Gästarbetare och midsommarafton

midsommar

Vi plockar blommor i kanten till hygget.

Midsommarafton, fint väder, alla är lediga, barnen plaskar i plastbaljan, vi dricker kaffe i solen. Då knattrar det plötsligt oväntat ute på hygget. En lång yngling styr en bandlastvagn full med plantlådor ut över tuvorna. Ska de plantera på midsommarafton?

Jag tar mig en promenad för att snacka med killen. Han stannar genast motorn och kommer emot mig, verkar glad att få någon att tala med. På knackig engelsksvenska berättar han att han har jobb i två månader för en svensk boss tillsammans med 4 andra polacker och 15 bulgarer.

Men på midsommarafton? “Work all time”, säger han med ett stort leende. Jag försöker få reda på lite om honom och hans arbetsvillkor. 26 år, fästmön hemma i Polen, bor 15 km från kusten i norra Polen, inga barn, “must work all time”.

Senare far vi till festplatsen vid Gammelhus med barn och barnbarn, dans runt majstången, godisregn, kaffe och korv i skuggan. Lions ordnar som vanligt. I kväll grillar vi kycklingar som vi ska äta efter sill och snaps.

Hoppas planterarna inte kommer att störa oss med sin knattrande bandlastvagn. Häromkvällen markplanerade en annan entreprenör på hygget med en monstermaskin ända till klockan 21. Marken revs upp över stock, sten, kärr och berg. Nu är det omöjligt att ta sig fram där den närmaste framtiden.

Olika världar i vår globaliserade värld.

Skål på er alla! Glad midsommar!

Bloggportalen: Intressant
Andra bloggar om: , ,

  3 kommentarer for “Gästarbetare och midsommarafton

  1. ulla-britt niklasson skriver:

    Kan det vara HSB Godsägaren och EU-lobbyisten Persson som ligger bakom kalhygget? Han leder ju inte bara vapenförsäljningen på EU:s 10 i topp-lista över mest sålda vapen! Han är ju också delägare i STORA ENSO som härjar och kalhugger över hela världen, inte minst i Kina! En dokumentär i SVT visade hur Stora Enso t o m mördade människor som inte ville flytta från sina hem där de bott i generationer! Hela Sverige har krackelerat sedan denne man avvecklat och privatiserat allt som går att tjäna pengar på!

  2. Kjell Martinsson skriver:

    Har den här veckan jobbat med en preliminär banderoll NEJ TILL SVENSKT DELTAGANDE I KRIG eller vilken text ser du/ni som optimal för gatubruk?

  3. Anders Persson skriver:

    I början på nästa vecka kommer Sommaren. Hur länge den stannar ännu oklart, men åtminstone till nationaldagsfirandet 6 juni.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.