Henrik Linde från Strängnäs

Om man vill driva en kampanj mot hets mot folkgrupper är det ingen bra början att inleda med att hetsa mot två enskilda personer. Särskilt som den ena befinner sig i Sverige just för att hennes egen folkgrupp har utsatts för en exempellös förföljelse under mer än sextio år.

Det hela börjar således med att en ung kvinna med palestinska rötter hittar en bok som på ett utmärkt sätt beskriver orsakerna till hennes eget folks utsatta situation. Naturligtvis vill hon dela med sig av sin läsupplevelse. Och naturligtvis gör hon det på nätet. Så gör man ju nu för tiden.

Men där finns en dörrvakt med ett bart huggande svärd. Tidningen EXPO som driver kampanjer mot all slags rasism utom just den som drabbar det palestinska folket. Med några rader gör man den unga flickan till var mans niding för att sedan ge sig på huvudmålet. Författaren till boken.

Så långt är allt bara som vanligt i ankdammen Sverige. Det märkliga är att Aftonbladets annars så kloka kulturredaktör Åsa Linderborg väljer att hänga på denna smutsiga kampanj och göra den till en storsatsning för sin tidning. Nu skall alltså gummiparagrafen ”hets mot folkgrupp” testas för att se hur långt den kan tänjas. Med tidningens alla resurser bakom sig kan det bli mycket långt.

Som lämplig probersten väljer Åsa Linderborg att hävda att Lars Wilhelmson ”anser att Israel som nation skall utplånas”. Ett påstående lika dåligt underbyggt som att Irans president Mahmoud Ahmadinejad i ett tal år 2005 skall ha ställt samma krav. En massmedial lögn, byggd på en förmodligen medvetet felaktig översättning från farsi, som sedan dess valsat runt i etablerade massmedia utan att någonsin ifrågasättas.

”Lögnen har korta ben” heter ett gammalt talesätt som i sig har visat sig vara en lögn i den massmediala världen. Där kan allehanda lögner valsa runt på sina korta ben i all evighet i de mest väletablerade media utan att någon redaktör bryr sig om att kontrollera sanningshalten. Vilket gör att det finns all anledning att oroa sig för vad Aftonbladets kampanj till slut skall utmynna i.

Gina Darawi hade börjat läsa Lars Wilhelmsons bok Är välden upp och ner?. Det bör hon absolut fortsätta med. Bokens första sextioåtta sidor är nämligen en alldeles utmärkt historisk genomgång av palestinafrågan. Sedan bör hon fortsätta att läsa alla böcker hon får tag på. Där finns nämligen alla de sanningar och lögner hon behöver känna till. I vanliga massmedia hittar man bara de som för tillfället är comme-il-faut. Och de räcker inte för att förstå världen.

Bloggportalen: Intressant
Andra bloggar om: , , , ,

Föregående artikelHets mot folkgrupp
Nästa artikelHon knuffade mig utför de nödvändiga stupen
Henrik Linde
Henrik Lindeär ingenjör, uppfinnare och medgrundare till företaget Leine & Linde i Strängnäs. Politiska engagemanget startade på 60-talet i FNL-rörelsen och fortsatte i Folket i Bild/Kulturfront.

4 KOMMENTARER

  1. Enda sättet att inte råka ut för samma sak som Gina är att bara läsa böcker som först har godkänts av Expo. 🙂

Välkommen, du är nu inloggad! Håll god ton. Inga personangrepp!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.