Hela kroppskamera-filmen från händelsen.

För snart två månader sedan dog George Floyd i samband med ett polisingripande i Minneapolis. Dagarna därefter inleddes omfattande demonstrationer mot rasism och polisbrutalitet, som sedan spreds sig i USA till mer än 2.000 städer och 30 distrikt, och som snabbt skapade starkt stöd för rörelsen Black Lives Matter (BLM).

I början av juli uppskattade polisen i USA att mellan 15 och 26 miljoner människor aktivt deltagit i protesterna. Detta gör dem till de största någonsin i landets historia. Även i många andra delar av världen har man protesterat mot polisvåld mot svarta i BLM:s namn.

De federala styrkor som president Donald Trump skickade till flera städer har kritiserats för övervåld mot demonstranter. Att de överhuvudtaget har skickats kritiseras av demokraterna och människorättsorganisationer, som sett det som ett övertramp av presidenten.

Natten mellan 20 och 21 juli greps 18 demonstranter i Portland Oregon och anklagades för olika brott. Fem för angrepp på federal polis, intrång och för att ha stört ordningen och sju för bland annat mordbrand.

Problemet är bara att George Floyd dog av en överdos Fentanyl – inte av polisens övervåld. De åtalade poliserna är alltså oskyldiga. Detta klargörs tydligt nu när hela videofilmen från polisens kroppskamera, som nu blivit offentliggjord. Även obduktionsprotokollet visar att det inte fanns några livshotande yttre skador på Floyds kropp samt att han var kraftigt (dödligt) drogpåverkad.

Av filmen kan man inte dra slutsatsen att hans ”ras” (hudfärg) hade något med hans död att göra. Han greps inte för att han var svart, utan för att han begått brott. Han behandlades inte med tvångsmedel för att han var svart, utan för att han gjorde motstånd. Två av fyra poliser var dessutom icke-vita.

Alltså, påståendet att ras hade något med Floyds död att göra är ett grundantagande som förstärktes och upprepades i all oändlighet av medier och av BLM-aktivister, men som alltså inte stämmer.

Filmen från polisens kroppskamera berättar följande: Till att börja med att Floyd var otillgänglig, icke samarbetsvillig, förvirrad och hotfull. Han…

 • påstod att han just förlorat sin mor (lögn).
 • påstod att han var för klaustrofobisk för att gå in i polisbilen, vilket knappast stämde, då han inte hade problem att gå in i sin egen bil.
 • påstod två gånger att han inte var drogpåverkad (lögn).
 • vägrade upprepade gånger att låta polisen sätta på honom handbojor.
 • vägrade upprepade gånger att gå in i polisbilen.
 • påstod upprepade gånger att han inte kunde andas innan han hamnade på marken med Dennis Chauvins knä på sin nacke. Uppenbarligen hade han bluffat om det, vilket fick Chauvin att misstro honom när han låg på marken. Och märk väl att den medicinska undersökningen säger att Floyd inte dog av kvävning.

Men!
Många protester under medborgarrättsrörelsen på 60-talet var reaktioner på brutalt polisvåld. I till exempel Watts-upproren 1965 dödades 34 personer, de flesta afroamerikaner av polisvåld. Så visst lever minnena av och visst finns det fog för protester mot polisvåld mot svarta i USA. Dock ej i fallet George Floyd.

Det hela är en iscensatt mediehajp. I vems intresse? kan man fråga sig. Om den saken kan man spekulera.

Vad kan anses ha triggat fram detta skeende?

 • De krafter som vill förskjuta eller ställa in valet, som finns bland både republikaner och demokrater, kan ha ett intresse att blåsa upp saken.
 • De krafter som inte skyr en rent fascistisk utveckling, till exempel vapenindustrin, de tillskyndar nog en sådan utveckling. Huvudsaken är att de får sälja sina vapen. Då behövs fortsatt amerikans militär närvaro runt världen, inte minst i sydkinesiska sjön.
 • De krafter som inte skyr massarbetslöshet och som vill krossa de sista resterna av facklig kamp.
 • De som vill ha ökad militarisering och brutalisering av polismyndigheterna, något som pågått länge.
 • Och förstås, att frustrationen bland människorna ökar enormt med den galopperande arbetslösheten, alla eviga skattesänkningar som givit allt sämre infrastruktur, risken att vräkas från sina bostäder, usel sjukvård för vanligt folk, sjunkande kvalité i skolorna… Det här är en latent kraft som uppenbarligen snabbt kan sättas i rörelse.

Så, dessa oroligheter kommer endast att leda till skärpta motsättningar efter etniska skiljelinjer och till mera kaos.

Föregående artikelPER WÄSTBERG I DAGENS SVD
Nästa artikelUSA-REGIMENS SPRÅKRÖR I SVERIGE – SVT
Hans Andersson
Hans Andersson är gruvarbetare från Norrbottens malmfält. Hamnade i Skåne. Genomförde ämneslärarutbildning. Verksam som lärare sedan 1988. Sedan 2000 arbetar han i Lunds kommun. Aktiv i FiB-Malmö mellan 1985-1993.

5 KOMMENTARER

 1. Utan att vara medicinsk expert är det enkelt att konstatera att tryck över rygg och nacke är fel behandling av en människa med andningssvårigheter. Överdosering av fentanyl orsakar andningsdepression och ska motverkas genom att andningsvägarna hålls fria, i akuta fall genom intubering.

  BLM-rörelsen innehåller många överdrifter och utnyttjar ett olyckligt och/eller klandervärt polisingripande. Det troliga är ändå att polisens tryck över rygg och nacke dödade George Floyd. Om det leder till fällande dom för dråp eller vållande till annans död återstår att se.

  För den som vill läsa mer om tolkning av obduktionsprotokoll kan jag rekommendera denna länk.

 2. Jan-Peter S!
  Det finns idag även i USA tillgång till preparatet Naloxon (under annat namn) som fungerar som en astmamedicin och enkelt inhaleras. Inom 5 minuter är den medvetslöse missbrukaren med överdos på benen och kan promenera hem.

  Svensk polis och sjukvård samt ambulanser är alltid utrustade med Naloxon.

 3. FENTANYL INTE DÖDSORSAK
  Hans Andersson skriver: “Problemet är bara att George Floyd dog av en överdos Fentanyl – inte av polisens övervåld.”
  Obduktionsprotokollet säger inte att Floyd dog av Fentanyl.

  “Both the Hennepin County Medical Examiner’s office and an autopsy commissioned by George Floyd’s family have ruled that the death of Floyd – in an incident that has triggered nationwide unrest – was a homicide and the 46-year-old’s heart stopped beating while police restrained him and compressed his neck.
  The medical examiner’s report released Monday listed ”cardiopulmonary arrest complicating law enforcement subdual, restraint and neck compression” as the cause of death.”

 4. Kalle G!
  Du talar om den obduktion som gjordes via familjen och inte myndighetens egen utredning. Familjen kontaktades av två läkare (Banks och en till) som är kända för att mot betalning göra egna utredningar till anhöriga som inte är nöjda med den officiella obduktionen.

  Det finns bara en officiell obduktion, den jag bifogade! Den visar på den den dödliga dos Fentanyl, Norfentanyl och metamfetamin som Floyd tryckte i sig. Hans dos var tre ggr över den dos man vet är dödlig för alla som intar just den med säkerhet dödliga dosen.

  Det fanns inga fysiska skador av allvarlig karaktär på kroppen. Fullständigt klarlagt av protokollet. Men obduktionen som jag fick innan åklagaren hemligstämplade är nu omöjlig att få tag på. Rättsskandal är ordet. Oavsett vad man tycker om polisbrutaliteten inom stora delar av polisen, som är ett faktum, så har du fel.

  POLISERNA ÄR OSKYLDIGA TILL BROTT. MEN TYSTNADEN ÄR TOTAL. TUCKER CARLSON TOG UPP DET MEN STÄNGDES AV PÅ YOUTUBE!

 5. Nej, Hans Andersson. Obduktionsprotokollet du lagt ut säger INTE att Floyd dog av fentanyl utan av ”cardiopulmonary arrest complicating law enforcement subdual, restraint and neck compression”.

Välkommen, du är nu inloggad! Håll god ton. Inga personangrepp!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.