Kriget i Ukraina har orsakat ett omfattande lidande och förstörelse med hundratusentals döda, främst soldater på båda sidor och då främst ukrainska soldater. Till detta kommer ytterligare hundratusentals som traumatiserats och invalidiserats av kriget. Dessutom hotar kriget att utlösa ett tredje världskrig då varken Ryssland eller USA kan acceptera ett nederlag – enligt den amerikanske statsvetaren John Mearsheimer.

Men kriget har också orsakat stor skada på Europas ekonomi som hög inflation på grund av ökade energikostnader som i sin tur drivit upp inflationen och som sedan drivit upp räntekostnaderna. Europa har på grund av kriget förlorat tillgången till billig rysk energi. Detta i sin tur försämrar Europas konkurrenskraft som nu skall konkurrera med asiatiska länder som både har tillgång till billigare energi och lägre sociala kostnader för sin arbetskraft. Det talas redan om en deindustrialisering av Tyskland.

Detta var ett krig som aldrig hade behövt äga rum. Redan i våras fanns uppgifter om hur USA, Storbritannien och Nato förhindrade Ukraina från att sluta ett fredsavtal med Ryssland. Dessutom har den tidigare tyska kanslern Angela Merkel och den tidigare franske presidenten Francois Hollande erkänt att de saboterade Minskfördraget för att Nato och USA skulle kunna rusta upp Ukrainas arme.

Nyligen har tre framträdande tyskar i ett dokument beskrivit hur en möjlig fred mellan Ryssland och Ukraina saboterades av USA, Storbritannien och Nato. De tre är: Michael von der Schuleburg (tidigare biträdande generalsekreterare i FN), Hajo Funke (professor emeritus i statsvetenskap och Harlad Kujat (pensionerad general och tidigare stabschef för de tyska väpnade styrkorna och ordförande för Natos militära kommitté).

Förutom att de i detalj redogör för förhandlingsprocessen presenterar de också Istanbulkommunikén från den 29 mars 2022, som var det ramverk som skulle ligga till grund för fredsförhandlingarna.

Redan en månad efter Rysslands invasion av Ukraina hade ryska och ukrainska förhandlare kommit mycket nära ett avtal om eldupphör och en övergripande fredslösning på konflikten. President Zelensky och hans regering gjorde stora ansträngningar för att uppnå fred med Ryssland och få ett snabbt slut på kriget, skriver von der Schulenburg. Ryssland och Ukraina var överens om att den planerade Nato-expansionen var orsaken till kriget. Att Ukraina skulle vara neutralt.

Det råder inget tvivel om att fredsförhandlingarna misslyckades på grund av motståndet från USA, Storbritannien och Nato. Ett fredsavtal vore detsamma som ett nederlag för Nato och deras expansion österut och drömmen om en värld dominerad av USA, menar von der Schulenburg.

Väst ville att kriget skulle fortgå i förhoppningen om att det skulle leda till Putins fall och en ny västorienterad regeringen. Washington Post skrev i april 2022 att för en del Natoländer var det bättre att Ukraina fortsatte att slåss och dog än att de uppnådde fred. Zelinsky skulle fortsätta att slås tills Ryssland förlorat.

Föregående artikelSossarnas Natosvek
Nästa artikelRapport från San Francisco
Jan Fredriksson
Började sitt arbetsliv som snickare. Läste vidare och studerade etnologi vid Lunds universitet, skrev doktorsavhandlingen "Politisk kultur och samhällsengagemang". Var redaktör för antologin "Vardagens politik" (Nordiska museet), "Folkhemmets sociala ingenjörer" (Carlssons förlag), "Att vinna med 96 procent" (Tankesmedjan Tiden) samt för ytterligare 35 olika dokumentationsprojekt.

2 KOMMENTARER

  1. Jan F!
    Du skrev: ”hundratusentals döda […] främst ukrainska soldater”. Vilka är dina källor, för att fler soldater från Ukraina stupat, än från Ryska federationen?

  2. Bra artikel Jan F. Krigets destruktiva krafter visar verkligen upp sig i all sin motbjudande vidrighet i Ukraina. Dom saboterade Minskavtalet och dom saboterade Istanbulavtalet. Fred är det värsta dom vet, det ger inga pengar till vapenindustrin, vars ärenden dom springer.

    Kriget och massmordet däremot har i hundratals år varit kolonialisternas och imperialisternas livsluft.

    Hur vi skall göra oss av med dessa civilisationens dödgrävare är frågan alla borde fundera över.

Välkommen! Håll god ton. Inga personangrepp!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.