Klimatkris under 2009

Uppskedika 29 december 2008

Uppskedika 19 december 2008

Jag lägger undan mina jobb och försöker koppla bort stressande prestationskrav under julen. Nu blir det avkopplande ätande, läsande, tevetittande, småsurfande och lite drickande. Vit jul blir det alltså inte i något avseende som det verkar. Kanske lite frost någon dag i alla fall.

Vad är då att vänta efter att januari blivit ett par veckor? Slutproduktion av min skolbok, står ännu högst på min lista. Manus klart tidig vår, sedan sättning, korrekturläsning, titel och omslag. Klart manus och tryckning i juni, färdig bok i juli och utgivning till skolstart i augusti. För mig blir detta en laddad tid. Att slå sig ut med en produkt på den dopade bokmarknaden är förstås närmast utsiktslöst, men några läsare ska jag väl få trots allt. Det finns mycket att berätta om detta, men det får jag återkomma till vad det lider.

Är inte finasnkris och lågkonjunktur lite lärorikt trots allt. Många människor som lockats ut på den tunna isen av bankernas kreativa produkter ramlar nu ner i den svarta kylan. Grymt och cyniskt alltsammans. Men uppvaknandet kommer att föra oss alla framåt. Marknadsgycklarna står ju där helt nakna. Vi kan åtminstone få oss ett gott skratt, när de försöker förklara sig. Det ser jag fram emot. Den showen har redan inletts.

Svängningarna mellan olika extremväder är allt större. Medan Uppland har regn och +5 har Norrbotten -25 och 1,5 meter snö. Vintern verkar snart avskaffad här nere i mellan- och sydsverige. Det är koldioxidutsläppens fel sägs det. All fossil och annan energiförbränning skapar växthuseffekt som smälter poalarisarna varpå det stigande havet sakta dränker oss alla i en ny syndaflod. Ingenting är längre som förr. Klimatdepressionen vilar tungt över vår civilisation. Alla hukar skyggt eller så lever man som om den yttersta dagen vore nära.

Då tänds en hoppets stjärna av att läsa att det förmodligen inte alls är växthuseffekten (UNT 2008-12-19), utan istället den ökande solaktiviteten som ger oss temperaturhöjningen. Är det kanske i alla fall inte vi människor som är orsak till syndafloden? Det känns en smula trösterikt. Kan det vara så att det finns starka intressen av att växthuseffekten ska framstå som straffet till alla människor på jorden för syndigt leverne under den industrialistiska epoken de senaste 150 åren. Ja, Al Gore har i alla fall blivit stormrik.

Människan kommer att anpassa sig till ett nytt klimat som hon alltid gjort. På bronsåldern hade vi nästan “medelhavsklimat” och medeltiden var visst som en liten istid. Ska det bli en liten bronsålder nu? Det ska vi väl klara av med tanke på teknikens utveckling sedan dess.

Igår kom meddelande från riksdagens e-posttjänst att man fattat beslut om “Fortsatt svenskt deltagande i fredsstyrkan i Kosovo”, men i ingressen inget om beslutet om “Fortsatt svenskt deltagande i internationella säkerhetsstyrkan i Afghanistan (UföU1)”. Var det bara en miss, var beslutet uppskjutet, eller vill man helst slippa tala om vad man beslutat? Klickar man vidare ser man dock att “Afghanistanstyrkan nu kan utökas till 855 personer”. Sveriges utrikespolitik har blivit extrem. I södra Afghanistan strider danska soldater på samma sätt som de svenska i norr (inom ISAF under Nato:s ledning) med flera stupade soldater hittills. Läget i Afghanistan blir allt mera hotfullt. När USA drar sig ur Irak kommer insatserna i Afghanistan att ökas varpå läget i hela landet kommer att bli som i söder.

Bara en tidsfråga innan även svenska soldater fraktas hem i liksäckar. Det är skamligt att svenska soldater strider mot ett fattigt folk för att de facto hjälpa USA säkra tillgången på billig olja. Färre flickor går i skolan idag än under talibanernas styre, mer knark omsätts än någonsin och slöjan har sannerligen inte försvunnit.

Jag hoppas att oppositionen under 2009 kommer att inse det politiska värdet i att bryta med denna så kallat “humanitära imperialism”. Låt oss tro att Sverige halkat in i något man faktiskt inte tänkt sig från början, och att man nu kan inse att det strider mot allt vad svensk utrikes- och försvarspolitik stått för under hela den alliansfria epoken. Det kallar jag klimatkris.

Tills vidare önskas dig

God Jul och Gott Nytt År

Läs vad andra bloggar skriver om: , , , , , ,

... är läst 452 gånger!

  2 kommentarer for “Klimatkris under 2009

 1. DZ skriver:

  “sättning, korrekturläsning” (sic!) Lever du på medeltiden, Knut? Vem f-n pysslar med “sättning” nu för tiden. Redan på 60-talet blev ju de gamla blykastfacken populära inredningsdetaljer.

  Nåja, jag förstår vad du menar. Manuskorrigeringar har andra skribenter hållit på med i alla tider. En del fyra-fem ggr, det är ju bara detta att den moderna datatekniken gjort det så mycket enklare.

  Hur som helst, hjärtligt lycka till med boken!

  Beträffande klimatfrågan var jag tidigare böjd att hålla med skeptikerna i inte så ringa utsträckning. Men efter att ha läst ett tämligen tungt inlägg i senaste numret av folkvett (4/08) är jag lite skakad. Men min djupa skepsis mot all “(nästan) enighet” och “dominerande uppfattning i ledande kretsar” osv är ännu inte helt övertygad. Det jag närmast bryr mig om är om inte temparaturhöjningen ÄNDÃ… skulle kunna vara bra, dvs om vi inte annars snabbare skulle gå mot den kallare period (istid är väl den vanliga benämningen) som ska komma inom 100 – 1000 år. Den kanske är här redan och bara hålls stången av allt större doser koldioxid? Vädret uppför sig ju lite konstigt och jag är skeptisk mot alla meteorologer då de samfällt förklarar att allt ligger inom “naturliga variationer”. Både du och jag minns ju kalla vintrar i början på 60-talet och varma, torra, somrar i början av 70-talet, som följdes av milda vintrar i mitten på 70-talet (när Skövde definitivt gav upp tankarna på att ordna skid-SM).

  Svenska trupperna i Afghanistan gör ju ingen glad. Vad som däremot något kan lätta upp stämningen är de senaste rapporterna från landets sydligare delar där tydligen ytterligare en handfull danskdjävlar fått bita i det s k gräset (om det nu finns något i det bergiga fjärran landet?).

  God Jul på dig.
  hälsar
  DZ

 2. Knut till Dennis skriver:

  Sättning säger man fortfarande om överflyttning av texten från ordbehandlare till t ex Indesign och därmed redigering till färdig boktext med sidbrytning etc. Det är i alla fall det jag menar med sättning.

  Klimattraumat är enormt. Den kollektiva ångest för att allt kommer att gå åt helvet p g a klimathotet påverkar samhällsutvecklingen. Jag skulle vilja se en ordentlig socialogisk dejupdykning i det här. Några få blir moraliserande naturmuppar, medan de flesta lever som i Sodom och Gomorra. Bäst att köra medan det fortfarnade finns möjligheter.

  Våra proportioner på världen och om människans påverkan på biosfären är ur balans. Vi är mindre än vad vi tror. Koldioxidutsläppen har varierat i enorm utsträckning genom tiderna. Att vi eldat upp oljan på 100 år är förstås ett enormt tillskott, men jämfört med vad som skett tidigare är det säkert som en fjärt. Det är mycket troligare att solaktiviteten är den stora klimatregulatorn.

  /Knut

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.