Ghislaine arresterad!

Jag får medge att jag inte riktigt vågade hoppas på det, men nu har det hänt: i torsdags arresterades Ghislaine Maxwell – dotter till den hyperintelligente tidningsmagnaten och formidable skurken Robert Maxwell – av åklagaren vid New Yorks södra distrikt Audrey Strauss.

Hon greps på vad som uppges vara en av henne själv under anonymitetsskydd i december förra året införskaffad 630.000 kvadratmeter (63 ha) stor egendom i Bradford, New Hampshire. Lite överraskande är det trots allt att hon av allt att döma valt att bosätta sig i USA, det land där intresset att åtala henne rimligen borde vara som störst. Det är känt att hon även förfogar över bostäder i London och Paris och – gissningsvis – Israel. I synnerhet Paris borde vara en förhållandevis trygg tillflyktsort, ty Ghislaine Maxwell är sannolikt fransk medborgare. Hon föddes 1961 i kommunen
Maisons-Laffitte nordväst om Paris, och i Frankrike är det svårt att få medborgare utlämnade till andra länders rättsskipning.

Överskattade hon det höga beskydd hon hittills tycks ha åtnjutit inom Förenta Staternas politiska och ekonomiska elit? Eller förbisåg hon att även sådant skydd kan vittra ned med tiden?

Nya starka intressen kan dyka upp, såsom presidenter som vill försöka bli omvalda med mera.

Anklagelsepunkterna mot henne är inte särskilt överraskande för dem som följt Epsteinaffären. De koncentrerar sig kring hennes medverkan i Epsteins sextrafficking med minderåriga flickor (mellan 14 och 17 år) inklusive hennes egen aktiva medverkan vid rekryteringen av dessa flickor liksom vid de påstådda sexuella övergreppen. Anklagelserna omfattar även den mened hon sägs ha gjort sig skyldig till 2016 vid rättsliga förhandlingar om hennes roll i Epsteinaffären. Noterbar är “COUNT THREE”, punkt 15 i anklagelseakten, där det sägs att

“From at least in or about 1994 , up to and including in or about 1997, in the
Southern District of New York and elsewhere, GHISLAINE MAXWELL, the
defendant, Jeffrey Epstein, and others known and unknown willfully and
knowingly did combine, conspire, confederate, and agree together and with each other to commit an offence against the United States…”
(Hela dokumentet, som är på 18 sidor, kan läsas här.)

Fetmarkeringen ovan av “others known and unknown” är min och visar att åklagaren därmed gör klart att hon anser att fler personer än enbart Maxwell och Epstein varit inblandade i trafiken. Till de särskilt högprofilerade namn som upprepade gånger nämnts i sammanhanget hör Israels tidigare premiärminister Ehud Barak, USA:s tidigare president Bill Clinton, drottning Elisabeths av Englands son prins Andrew, tidigare professorn vid Harvard Law School Alan Dershowitz med flera.

Att dessa personer upprepade gånger flugit i Epsteins jetplan “Lolita Express” och uppehållit sig på en eller flera av de olika herrgårdar denne ägde, betyder inte utan vidare att de också medverkat i traffickingverksamheten. Samtliga har förnekat att de ägnat sig åt någonting brottsligt. Vad beträffar expresident Clinton hävdar
journalisterna Alana Goodman och Daniel Halper i en just utkommen bok (A Convinient Death – The mysterious demise of Jeffrey Epstein) att Clinton aldrig hade något intresse för Epsteins småflickor. Däremot gillade han skarpt Ghislaine, vilket faktiskt låter som en tänkbar förklaring. Till yttermera visso var Ghislaine Maxwell inbjuden gäst på Chelsea Clintons bröllop 2010.

Pappa Bill med dotter Chelsea…

Straffvärdet för de brott Ghislaine Maxwell nu anklagas för är i USA mycket högt. Hon har därför troligen en del att vinna på att visa sig samarbetsvillig med åklagaren. Det är ingen orimlig gissning att en del personer nu känner sig nervösa. När – och om rättsväsendet börjar glänta på locket till denna Pandoras ask.

Å andra sidan såg vi vad som hände med Epstein när han väl hamnade bakom lås och bom i Metropolitan Correctional Center på Manhattan. Förargligt nog somnade de vakter som skulle förhindra eventuella självmordsförsök på sin post under den kritiska timmen. Och som om det inte var nog fungerade inte heller övervakningskamerorna. Att skadorna på hans hals enligt obduktionsexpertis var mer konsistenta med någon som blivit strypt än som hängt sig i ett begränsat utrymme motbevisar ju heller inte att Epstein lät självmörda sig!

Shit happens som bekant.

Vi får se hur det går för Ghislaine.

Däremot ska vi kanske inte vara alltför optimistiska att få svar på de mest
grundläggande frågorna:

Vad var det egentligen Epstein och Ghislaine sysslade med?

Vilka var deras uppdragsgivare och finansiärer?

Om Epstein finansierade sig själv – hur uppstod hans förmögenhet? Han var ju från början en rätt enkel kille från Brooklyn.


Övriga artiklar av P-O Käll om Epstein/Maxwell-affären kan du finna här.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.