, måste kunna delta.

Visst är det bara en gemensam inte bindande viljeyttring, men det är ändå lite hoppfullt. En knäpp på näsan åt USA, och visst är det lite mänskligt att de håller varandra i hand.

Föregående artikelResebrev från öster – 2018 (7)
Nästa artikelOsloavtalet lärde PLO den hårda vägen: att förhandlingar med USA och Israel är för förlorare
Knut Lindelöf
Redaktör för lindelof.nu, skribent och författare. Pensionerad mellanstadielärare och skolledare. Bosatt i Uppsala.

2 KOMMENTARER

 1. Det hedrar SvD att de satte in ett TT-telegram. SVT har överhuvudtaget inte rapporterat om mötet i Istanbul, men väl DN, SvD och UNT. Men om resultatet från mötet hör vi inget från SVT, DN eller UNT. Jag anar att det beror på att dessa redaktioner inte tycker att det är ”goda” nyheter. Men de borde väl ändå ha en plikt att 1) följa upp sina egna skriverier 2) meddela om toppmöten vare sig man gillar dem eller inte.

  Det behövs ingen ”rysk propaganda” för att undergräva tilltron till de etablerade medierna, det klarar de bra av själva. Och de ska inte tro att inte folk märker sådant här! Det hjälper inte att tidningarna bedyrar att de håller sig till ”Sanningen”. Det gjorde det gamla sovjetiska organet ”Pravda” också – som ju till och med betyder ”Sanning” på ryska.

 2. Vid mötet menade Merkel, Putin, Erdogan och Macron att Syriens folk ska få bestämma landets framtid. Egentligen borde inte detta vara något att rapportera – det är en självklarhet i demokratin.

  Men sanningen är att demokratiska Västledare allt sedan krigets start har krävt att ”Assad måste bort” – helt utan respekt för demokrati och nationellt självbestämmanderätt. Den 13 april deltog exempelvis Frankrike i olagliga bombangrepp mot Syrien tillsammans med USA och Storbritannien till följd av påståenden att den syriska regeringen använt gas mot den egna befolkningen. Inget stöd fanns för detta och senare uppgifter talar mycket starkt för att detta var ”fake” iscensatt av terroristnära Vita Hjälmarna.

  En del frågor behandlades inte. Exempelvis att USA ockuperar och har militärbaser i nordöstra Syrien, samt att kurdiska SDF strider i USA:s intresse. De 4 staterna ställer sig nu bakom viktiga delar av en politik som Syrien tidigare uttalat stöd för. Stora framsteg för diplomati och fred.

Välkommen, du är nu inloggad! Håll god ton. Inga personangrepp!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.