George Soros´ plan för Europas asylsystem

g-soros

På sajten Project Syndicate skriver finansmannen George Soros om hur han anser att flyktingkrisen i Europa ska lösas. Rubriken är ”Rekonstruktion av asylsystemet”. Eftersom han är en auktoritet för stora delar av världens ekonomiska och politiska elit, har vi all anledning att ta del av hans rekommendationer.

I sammanfattning föreslår han följande:

Inledningsvis slår han fast att EU måste ta ansvar för en sammanhållen gemensam flyktingpolitik, inte som nu att varje land själv kan bestämma. En omfattande plan (med 6 komponenter), där Syrien ska stå i fokus, men senare utökas på global nivå, måste fort fram för att flyktingfrågan inte ska bli ekonomiskt omöjlig att hantera. De sex komponenterna är:

1) EU ska bereda sig på en miljon flyktingar per år under flera år, vilka ska fördelas uppifrån. EU ska skaka fram 15.000 € (16.800 $) per asylsökande och år. Finansieringen ska ske genom att utge långfristiga obligationer med hjälp av ”outnyttjad lånekapacitet”, vilket också kommer att bli en ”stimulans till den europeiska ekonomin”.

2) EU måste ekonomiskt bistå Libanon, Jordanien och Turkiet för att hjälpa de 4 miljoner flyktingarna där, till en kostnad på minst 5.000 € per flykting och år eller sammanlagt 20 miljarder €. Från EU behövs därutöver ett årligt åtagande mot gränsländerna (inkl. Tunisien och Marocko) på åtminstone 8–10 miljarder €, med stöd av USA och resten av världen.

3) EU måste omedelbart skapa en central migrations- och asylmyndighet och gemensam gränsbevakning för att harmonisera procedurerna, etablera gemensamma regler för anställning och entreprenörskap (bort med alla arbetsmarknadsregler) och utveckla en effektiv, rättighetsbaserad (sic) utvisningspolicy för migranter som inte beviljats asyl.

4) Säkra kanaler måste skapas för asylinvandring till Europa, skapa mottagningscentra framför allt i Turkiet. Detta är mycket brådskande för att minska paniken och kräver förhandlingar med EUs gränsländer i samarbete med FNs flyktingorgan.

5) EU måste mobilisera den privata sektorn – NGOer och kyrkliga grupper.

6) Till sist ger han en släng till sin landsman, Ungerns premiärminister Viktor Orbán, för att han sätter gränskontroll före mänskliga rättigheter. Så får man alltså inte göra.

Inte ett enda ord om att stoppa kriget i Syrien. Det framstår som en oundviklig naturkatastrof, som i alla fall kan utnyttjas för att göra goda affärer. Jag tror att liknande idéer finns i mångas skallar. Demokrati är en icke-fråga. Det enda som nämns i den vägen i artikeln är (min översättning):

Det är … viktigt att tillåta både stater och asylsökande att uttrycka sina önskemål och använda minsta möjliga tvång. Placering av flyktingar efter önskemål – och där de är välkomna – är ett nödvändigt villkor för framgång.

Att det hela ska skötas effektivt uppifrån, med tvång om så behövs, är dock helt klart. Det är storebror som talar! Tanken att EU är (eller ska bli) en federal stat, med stark centralmakt framstår som nödvändigt (och därför självklart). Vem som ska tvinga fram dessa fördragsändringar och hur det ska gå till kan man undra. Men det finns säkert dolda planer för sådant.

Tack George Soros för din öppenhet.

... är läst 493 gånger!

  8 kommentarer for “George Soros´ plan för Europas asylsystem

 1. Dennis Zackrisson skriver:

  Klokt av Soros att inte slänga slappa uttalanden om ”Stoppa kriget!” omkring sig. Vi vet ju alla hur det gick när krigen i Irak och Libyen (för att inte tala om Afghanistan ”stoppades”). Enda sättet att ”stoppa” kriget är ju att, åtminstone för den närmaste framtiden, bilägga de politiska konflikterna.

 2. Terje Maaloey skriver:

  God oppdagelse. Project Synicate er eid av Soros selv, og er hvor alle hans betalte underståtter skriver kronikker.

  Han er ganske fri med andre folks penger. Han ville at Vesten skulle gi 50 milliarder til Ukraina, som også var et dårlig skjult forsøk på å berge hans egne investeringer.

  Milliardærer er ikke altruister. Har du noen formening om hva hans personlige investeringer er i dette, bortsett fra et føderalt EU?

 3. Henrik Linde skriver:

  Är det meningen att Syrien skall avfolkas?

  För att ge utrymme för Israel att utvidga sig?

 4. Knut Lindelöf skriver:

  Israel fruktar IS och är i detta överens med Putin, alltså emot Iran och andra shiamuslimska krafter. Därmed är Israel på kollisionskurs med Obama (efter Iranavtalet) men på god fot med Saudi och Qatar, som i det fördolda stött alla som bekämpat Assadregimen. Israels taktik i Syrienfrågan är knepig att förstå … Är kaos och collapsed state deras främsta mål?

 5. Anders Persson skriver:

  För en så där tio dagar sedan varnade den liberala EU-parlamentarikern Cecilia Wikstöm i UNT för Ungerns ”halvfascistiska agerande”.

  I morgon kommer EU att diskutera ett förslag om avvisande av de flyktingar som inte fått asyl till deras hemländera, som om det genomförs i sina praktiska konsekvenser kommer att få Ungern att framstå som en hjärtegod och ömsint republik.

 6. Jan Wiklund skriver:

  Dennis!
  Om något ska stoppas så är det väl EUs och USAs inblandning i västasiatiska länders politik. Utan massiv sådan inblandning hade det knappast funnits några flyktingar.

  Till inblandning räknar jag naturligtvis WTOs förbud mot protektionistisk industriutveckling, som har kollapsat de berörda ländernas ekonomier, vilket skapade konflikterna till att börja med.

 7. Dennis Nilsson skriver:

  Att kritisera den hand herr Soros äter ur, det törs herr Soros inte.

 8. Dennis Zackrisson skriver:

  Men, hr Nilsson, vilken hand är det då egentligen som föder hr Soros?

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.