Galenpanna?

margot-gustaf-iv-adolf

”Galenpannan” i Margotmask
Montage av KL

Var gång jag hör eller läser Margot Wallströms uttalanden kommer jag att tänka på Gustav IV Adolf (1778-1837). Nu senast när hon kommenterar fredsplanen för Syrien.

– Möjligen kan den lyckas nu när Ryssland tycker att de har kunnat stärka sin status som stormakt och USA har inte så mycket mer att sätta emot.

Alltså mer om att Ryssland utgör ett hot mot oss alla, än att man åstadkommit en diplomatisk framgång.

Dramatenpjäs
De av er som är i min ålder kanske minns Lars Forsells pjäs på Dramaten om Gustav IV Adolf, han som förlorade rike och tron 1809. Pjäsen hette Galenpannan och baseras på en av de motstridiga bilder som givits för att förklara kungens agerande.

Å ena sidan har det hävdats, och det är den bild Forsell tagit fasta på, att kungens letts av ett blint, irrationellt hat emot Napoleon och därför hållit fast vid en allians med dennes huvudfiende Storbritannien. En liknande tolkning presenterade Per Rådström i sin bok 1961 Översten.

Den andra, mindre litterärt fruktbara tolkningen har gått ut på att kungen inte varit ”galen”, utan att Sverige av maktpolitiska och handelsekonomiska skäl var tvingade att hålla fast vid alliansen med Storbritannien. När sedan det politiska och militära trycket ökade på Sverige att bryta med britterna var det inte ”galenskap” som fick Gustav IV att hålla fast vid sin politik.

Ryssland tvingat
Vid Napoleons och tsar Alexander I:s möte i Tilsit 1807 gavs ryssarna i uppdrag att med en militär aktion tvinga Sverige att bryta med Storbritannien. Alexander lär inte ha varit så pigg på uppgiften. Han hade nyss besegrats av Napoleon i slaget vid Friedland och befarade att den franske kejsaren skulle anfalla honom på nytt (vilket skedde 1812). Dessutom var hans hustru Elisabeth syster till Gustav IV:s hustru Fredrika.

1968 kom Galenpannan i radioarranemang och regi av Bengt Ekerot. Så här presenteras den på SVT:s hemsida.

Det är en ”kungapjäs”, galenpannan är Gustaf IV Adolf, den renhjärtade narren, avsatt, dömd av sin samtid och av historikerna och med ett fortsatt öde som slutade i löjlighet och förvirring: överste Gustafsson i S:t Gallen är en slagen människa, tragisk och komisk, fången i sina minnen och i en allt trivialare verklighet… en figur som kallats antihjälte och är en omöjlig människa i den storpolitik vars kompromisser han föraktar och som obönhörligt ställt honom utanför, förvandlat honom till en nolla.

”Otack är världens lön”
Är Margot Wallström en ”galanpanna”? Eller har hon rationella skäl bakom sin russofobiska attityd, en attityd som är mer ryssfientlig än den finska, polska och till och med amerikanska. Kanske kommer någon framtida pjäsförfattare att skriva en pjäsen Den dumma blondinen.

Men Gustav IV hade kanske rationella skäl, d v s omtanke om relationen med Storbritannien.

Men hur gengäldade Storbritannien den svenska lojaliteten? Jo, man sände en liten flotteskader som mest höll till i Göteborgs skärgård. Kanske ville britterna ”play it safe” och inte stöta sig med Ryssland vars allians med Frankrike de, med rätta, betraktade som tillfällig.

Så kära Margot, tro inte att all din lojalitet emot USA och Nato kommer att återgäldas om det verkligen skulle gälla…

... är läst 710 gånger!

  9 kommentarer for “Galenpanna?

 1. Björn Nilsson skriver:

  Kom att tänka på Falstaff, fakirs, lilla skämtstycke om Gustav IV:s galenskap. Wallström är väl inte på den nivån än.

 2. Anders Persson skriver:

  Björn N!
  Det enda jag hittat om Gustav IV Adolf i Fakirens skrifter är detta ur ”Hur jag blev fakir och andra berättelser”:

  Helhästen är, såsom namnet angiver, en hel häst, men dessutom ett spöke, liksom det mystiska o och vilddjuret, som var vår ädle monarks, Gustav IV Adolfs, favoritdjur. Huru länge skall denne furste förbliva ostatyerad – du girriga och lågsinta Riksdag!?

  Tilläggas bör att skåningen Falstaff Fakir, eller Axel Wallengren, var sin tids Hasse Alfredsson, i slutet på 1800-talet.

 3. Björn Nilsson skriver:

  Anders P!
  Det som jag tänkte på var fakirens avslutningen av ”En var sin egen gentleman”, nämligen (sista avsnittet av) ”Tal hållet vid de 19 odödliges akademis årssammanträde! Där gör konungen ett sista vansinnigt utspel, innan kuppmännen inträder och gör slut på spelet!

 4. Leif Stålhammer skriver:

  Wallströmskan håller inte måttet , om man säger…

 5. Anders Persson skriver:

  Det verkar som om Margot Wallström förbereder sin snara avgång, vilket kan innebära en liten kursändring i den svenska utrikespolitiken. Förutom att i en stort upplagd intervju i Aftonbladet berätta om sin sjukdom (som verkar vara en nyhet), så saknas varje antydan till kritik emot Ryssland eller dess politik, något som ju hittills varit ett ”måste”.

 6. Hans Andersson skriver:

  Anders P!
  Vad grundar du din slutsats att intervjun i AB pekar på att Margot Wallström inom kort kommer att avgå som utrikesminister. Den tolkningen förstår jag inte alls.

  I intervjun säger hon att hon har ett uppdrag från folket och hur viktig det mandatet är för henne. Parodiskt nog har hon under 10 år arbetat som EU-kommissionär och inte som EU-parlamentariker, en gedigen byråkrat i 10 år och på kuppen blev hon mångmiljonär.

  Hon valde till skillnad från sina socialdemokratiska partikamrater i EU-parlamentet att betala lägsta möjliga EU-skatten. Partikamraterna i parlamentet valde istället att betala en högre skatt än minimikravet.
  Drygt tjugo miljoner rätt in på kontot för Margot, av vilka hon nyligen köpt en lägenhet i Stockholm, hon behövde knappast något lån till detta.

  Under kommissionärstiden hade hon ett flertal lukrativa uppdrag, t ex som styrelseledamot för ICA med en lön på 350 000 kr/år.

  När hon fick toppjobbet i FN 2011 finansierades detta helt från biståndsorganet Sida, som hostade upp 42 miljoner att lägga i en FN-fond kopplad till tjänsten.

  MW är en av landets mest överskattade politiker och därtill helt inkompetent som utrikesminister, hade gärna sett att hon avgått men några sådana indikationer ser inte jag.

 7. Anders Persson skriver:

  Mats A!
  Jag har ingen annan uppfattning än du, i synnerhet med avseende på de sista tre raderna. Men märk att jag skrev ”förbereder”.

  När pampar avgår av politiska skäl brukar det ske enligt tre mallar:

  1) ”Jag har gjort fel och någon annan får ta över”. Sällsynt

  2) ”Som jag tidigare sagt, arbetsbördan har hållit mig borta från familjen alltför mycket/förvärrat min sjukdom/på sistone inte givit den stimulans jag behöver osv. Ganska vanligt och vasd jag tror MW har i sikte

  3) ”Jo, jag skulle inte ha tagit upp den där Marabou chokladkakan i min reseräkning och avgår för att partiet/regeringen inte ska drabbas av folkets bristande förtroende”. Alltför vanligt, eftersom det döljer de verkliga politiska orsakerna.

  PS: Det där med att MW kunde välja vilken skatt hon betalade låter intressant. Var kan man få veta mer om det?

 8. Anders Persson skriver:

  Enligt Margot Wallström fyra minuter in i Rapport idag är ”Sverige tillbaka i FN… tillbaka i världen” när det får en plats i Säkerhetsrådet. Vad man tänkte göra med det framgår av en artikel på SVT. Min prognos är att de svenska stormaktsambitionerna lider ett snabbt nederlag och att vi blir av med MW före midsommar.

 9. Anders Persson skriver:

  Handen på hjärtat, brukar ni kolla sajten alliansfriheten.se? Där har nu f d FiB/K-ordföranden Torbjörn Wikland en intressant betraktelse om svensk säkerhetspolitik. Skulle inte den, i ”populariserad” form, platsa i FiB/K?

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.