Utsnitt ur en bild från reportaget
Utsnitt ur en bild från reportaget

Män, kvinnor och barn fotograferades av John HallMailOnline 2015-08-06 i den lilla makedonska staden Gevgelija i väntan på tåg mot Serbien och vidare genom Ungern för att sedan fly vidare vid sidan av alla passkontroller till Europas mer välbärgade länder Tyskland, Frankrike och Sverige.

Ta del av detta skakande bildreportage och låt dig drabbas av den exempellösa skräck och desperation som alla dessa människor befinner sig i. Vad ska vi göra åt detta? Rövarimperialismen måste stoppas!

Föregående artikelSD en kopia av FP i skolfrågan
Nästa artikelFred i Europa – en förlegad utopi?
Knut Lindelöf
Redaktör för lindelof.nu, skribent och författare. Pensionerad mellanstadielärare och skolledare. Bosatt i Uppsala.

5 KOMMENTARER

 1. Alla som läser den här bloggen, vet att Sverige deltog militärt i skapandet av den här situationen. Alla vet också att Sjuklövern var eniga i detta. Samma Sjuklöver är eniga om att det är rätt att försöka störta Syriens lagliga regering.

  Så vad kan ”vi” göra? Vi kan säga sanningen om detta och inte minst göra upp med den s k vänster som agerar dubbelmoralister i frågan. Vi kan också uppmana folk att inte rösta på Sjuklövern. Vill man inte välja SD finns många andra alternativ, som ännu inte är korrupta.
  Vad gäller flyktingarna så har SD rätt. Vi skall hjälpa så många som möjligt i närområdet.

 2. Fem kommentarer inställer sig:

  1. De politiska manipulatörerna vet att närbilder i färg av 20 förtvivlade människor med gråtande barn har tusen gånger mer effekt än en notis om att 20 000 människor befinner sig i nöd.

  2. Om Sverige tar emot 200 000 flyktingar kommer det ändå att finnas 3-4 gånger så många kvar som vi kommer att påminnas om i reportage likt det ovanstående. Tar vi in ytterligare 200 000 återstår ändå 400-600 tusen som lider nöd. Av moraliska skäl borde vi därför ta hit allihop!

  3. De politiska manipulatörerna vet att folk i grund och botten inte bryr sig så mycket om ifall diktatorn A förtrycker sitt folk. Men om vi dag efter dag matas med upprörande reportage om brott mot de mänskliga rättigheterna i A stiger upprördheten i Sverige, och det ställs krav på att något måste göras inte främst utav solidaritet – utan för att slippa se eländet på TV!

  4. Eländet har vi, som Janne Bjernfeldt och andra påpekat, själva skuld till. Vi får alltså höra i radio och se i TV att folket i A förtrycks av en diktator. Men det finns en ”opposition” som vill störta diktatorn och denna ”opposition” kan få hjälp av NATO och EU. Det gör intervjuer med representanter eller anhängare av denna ”opposition”. De talar bra engelska, ibland svenska, är blonda och verkar städade och belevade. Först när diktatorn störtats visar det sig att ”oppositionen” nog är sjufalt mer förtryckande själva!

  5. Med Irak, Syrien och Libyien är olyckan redan skedd. Men vi har fortfarande en möjlighet att förhindra att Nato och EU kör igång sin aggression (i en eller annan form) emot Ryssland. Med 90% säkerhet kommer ett sådant företag att bli en lika stor pannkaka som de andra tre ”befrielseoperationerna” men som en följd av debaklet kommer Sverige att översvämmas av baltiska och ryska flyktingar (jo miljontals ryssar är EU-medborgare!).

 3. Janne!
  Du bekymrar dig inte om hur den där hjälpen i praktiken ser ut, när du förslår att skicka pengar till våra ”partners” utanför muren? Läs Björn Hedlunds bok Fortets murar, så vet du vad hjälpen med att stoppa flyktingströmmen går ut på. I Marocko hjälper den Marockanska regimen oss med flyktingströmmen, bland annat genom att lasta upp folk på lastbil och köra rakt ut i öknen och lämna dem där.

  SD har ingen som helst praktik för det de dillar om och hur verkligheten ser ut, det bekymrar de sig inte om. Dillar om UNHCR utan att påtala faktum att de flesta inte kommer från UNHCR-läger, att de som dör och lider på resan hit i de flesta fall inte kommer ifrån nån organiserad ”hjälp på plats”.

  Framhålla SD i detta fallet lutar på att folk inte känner verkligheten, alternativt inte bryr sig.

 4. Ett annat felslut man gör överallt i världen är att vad än de pro-ryska separatisterna gör, det gör de efter order från Putin.

  Det är dock en allmän historisk erfarenhet att nationella minoriteter är bångstyriga. De är inte så lätt styrda av sina fränder på ”andra sidan gränsen”.

  Så t.ex. var de irländska separatisterna på Nordirland visserligen politiskt kopplade till irländarna i USA, men inte f-n gjorde de alltid vad man ville i USA. Och ännu mindre av vad ansåg i Dublin!

  Så vad Putin gör med de pro-ryska separatisterna i Ukraina bestäms också av hans strävan att inte förlora sympatier på hemmaplan. Ryssland är, trots allt, ingen diktatur.

 5. Man måste understryka om och om igen, att det är EU/USA/Nato som skapar flyktingkatastroferna. EU har accepterat en underförstådd arbetsfördelning: USA fäller bomberna, EU tar emot flyktingarna.
  Det kan vara intressant att se hur Obama tar emot flyktingar. De placeras inte i flyktingförläggningar utan låses in (are detained) i läger, varifrån de deporteras snabbast möjligt. Ingen president har deporterat så mycket folk som Obama, ca 4 gånger så många som Clinton eller runt 400000 per år.

  Från Amnesty International:

  Upon arrival in the United States, unaccompanied children are detained by U.S. Border Patrol and then turned over to the Office of Refugee Resettlement (ORR) in the Department of Health and Human Services while placed in deportation proceedings. Since October 2013, the number of apprehended children has already surpassed 52,193. This is nearly twice as many children who were apprehended by U.S. Border Patrol during the same period in 2013.

  Barn från Mexico dumpas omgående på andra sidan gränsen, där de åter kan hamna i händerna på de kriminella gäng och kidnappare de flytt från.

  Barn från El Salvador, Guatemala, Honduras … tar längre tid att deportera.

  Lösningen är en mur längs mexikanska gränsen. Republikanska presidentkandidater tävlar nu om att lova en högre, längre och billigare mur. Ungern har inspirerats att bygga sin egen.

Välkommen, du är nu inloggad! Håll god ton. Inga personangrepp!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.