anders-p-med-gus
”Gus” smittar farfar …

Ibland får man småstenar eller grov sand i skorna. I torsdags trodde jag att jag hade fått det, men trots noga skakande av skorna kom inget ut. Jag skyllde besvären på strumpornas ovanligt grova sömmar som skavt emot skinnet.

Nästa morgon, alltså i går fredag, upptäckte jag att det bildats en del små blåsor på fothuden. Aj, aj, tänkte jag. Skorna hade varit trånga och jag har gått i dem alltför mycket. Förra veckohelgen hade jag varit i England där en av mina bästa meteorologkompisar firat sin 100-årsdag. Jag hade också hälsat på min son och hans hustru och deras lille ”Gus”. Fötterna hade blivit lite ”överkokta” var min diagnos. Men hustrun instämde inte:
– Blåsorna är för små och för många. Det är något annat. Ring 1177, Sjukvårdsinformationen!

Men jag ville ju inte besvära dem med trivialiteter, så det fick vara.

När jag vaknade i morse hade inte bara blåsorna spritt sig över fotsulorna. Det var nu nästan omöjligt att gå. Det ”stack” överallt under fötterna.

Ännu mer oroande var att jag nu hade fått en massa små blåsor i händerna. Herregud, tänkte jag, har jag fått smittkoppor, spetälska eller digerdöden?

Ringde 1177 och knappade in mitt personnummer. När jag beskrivit symptomen gick sjuksköterskan till min förvåning rakt på sak:
– Har du små barn … eller snarare små barnbarn?
– Jo, tre stycken, 1/2, 1 och 2 1/2 år.
– När träffade du dom senast?
– En igår, hennes syster för en vecka sedan och deras pojkkusin för 4-5 dagar sedan …
– Ja, där har vi det, det är han.

När hon sedan fick veta att ”Gus” tillbringade dagarna på ett dagis i England var saken 100% klar. Där, mer även i Sverige, känner man av ”globaliseringens” mindre trevliga följder. Eftersom inkubationstiden är 3-5 dygn hade jag fått en virussjukdom, ”Höstblåsor”, av mitt barnbarn.

Jag hade aldrig hört talas om ”Höstblåsor” men sjuksköterskan ledde mig vänligt in på deras sajt. Själv hittade jag mer här.

Sjukdomen är enligt Wikipedia vanlig i Asien och har på sistone också dykt upp i Syrien. Den beror alltså på ett virus, så det finns inget medicin. Den uppträder främst under sensommaren och hösten.

”Höstblåsor” har tills helt nyligen varit okänd i Sverige, men nu blivit vanligare:

– Under mina 40 år i sjukvården hörde jag aldrig talas om den, berättade sjuksköterskan på 1177, men under de senaste åren har den dykt upp överallt. Just nu härjar den som en epidemi i Bålsta!

Om så där 3-5 dagar är jag återställd men kan för närvarande inte annat än sitta och ligga. Att gå på toa är en logistisk besvärlig operation där jag släpar mig fram med en hastighet av max 0,1 m/sekund. Min 100-årskompis i England skulle lätt spring om mig!

Föregående artikelDen farliga kärleken
Nästa artikelUppsala mot Nato

Välkommen! Håll god ton. Inga personangrepp!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.