”Då New York-börsen öppnade vid midnatt svensk tid låg Lockheeds aktie på 330 dollar. Sedan dess har värdet fallit och ligger nu på 322 dollar, en minskning på 2,52 procent. Lockheed är världens största leverantör till försvarsmakter och tillverkar bland annat robotar, stridsflygplan och ammunition. 

Flera andra stora leverantörer till arméer fick också se sina aktier dyka. Northrop Grumman med 3,4 procent, General Dynamic med 3,8 procent och Raytheon med 3,6 procent. Flera bedömare, bland andra den ansedda affärstidningen Fortune, kopplar raset till fredssamtalen i Korea.”

Det skriver Expressen för en stund sedan…

Föregående artikelAmerikanska kongressen fråntas beslutsrätten om att gå i krig
Nästa artikelResebrev från Minsk (2)

3 KOMMENTARER

  1. Missa inte gårdagens Aktuellt 21 där Lars Moberg 5 minuter in i programmet vecklar in sig i krumeluriska förklaringar om vad som sker på den koreanska halvön. Till slut tvingas han utbrista: ”Nu tappade jag tråden!”

    Enligt Moberg var det nämligen Västs ”oerhört hårda” ekonomiska, politiska och militära sanktionen och åtgärder som fick den ”oförutsägbara” nordkoreanska regimen att backa.

    Varför den sydkoreanska statsledningen skulle agera som den gjorde förklaras inte. Är den också ”oförutsägbar”?

    Men nu har, enligt Moberg, Nordkorea troligen kärnvapen och då känner de sig säkrare och kan hoppas på framgångar vid förhandlingar med Donald Trump!

    Och det är nu han säger sig ha tappat tråden. Vilken tråd???

    Att Moberg negligerar den sydkoreanska regeringen är han inte ensam om. Västvärlden verkar anse att det är deras sak att avgöra om det nord- och sydkoreanska samförståndet är värt att ta på allvar. Folket där är ju bara naiva infödingar, som inte vet sitt eget bästa.

  2. Ett exempel på Västs nedlåtande syn på koreanerna utgör, som vanligt, Dagens Nyheters ledare idag ”Tyrannen i Nordkorea begär vårt förtroende”.

    Det är inte med Peter Wolodarski som Kim Jong-Un skakat hand, utan till Sydkoreas president Moon Jae-In. Alla som haft den minsta kontakt med sydkoreanerna (jag var där 1996) vet att de inte är så lättlurade. Hade Wolodarski oroat sig för att sydkoreanerna skulle bli förda bakom ljuset, hade han kanske haft en poäng. Men han nämner dem inte!

    Om nu Syd- och Nordkorea vill göra upp om sina mellanhavanden, är det faktiskt inget som någon annan stat i världen, eller ens DN, har något med att göra! Fallet på de amerikanska börserna, som Redax så förtjänstfullt uppmärksammat, tyder i hårdvaluta på att det militärindustriella komplexet och deras politiska företrädare innanför och utanför USA just motsätter sig fred på Koreahalvön.

  3. Den gigantiska vapenindustrin i USA är motorn i den amerikanska industrin och i landets geostrategiska strävan och ekonomi. Politiskt manifesterar det sig precis nu vid den nye utrikesministern Pompeos snabbesök i Saudiarabien där det politiska mötet, sammanträffar med en vapenaffär.

    Återstår nog en hel del moment innan ”fredspaktet” är klart och en klar analys kan göras. Andra varningssignaler som att kanadensiska, australiska samt brittiska och amerikanska stridsfartyg tänker sig intensivövervaka den nordkoreanska halvön oklart i vilket syfte.
    Många frågor alltså. Att Nordkorea tänker sig avveckla alla kärnvapen har jag svårt att tro, men uppgifterna finns.

Välkommen! Håll god ton. Inga personangrepp!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.