God Jul, men …

uppskedika-vinternatt

Snön faller över Vagnmakartorpet i Uppskedika natten före julafton.

”Ute är mörkt och kallt / inne i husen / lyser nu överallt / de tända ljusen” (slitstark dagisdikt från 70-talet). Det är nu julaftonsmorgon, Snön ligger fortfarande djup. Brasan är tänd i spisen. Den globala uppvärmningen har flyttat någon annan stans.

Ryggen känns ansträngd efter all skottning av stigen till dasset, vedboden och gästhuset. Snön är tung. Fick be grannen med stor traktor att ploga upp för att få bilen bort från vägen. Plogkanterna var som pansar efter en dag med plusgrader i förra veckan.

Hoppas vi slipper några överraskningskrig i jul. Det är annars ganska vanligt, Gaza och Hanoi t ex. Syrien ligger mycket illa till. Det kriget verkar nu oundvikligt. Våra demokrati- och fredspropagerande västmakter gör ju allt för att få igång ett storskaligt fyrverkeri i området. Läste en ruggig analys efter tips på facebook som hävdar att USA  försöker fösa ut EU i krig om Mellanöstern. Putin mötte EU-ledare i Bryssel den 21 december. Det gäller i grunden kampen om naturgasens framtida vägar västerut från Ryssland. Det är ju naturgasen som ska ersätta mycket av den sinande oljan.

I Gaza regnar inte bomberna just nu. Men palestinierna både där och i sina små muromgärdade reservat på Västbanken lever mitt i brännpunkten, där de stora kanonernas intressen korsas. Deras rätt till att återvända till sina gamla byar från före 1948 eller att tillsammans med alla människor i det gamla Palestinamandatet forma en demokratiskt samhälle verkar allt mer avlägset. En apartheidstat håller alla frihetstörstande människor i detta område fångna i andlig och materiell torka. Inget pris verkar vara för högt för att få oljan och gasen att rinna västerut.

Inte nog med det. Svenska soldater strider för USAs/NATOs räkning i Afghanistan och här hemma kryper kriserna närmare inpå skinnet. Arbetslösheten stiger och maskerade nyfascister härjar fritt omkring på nätet – snart också på gatorna – vilket på sikt hotar vår yttrandefrihet. Julfriden störs allvarligt av dessa absurda förhållanden.

Jag har satsat mina sparpengar på bergvärme i husen här på Stjärnudden. Känner mig som Bror Duktig i sagan om Tre små grisar. Ni vet han som bygger ett hus av sten för att vara säker när Stora stygga vargen kommer. Hans två små grisbröder däremot byggde enkla kojor av halm och trä, som förstås visade sig för klena mot vargen. En primitiv självbevarelsedrift säger mig att här ska vi kunna sitta i relativ trygghet och titta ut på kriserna som drar förbi.

Jag håller andan och hoppas Afghanerna, Palestinierna och människorna i Syrien ska slippa helvetesfyverkerierna i helgen och nästa år. Och vi äter vår julmat, dricker vår julmust, tar oss en snaps och/eller en whisky och har det just nu mycket bra.

God Jul och Gott Nytt år önskar jag Dig som brukar tittar in här på besök. Välkommen åter nästa år. Jag tar några dagars bloggledigt nu.

Bloggportalen: Intressant
Andra bloggar om: , , ,

... är läst 335 gånger!

  3 kommentarer for “God Jul, men …

 1. Annika Lönneborg skriver:

  God Jul och Gott Nytt År!
  önskar
  Annika

 2. Enn Kokk skriver:

  God jul även till dig!

 3. DZ skriver:

  God fortsättning på julen och tack för denna fantastiska blogg med sitt öppna diskussionsklimat, som verkligen lockar fram det bästa hos debattörerna!

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.