Klipp från Google analytics för denna sajt (1–10 dec).

Bilden visar antalet besök på denna sida dagarna 1 till 10 december. De olika färgerna representerar besökare från olika trafikkanaler. Den mörkblå visar antalet besök som kommer från så kallade ”organic search”. Så här definieras begreppet på Ryte Wiki – Digital Marketing Encyclopedia (översatt till svenska):

”Organic search omfattar de besökarantal som genereras av sökmotorers speciella algoritm. Denna algoritm bestäms av sökmotorns operatörer (programmerare) och varierar alltså mellan olika sökmotorer. Därför ger en sökterm olika resultat med t ex Google, Bring och Yahoo.”

I diagrammet ovan framgår tydligt att något ganska dramatiskt hände mellan den 3:e och 4:e december; trafiken till denna sajt halverades från sökmotorer (organic search) över en en natt (den mörkblå delen av staplarna). Nästa lite ljusare blåton är direkttrafik (besökare som själva går in på sidan, fr a de som abonnerar och får e-postmeddelanden om varje ny uppdatering). Nästa räknar de från sociala medier (fr a Facebook) och den näst ljusaste de som kommer från andra hemsidor som lagt en länk till denna sajt. De dagar jag inte lägger ut någon ny artikel går besöken från Facebook (där jag alltid länkar mina inlägg) ner, medan organic search varierar i mycket mindre grad. Organic search kan jag inte påverka direkt, den styrs av fr a Googles algoritm. Med tanke på hur dominerande Googles sökmotor är kan man utgå från att trafiken från den reducerats betydligt mer än diagrammen visar.

Organic search (näst mörkaste) för fib.se (1–13 dec).

Man måste därmed dra slutsatsen att Google justerat sin algoritm till min nackdel. Deras sofistikerade form av censur mot sajter av min karaktär, med ämnen som ofta berörs här, har puffats bakåt i kön. Färre som googlar träffar på denna sajt idag än före den 3:e december.

Jag har hört att jag inte är ensam om att ha missgynnats av denna Googles senaste algoritmjustering. Anders Romelsjös Global Politics har också tappat mycket trafik från sökmotorer efter den 3:e december. Jag kan även konstatera att fib.se, där jag också är administratör, tappat en del sökmotortrafik.

Man kan undra vad det är de nu försöker tona ner, men något är det. De har en obehaglig nästan osynlig makt med sin algoritmteknik. Ju mer människor som informerar sig via nätet, desto mer informationsmakt hamnar i Googles (sökmotorernas) knä.

Vore intressant att vet om fler märkt av detta Googles senaste censurklipp?

Föregående artikelRyska bönder och sovjetmakt
Nästa artikelMediestöden, medieetiken och alternativmedierna
Knut Lindelöf
Redaktör för lindelof.nu, skribent och författare. Pensionerad mellanstadielärare och skolledare. Bosatt i Uppsala.

5 KOMMENTARER

  1. Flera nätjättar verkar gå åt detta håll, samtidigt som de släpper fram mycket annat konstigt innehåll och värre. Har själv märkt att FB verkar ha skruvat åt censuren under året. Länkar till accoun.org är förbjudna där, till och med att skicka till någon bekant med Messenger (fungerar för mig bara om krypterad kommunikation används).

  2. ”2020 var det år efter andra världskriget som mest rikedom på kortast tid överfördes från arbetarklassen, medelklassen och offentliga kassor till de rikaste bland de rika. Miljardärerna var knökrika redan förut. I år har de ökat sina förmögenheter mer än någonsin tidigare […]

    USA:s miljardärer har ökat sin samlade förmögenhet med 1000 miljarder dollar under pandemin.

    Detta är en ekonomisk omvälvning så våldsam och snabb att man gott kan kalla den en revolution, speciellt som det också är en revolution inom kapitalistklassen. Sedan tidigare de superrika etablerat sig som ett skikt som höjt sig över alla andra klasser i samhället. De har fått förmågan att ta ut ’tribut’ från alla andra som Lenin skrev i ’Imperialismen’. Men nu sker det något nytt, och vi bör ta ett steg bakåt för att få perspektiv på det.” Läs mer på steigan.no.

    Det du så förtjänstfullt ägnar dig åt Knut L, är bland annat att avslöja den stegrande nedtryckningen av vanligt folk. Den framställning av detta som du gör, tillsamman med flera andra, uppfattas som ett ökande hot av de ”superrika”. Och dessa har ett mycket starkt grepp om informationsflödet på jorden. Vad kan botemedlet tänkas vara?

  3. Google ändrade algoritmen. Det gör de ofta. De sidor du nämner har förmodligen fått lägre Google-rank. Sen har du ju väldigt låg andel besökare från sökningar. Cirka 85% av mina läsare kommer via sökningar. Jag har 10 -20 gånger så många unika besökare per dag än vad din sajt har. Du ligger under 50%. Något som tyder på väldigt låg Google-rank.

    Mina sajter har inte påverkats. Jag hade en minskning av läsandet första veckan i december då det var ett fel på mitt SSL-certifikat (jag behöver ett mer avancerat än det en får gratis då jag behöver skydd även för underdomäner) vilket gjorde att Google klassade min domän som osäker. Men sen har det återgått till det normala.

  4. Jo, jag vet att Svensson är den största och har mycket mer trafik än min obetydliga lilla sajt. Det är också sant att mindre än 50 procent av besökarna kommer från sökmototer efter 3 december. Före det var det över 60 procent. Nå, det betyder – trots en relativt mindre andel trafik från sökmotorer – att jag har en större andel aktiva besökare, sådana som aktivt följer sajten. Det ser jag som en kvalitét. Jämfört med en vanlig tidning på vänsterkanten idag står jag mig nog ganska väl när det gäller hur många som läser och deltar i diskussioner. Men jag kan förstås bli bättre.

    Kvarstår att Google styr sökmotortrafiken, vilket är ett mycket kraftfullt politiskt styrmedel. Något hände den 3 december. Att dina sajter inte påverkats är något du kanske ska fundera på orsaken till. Kan det bero på att du är politiskt oförarglig (ur Googlesynpunkt) och kommersiellt framgångsrik?

  5. Bloggar kan bedömas på olika sätt. På Blogtoplist.se/politik ligger Anders Svensson på första, jag på andra och Knut L på tredje plats bland 1500 besöksrankade politiska svenska bloggar, där dock en del mycket besökta bloggar saknas. Min och Knut L:s blogg har alltså inte lika många besök som Svensson-bloggen enligt denna sökmotor, men har kvar sina positioner. 3/12 kom 53% av länkade besök på Globalpolitics.se från Google, 4/12 var det 20% (och 1000 färre besök) och idag är det 21%. Tydligt.

    Jag noterar att Anders Svensson vanligen saknar eller har få kommentarer på sina bloggartiklar. Han har haft totalt 5 kommentarer på sina senaste 10 publicerade bloggar. Knut har betydligt fler per bloggartikel, liksom jag med 75 kommentarer på de senaste 10 bloggartiklarna. Jag har sedan ett par år i genomsnitt omkring 25 publicerade kommentarer/dag på mina nu vanligen tre artiklar/dag (inklusive en återpublicering av artikel som först publicerades för ett år sedan), och att detta inte ändrats. Jag kollar alla inkomna kommentar och måste avvisa 10-15%. (En annan bloggare tror att ändringen kanske beror på politik, med den nya lagen om cybersäkerhet och den aktuella försvarspolitiska debatten och påminde om att regeringen t ex 2018 hade överläggningar med Google i andra policyfrågor. Jag saknar dock belägg för detta som också kan uppfattas som konspiratoriskt tänkande.)

    Varför inte kontakta Google?

Välkommen! Håll god ton. Inga personangrepp!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.