Boogaloos symbol på ett märke hittat och förmodligen tillhörande Steven Carrillo. (Bilden från federal court documents.)

Nära staden Fairfield i Solano county, i utkanten av Bay Area ligger Travis Air Force Base. Den har ”approximately 7.260 active USAF military personnel, 4.250 Air Force Reserve personnel and 3.770 civilians”.  En av de aktiva var Steven Carrillo, en 32-årig flygvapensergeant från Ben Lomond, en liten stad i bergen ovanför Santa Cruz i utkanten av en av de stora skogsbränderna.

På flygbasen ledde han ”Phoenix Ravens”, en elitenhet som skyddar USA:s militär på ”osäkra” utländska flygfält. Han hade varit i Kuwait fyra månader 2019. Han kallade sig libertarian enligt en vän. Carillo hade placerats på Travis sommaren 2018 strax efter att hans fru, som också var officer i flygvapnet, hade tagit livet av sig i ett hotellrum i South Carolina, där hon var stationerad. De hade två barn.

Måndagen den 25:e maj hade George Floyd dödats av polis i Minneapolis, och på fredagskvällen samma vecka hade en demonstration organiserats i Oakland mot polisvåld. Carillo hade stämt möte med Robert A. Justus Jr, en 32-åring från Millbrae nära San Franciscos internationella flygplats. De hade aldrig träffats tidigare men tillhörde samma grupp på Facebook. De kallar sig Boogaloo Bois, och det finns ett hundratal grupper med tiotusentals medlemmar. Det är en lös organisation utan ledare, som omfattar diverse högerextrema ideer. ”Boogaloo” syftar på det inbördeskrig de sägs tro ska komma.

Justus som väntade vid Bart-stationen i San Leandro söder om Oakland, klev in i Carrillos van och erbjöds vapen och skottsäker väst men avböjde. Därför fick han agera chaufför.

De for till den federala domstolsbyggnaden, Ronald V. Dellums Federal Building i Oakland och öppnade eld mot de två vakterna som satt i en kur utanför. En av dem dog och den andre blev svårt skadad. Enligt FBI var de båda inte intresserade av demonstrationen, utan de hade kommit dit enbart för att skjuta poliser i skydd av det tumult som förmodades uppstå.

En vecka senare sköt Carrillo ihjäl en sheriff och sårade hans medhjälpare nära hemmet i Ben Lomond. Ytterligare poliser (de brukar kallas sheriffer på landet) övermannade honom. Några dagar senare överlämnade sig kumpanen Justus till polisen.

Den dödade väktaren Dave Patrick Underwood, ”a Federal Protective Service officer” var anställd av  Homeland Security via ett privat företag. Därför var det FBI som tog sig an brottet. På republikanernas partikonvent nämndes han i ett tal av vicepresident Pence, som sade att Underwood ”was shot and killed during the riots in Oakland”. Vad han inte sa var att mördaren Carrillo var en  ”Air Force Staff Sergeant” och att mordet skedde i skydd av demonstrationen, som ägde rum på annat håll. Det vanliga har annars varit att demonstranter dödats av utomstående som skjutit rakt in i demonstrationerna.

Boogaloo håller sig med bisarra symboler, t ex en flagga där stjärnorna ersatts av en igloo. Hawaiiskjortor är en annan liksom ett slang- eller kodspråk. Rättegångarna mot Carrillo och Justus förbereds förstås, men det har varit väldigt tyst om de här morden efter att de båda arresterats.

En detalj är att Carrillo i flera år chattat med en malmöbo. Deras gemensamma intresse var ”physical fitness”, fysisk hälsa (?). Malmöbon beskriver Carillo som en hygglig prick. Tydligen var han ovetande om hans andra fritidsintressen. Här en intervju på ABC News. Fler detaljer lär komma fram under rättegångarna.

På väg mot inbördeskrig?
Är dessa våldsbrott ”viktiga”? Är vi på väg mot inbördeskrig? Utan att ha studerat saken närmare säger jag nej på den andra frågan. Vilka skulle t ex de två sidorna i ett inbördeskrig vara? Visst finns det en massa välbeväpnade miliser och privatpersoner. Men det är ju främst ”Washington” och delstatsregeringarna de verkar hota med ojämna mellanrum. Och dessa har i en krissituation landets krigsmakt till sitt förfogande. Jag har inte sett några tecken på att militären skulle vara illojal mot landets regering och ”the constitution”. Vid behov skulle de lätt kunna göra köttfärs av varje väpnat upprorsförsök.

Det var efter att ha läst Ann Charlott Altstadts artikel om ”Qanon” i Aftonbladet, som jag erinrade mig historien ovan. Vad de här rörelserna visar på är ett väldigt sjukt samhälle. Egentligen har jag ingen idé hur det skulle kunna reformeras i en mindre våldsam, mer rationell riktning. Det skulle kräva en radikal kursändring.

Så en inbördeskrigsliknande situation tål kanske att tänka på. Men förmodligen inte under den närmaste fyraårsperioden, eller?

Föregående artikelVANFÖRESTÄLLNINGAR FRÅN NÄTETS MÖRKASTE VRÅR
Nästa artikelBEFRIA JOURNALISTERNA FRÅN GENUSBOTARNA
Bengt Svensson
Bengt Svensson Blev lärare jobbade sedan i Tanga vid Indiska Oceanen i Tanzanias, då anställd i Sidas ”fredskår”. Sedan USA. Har bott i samma hus i San Francisco i ett kvartssekel och i stan längre än någon annan stans. Arbetat en period i Sunnyvale, ”Silicon Valley”.

3 KOMMENTARER

 1. Tror det krävs ca 1000 döda/år för att det skall räknas som en lågintensiv konflikt. Och då krävs det alltså att det också är några någorlunda klart definierade sidor som står mot varandra. Detta saknas som Bengt skriver. Vapengalningar som i förebyggande syfte (”dom tänker ta mina vapen!”) skjuter på polisen räknas inte. Och missnöjt folk, mentalfall etc. klarar av att masskjuta varandra utan att det kan räknas som inbördeskrig. ’Kaos’ räcker som etikett.

 2. ”Inbördeskriget” pågår redan för fullt i städer som Portland exempelvis med bränder och mördande bland olika konfronterande grupperingar. I helgen sköts en Trumpanhängare som ingick i en bildemonstration genom staden. BSL är naturligtvis aktiva i konflikterna.

  Det finns ett flertal milisgrupperingar som The Three Percenters (etniskt vit militär tungt beväpnad grupp). Men även svart milis med rötterna i Georgia är tungt beväpnade och de flesta är f d militärer. De provocerar vita politiker och medborgare med sin disciplin och militära pondus. Till råga på allt har de meddelat befolkningen i området att de avser upprätta en egen stat i Georgia, där bara svart amerikans befolkning kommer att accepteras som medborgare.

  Min poäng är: inbördeskrig redan ett faktum eller väpnade konflikter med etnicitet som motor.

  I går skedde alltså ett politiskt mord, då Trumpanhängaren sköts till döds, troligen p g a att han bar den röda kepsen. Polisen verkar se detta som ett politiskt mord. Bild av Trump med röda kepsen på huvudet beskrivande sin sorg, falsk eller äkta? Just detta ögonblick kan avgöra valet till Trumps fördel. Bra eller dåligt, ingen aning.

 3. Att som en reporter från CNN stå och tala om demonstrationer, samtidigt som bakgrunden är full av eld och det egentligen handlar om rena upplopp är en sak, men att kalla det inbördeskrig är fel.

  Vilka är de två parterna? Är ANTIFA och BLM stora nog och välorganiserade nog för att vara en part i ett inbördeskrig mot staten USA? ANTIFA och BLM har utvecklats till frustrerade grupper som får utlopp för sin frustration genom allmän förstörelse. Bägge är naturligtvis också fulla av vanligt hederligt folk som fått nog av sina ökande svårigheter att kunna leva ett någorlunda tryggt liv.

  Det är kaos i USA, inte inbördeskrig. Det är viktigt att påpeka hur det man brukar kalla djupa staten via f a. Demokraterna söker utnyttja detta kaos. Det sätt som senator Rand Paul med sällskap blev behandlade på efter republikanernas möte är mycket illavarslande. RP är i USA en känd verklig krigsmotståndare. Bengt Svenssons rapporter från ”over there” blir allt viktigare ju närmare USA-valet vi kommer.

Välkommen, du är nu inloggad! Håll god ton. Inga personangrepp!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.