olofpalmesskola_520
Bild från nätet

Det finns en skola i Artibonitedalen väster om huvudstaden Port-au-Prince på Haiti som heter Lekol Olof PalmeOlof Palmes skola. Där får ca 200 barn mat och utbildning till stor del tack vare ett enträget biståndsarbete från några skolor i Skellefteå: Norrhammarskolan, Medlefors folkhögskola och Kusmarksskolan. Titta in i skolan.

Februari 2009 förvandlades ett brädskjul till riktig skola. Flera hundra tusen kronor har genom åren samlats in, pengar som huvudsakligen använts till att projektera riktiga skolbyggnader. Senaste tillskottet är lokaler för Centre Culturel Olof Palme där det för närvarande bedrivs vidareutbildning för lärare.

Byggnaderna har klarat jordbävningen och står fortfarande. Skolans föreståndare Vilvert Rosièr, som bor i Port-au-Prince, är oskadd. Däremot omkom studierektorn för Olof Palmes kulturella centrum, som också hör till skolan.

Nu strömmar flyktingar från huvudstaden bland annat ut till Artibonitedalen. Allt stöd till skolan är därför både ett katastrofstöd och ett långsiktigt stöd. Att ge ett bidrag direkt till skolan är ett bra sätt att hjälpa. Gör det nu! Sätt in en summa på bankgiro nr 462-4508.

_________
Nykommet i press och bloggar om Haiti: DN 2010-01-22, SvD 2010-01-22, Motbilder, Shlaug.se

Andra bloggar om: , , , ,

Föregående artikelVem hjälper?
Nästa artikelKulturell hussvamp
Knut Lindelöf
Redaktör för lindelof.nu, skribent och författare. Pensionerad mellanstadielärare och skolledare. Bosatt i Uppsala.

2 KOMMENTARER

  1. Du skrev: Februari 2009 förvandlades ett brädskjul till riktig skola. Men är det inte bättre med bostäder i trä än i betong? Hur många klämdes till döds under betongen?

  2. Ser i den tyska tidningen junge Welt 26/1 (på nätet) att Norges regering har överfört ett belopp motsvarande 610 000 euro till Havanna. Till inköp av medicin och utrustning för de över 400 kubanska läkarna på Haiti.

Välkommen! Håll god ton. Inga personangrepp!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.