Ingen kan väl längre tro att massfördrivningen av 750.000 palestinier under den senare delen av 1940-talet (känd som al-Nakba) aldrig ägde rum eller ”bara hände” till följd av kriget. Den planerade (och sedermera utförda) etniska rensningen är väl dokumenterad, bland annat i historieprofessorn Ilan Pappes bok Den etniska rensningen av Palestina. Efter attacken mot sina grannländer 1967 fördrev Israel ytterligare 300.000 palestinier från sina hem i det som blev känt som al-Naksa.

Men det är inte bara därför. Det har ända sedan andra världskriget, som en överreaktion på Förintelsen, funnits en idealiserad bild av Israel. Inte skulle väl de som själva utsatts för folkmord kunna utsätta andra för folkmord? (Det var inte i första hand Förintelseöverlevare som genomdrev den etniska rensningen, men det är en annan historia.) Bilden av ett fredsälskande Israel med ”världens mest moraliska armé” är nu krossad en gång för alla.

Misslyckandet den 7 oktober 2023

Den 7 oktober bröt sig medlemmar i Hamas och andra motståndsrörelser ut ur det som Storbritanniens premiärminister David Cameron 2010 kallade för ett fångläger. De attackerade flera militärbaser samt kibbutzer. Totalt 1.151 personer i Israel mördades den 7 oktober, varav 274 soldater, 57 poliser och 38 väktare enligt Times of Israel. Två tredjedelar av offren var civila.

Det är en tragisk ironi att attackerna skedde på stulen mark där judiska terrorister begick massakrer i slutet på 1940-talet (i Negev våldtogs och dödades en beduinsk flicka av 20 terrorister; det var så avskyvärt att till och med David Ben Gurion såg till att de skyldiga ställdes inför rätta). Många av dagens Gazabor är ättlingar till människor som fördrevs från sina hem.

Det råder ingen tvekan om att Hamaskrigare mördade civila. Däremot tycks de inte ha getts i uppdrag att mörda civila, endast att tillfångata israeler. Det spreds emellertid snabbt vansinniga påståenden som att Hamas hade halshuggit 40 spädbarn. Besvärande uppgifter har med tiden framkommit som tydligt visar att den israeliska armén stod för en del av dödandet. Israelisk TV har visat klipp på hur en stridsvagn skjuter mot ett hus.

Israelisk media rapporterar också att en israelisk stridshelikopter släppte bomber över kibbutzerna.

Den thailändske förhandlaren (en del av de tillfångatagna var gästarbetare från Thailand) förklarade att Hamas intygat att de inte hade för avsikt att mörda civila i attacken den 7 oktober.

Ett utmärkt föredrag av Max Blumenthal finns på Youtube där han går igenom dessa falska påståenden och hur den israeliska armén tycks ha tillämpat Hannibal-direktivet (det är bättre att döda sina egna än att låta fienden ta dem som gissland). Se Max Blumenthal on Israel’s Genocide of Gaza.

Uppmaningar till folkmord

Den israeliske folkmordsexperten Raz Segal har beskrivit kriget mot Gaza som ett skolboksexempel på folkmord. Omer Bartov, som också forskar på folkmord, menar att kriget kan komma att sluta i folkmord. Retoriken är tydlig.

Israels försvarsminister Yoav Galant beordrade ”en totalt belägring” av Gaza och förklarade: ”ingen elektricitet, ingen mat, inget vatten” åt hela befolkningen eftersom Israel krigar mot ”djur”.

Premiärminister Benjamin Netanyahu åkallade den bibliska berättelsen om hur israeliterna uppmanades att helt utplåna amalekiterna. Det var en total förintelse (till skillnad mot folkmordet under andra världskriget då omkring en tredjedel av världens judiska befolkning dog). Från Bibeln:

Samuel sade till Saul: »Det var mig Herren sände för att smörja dig till kung över sitt folk Israel. Lyssna nu till hans ord! Så säger Herren Sebaot: Jag har inte glömt vad amalekiterna gjorde mot Israels folk, då de angrep dem på deras vandring från Egypten. Dra nu ut och krossa amalekiterna och vig dem åt förintelse med allt som tillhör dem. Skona ingen utan döda alla, både män och kvinnor, barn och spädbarn, oxar och får, kameler och åsnor.«

Samma folkmordsretorik hördes från Israels president Isaac Herzog, som menade att alla Gazabor bär ansvar för attacken mot Israel: ”Det är en hel nation där ute som bär ansvar. Det är inte sant, den här retoriken om att civila inte visste om [attacken mot Israel och] inte var involverade. Det är absolut inte sant.”

Så alla i Gaza visste om att attacken skulle ske, men inte den israeliska armén?

Den tidigare Knessetledamoten Danny Neumann sa i israelisk TV att befolkningen ”i Gaza, utan undantag, är alla terrorister, söner till hundar. De måste utplånas, alla måste dödas.”

Vi känner igen logiken. Den 9 november 1938 mördades den tyske diplomaten Ernst vom Rath av en judisk man vid namn Herschel Grynszpan. Nazisterna menade att hela judenheten bar ansvar och mordet ledde till Novemberpogromerna, som kulminerade i Kristallnatten. Anders Persson har tidigare skrivit om det här på lindelof.nu.

Denna logik användes flitigt av nazisterna. Den amerikansk-judiske affärsmannen Theodore N Kaufman publicerade 1941 boken Germany Must Perish! i vilken han uppmanade till tvångssterilisering av alla tyskar samt att Tyskland skulle delas upp och ges bort till grannländer. Kaufmans vansinniga förslag framställdes i den nazistiska propagandan som ”judarnas plan” för Tyskland. Joseph Goebbels förklarade: ”Tack vare juden Kaufman vet vi tyskar alltför väl vad som väntar i händelse av förlust.” När boken användes som en av nazisternas pretexter för att fördriva den judiska befolkningen i Hannover, påpekade Kaufman mycket riktigt att tyskarna begick brott mot judar långt innan hans bok gavs ut.

Likaså presenterades det kommnunistiska hotet som det judiska hotet. Kommunismen framställdes som en judisk komplott för att förstöra Tyskland och ta kontroll över världen. Judenheten bar ansvar för alla brott som kommunister begick. Det går naturligtvis inte att förneka att den kortlivade Ungerska Sovjetrepubliken 1919, i praktiken ledd av Béla Kun, begick hemskheter under det som gick till historien som den röda terrorn i Ungern under ledning av Tibor Szamuely. Officiellt leddes regimen av Sándor Garbai. (Béla Kun blev senare ansvarig för den regionala Revolutionära kommittén på Krimhalvön och  tillsammans med Rosalia Zemlyachka beordrade han avrättningen av 50.000 fångar som hade kapitulerat mot löfte om amnesti.) Sovjetunionen begick naturligtvis också avskyvärda brott och en av de värsta massmördarna var Genrikh Yagoda.

Det är hur som helst inte bara israeliska politiker som öppet förordar förintelse av Gaza. Giora Eiland, tidigare chef för Israels nationella säkerhetsråd, förklarar vikten av att inte skona de civila i Gaza.

”Israel kämpar inte mot en terroristorganisation utan mot Staten Gaza. (…) Vilka är dessa ’stackars’ kvinnor i Gaza? De är alla mödrar, systrar och fruar till Hamasmördare. (…) Men vi får inte, absolut inte anamma det amerikanska narrativet som ’tillåter’ oss att endast kriga mot Hamaskrigare i stället för att göra det rätta – att kriga mot hela det motsatta systemet eftersom det är precis kollapsen av det civila som kommer få kriget att närma sig ett slut. När seniora israeliska personer säger till media att ’Det är antingen vi eller de’, borde vi förtydliga vilka som menas med ’dem’. ’De’ är inte bara Hamaskrigare med vapen utan också ’civila’ tjänstemän, inklusive sjukhusadministratörer och skoladministratörer, och också hela Gazas befolkning som entusiastiskt stödde Hamas och jublade över brotten som begicks den 7 oktober.”

Eiland beskrev redan 2004 Gaza som ”ett enormt koncentrationsläger” och menade att den icke-judiska befolkningen skulle tvångsfördrivas till Sinaihalvön i Egypten som en del av en tvåstatslösning. De flesta av oss är emot att sätta människor i koncentrationsläger, men Eiland tycks inte besvärad av att Israel gjort Gaza till ett koncentrationsläger.

Den israeliske borgmästaren David Azoulai vill tvångsförflytta hela befolkningen och göra om Gaza till ett nytt Auschwitz-museum: ”Hela Gazaremsan måste vara tom. Jämnad med marken. Precis som i Auschwitz. Låt det vara ett museum för att hela världen ska se vad Israel är kapabelt till.”

Om videon inte visas, försök med denna länk: What is wrong with Israelis?

Sionismen är det sista tabut

Det är anmärkningsvärt att israeliska civila aldrig ses som legitima mål trots alla brott som dess framröstade regering begår. Israeliska bussar ses inte som legitima mål trots att beväpnade israeliska soldater åker buss till och från sina baser, men det är tydligen fritt fram för sionisterna att bomba sjukhus efter sjukhus och skola efter skola, trots att Israel inte presenterat några bevis för att Hamas använder dem som högkvarter. Faktum är att propagandan är skrattretande dålig och Jeremy Schill har undersökt hur tunnlarna under Al-Shifa-sjukhuset kom till (ni kan säkert gissa vilka det var som byggde ”terrortunnlarna” under sjukhuset).

I den israeliska regeringen ingår Itamar Ben-Gvir, minister för Israels nationella säkerhet och partiledare för Judisk Makt. Han hade en affisch i sitt vardagsrum på sin ”hjälte” – terroristen och massmördaren Baruch Goldstein som sköt ihjäl 29 helt oskyldiga människor i Hebron. Ben-Gvir deltog 2022 i en ceremoni till minne av rabbinen och extremisten Meir Kahane, vars parti till och med terrorstämplades av USA för dess fanatism.

2019 höll Israels FN-ambassadör Danny Danon upp Bibeln i FN och menade att den ger judarna rätt till Palestina. Varför tillåts detta beteende? I vilken värld har religiösa fanatiker rätt att fördriva människor från sina hem för att ”Gud har gett dem landet”? Vi hade aldrig accepterat att kristna eller muslimer gjort anspråk på ett annat folk lands med Bibeln eller Koranen som ägandebevis.

Sionismen är det sista tabut i Västvärlden. Vi tillåts kritisera alla andra ideologier, men inte sionismen. Vi fördömer idéer om vit eller muslimsk överhöghet, men judisk överhöghet är det helt tyst om. Nu när världen ser vad sionismen är för en slags ideologi kan vi kanske bryta tabut.

Föregående artikelVad vi lärt oss under år 2023
Nästa artikelSara 100 år
Annika Lagergren
Annika Lagergren är en skribent som ogärna framträder med sitt riktiga namn.

4 KOMMENTARER

 1. Tack!
  En mycket bra artikel som belyser insiktsfullt vad vi är i stånd att göra som människor och då inte minst utifrån berättelser som bygger på tron om bättre och sämre folkslag.

  Inte ens Jesu bergspredikan för 2000 år sedan hade möjligheter att förändra denna uppdelade människosyn.

  Och nu skriver vi år 2023. ”Det är synd om människorna” minst sagt

 2. Vi får som sagt inte glömma att det är ”Gud fader” som är ute och korrekturläser själva verkligheten. Han är förstås lite sent ute med tanke på att bästföredatumet gick ut för tvåtusen år sedan. Men det kan förklaras med att hundratals miljoner människor i USA och Europa har förtrollats av den galna regionalpolitiker som styr och ställer i det äldre av Bibelns testamenten. Vi har nog den Gud vi tjänar och förtjänar. Vi får hoppas på en kommande giltighetsförklaring av det testamente där vi som längtar efter Guds gärningar på jorden är insatta som förmånstagare.

 3. Jag förstå att Annika Lagergren inte framträder under eget namn. Jag delar hennes beskrivning. Vi måste tala klarspråk! Hon har emellertid sannolikt repressalier att vänta. Själv råkade jag ut för detta när jag i samband med ett yttrandefrihetsmål mot Islamsk Närradio av Ahmed Ramis försvarsadvokat Ingemar Folke, tillfrågades om jag som skådespelare vore villig att inför rätten läsa valda avsnitt ur den bok det gällde: Vad är Israel. Detta för att rätten lättare skulle få ta del av texten, läst på svenska utan arabisk brytning. Jag ställde upp för att frågan var viktig, inte minst ur principiell natur. Min insats ledde till att chefredaktören för Judisk Krönika Jackie Jakobovskij vid flera tillfällen ringde upp mig och uppmanade mig att gå ut i Expressen och ta avstånd från mitt deltagande och göra avbön.

  Han lovade att han hade medel att stoppa mig i min fortsatta karriär som skådespelare. Jag förklarade för honom hur vi i vårt land ser på yttrandefrihet, nämnde Voltaire o s v förklarade konstnärens uppgift m m. Men han fortsatte hota mig och strax hamnade jag i Expressen som Ahmed Rahmis hantlangare. Man antydde att jag vore antisemit och till och med nazist. Så kan det gå. Jag förklarade naturligtvis för denne redaktör att jag inte skrämdes av hans hot och att jag naturligtvis skulle göra om samma sak om det bleve nödvändigt. Detta gäller naturligtvis alltjämt.

  Men idag är det värre än någonsin ställt i Sverige med lag och rätt. Nu är Sverige koloni under USA som vill ha tag i Assange för att tysta honom för gott och straffa honom. Magdalena och hennes feminister med Pål vädjar om att få bli med i Nato! Och värre blir det!

 4. I dagens upplaga av Ring P1 ringde Tony Manns från Göteborg om ett vapenavtal mellan Sverige-Israel 25 Oktober 2023. Inslaget kommer i slutet av programmet.

  Får man leverera vapen till krigförande land?

Välkommen, du är nu inloggad! Håll god ton. Inga personangrepp!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.