Granskning av hatsajterna

Fin bild på granskande ögat Åsa Linderborg, “lånad” från SR.

Nu har Åsa Linderborg i AB 2012-12-14 skrivit en riktigt bra artikel igen. Nu känner jag åter igen henne. Den skilde sig från artikeln i AB 2012-11-28 på en väsentlig punkt. Den krävde ingen insnävning i det juridiska begreppet “hets mot folkgrupp” eller fler rättegångar för att testa detta. Däremot återgav hon exempel på vad som faktiskt skrivs och lät en jurist kommentera, vilket är helt ok för min del. Inga personnamn nämndes, vilket var bra. Nu gräver jag ner stridsyxan. För visst ska vi granska var hatsajterna står för och vad de skriver.

Jag roade mig med att snoka fram vad Avpixlat håller sig med för redaktionella principer och hur de själva förhåller sig till den “svenska” yttrande- och tryckfriheten – som ju är ovanligt typiskt svensk. Det var ingen konst, bara att klicka sig fram till Om Avpixlat. Det har inte begripit ett skit, eller så är de bara provokatörer.

Webbplatser med journalistiska ambitioner ska enligt svensk lag registreras, ha utgivningsbevis och ha en ansvarig utgivare på liknande sätt som tryckta skrifter (under tryckfrihetsförordningen) ska vara registrerade och ha ansvarig utgivare. Det här kostar några tusenlappar men gör att man det slipper hålla sig till PUL (personuppgiftslagen), som är mycket mindre generös med namn- och bildpubliceringar på nätet. Vi diskuterade detta noga i Folket i Bild i samband med att vi startade vår nättidning fib.se.

Avpixlat däremot väljer att inte ha utgivningsbevis och ansvarig utgivare för att de anser att “ett statligt utfärdat tillstånd som dessutom kostar pengar” skulle “villkora pressfriheten och därmed åsikts- och yttrandefriheten … i strid med svensk grundlag, internationella konventioner och fundamentala demokratiska principer”. Den här är nonsence!

Absolut yttrandefrihet finns för det första ingenstans i världen. Den är mer eller mindre kringskuren överallt. Poängen för oss här i Sverige är att den här är ovanligt lite – och i de flestas mening rimligt – inskränkt. Vi har ingen hädelseparagraf och inget “sanningsministerium”, som finns i många andra demokratier. Här prövas sanningshalten i en rättegång med politiskt (parlamentariskt) sammansatt jury i efterhand. Förhandscensur är förbjudet i lag och uppgiftslämnare har grundlagsskydd. Det är inte skit. Men detta kastar tjockskallarna med slips och järnrör i kavajärmen på sophögen. Här avslöjas deras formidabla dumhet och/eller odemokratiska avsikter.

Avpixlat har dessutom placerat sina databaser utanför landets gränser, vilket för närvarande gör dem oåtkomliga. Men för hur länge? De tekniska möjligheterna för avstängning är oändliga. Men sökning på nyckelformuleringar och ord kommer man att kunna gå in med måsökande digitala drönare och krascha allt man vill tysta. Utan rimlig demokratisk lagstiftning har vi på sikt ingen yttrandefrihet alls på nätet. Gissa att man jobbar hårt för att finslipa tekniken och skaffa sig full nätkontroll på olika håll i världen. Vad Avpixlat och säkert andra hatsajter kommer att bidra till är att den sköra yttrandefriheten på nätet kommer att regleras hårt och brutalt.

Bloggportalen: Intressant
Andra bloggar om: , , , , , , ,

... är läst 310 gånger!

  8 kommentarer for “Granskning av hatsajterna

 1. DZ skriver:

  Läste vi samma artikel, Knut?

  Det var ju inga nyheter och inget intressant (fast man får väl förutsätta att det var sant i alla fall?) det Åsa L skrev med stort spaltutrymme i AB. Hennes första kria i ämnet var betydligt mer braskande, men innehöll inget substantiellt.

  Jag menar det var ju inget som förvånade någon. Det är lite meningslöst att “granska” åsikter, som sedan länge är välkända. Och vad ska egentligen diskuteras?

  Det här är ett stickspår, som leder rakt ut ingenstans, och ingenstans finns någon ursäkt för det oberättigade och obegripliga angreppet på Lasse Wilhelmson. Det här är fortfarande ingen “dyngrakarjournalistik” utan bara rena rama dyngan!

  Tvärtom är din egen kommentar intressant och kopplingen till diskussionerna vid FiB/Ks start. Det skulle blivit bra betyg för din egen insats om du inte avslöjat din bristande kännedom om hur en tryckfrihetsjury utses.

 2. Knut Lindelöf skriver:

  Lite sakfel, men lite rätt, eller hur Dennis. Ledamöterna ska ju vara politiskt tillsatta i egenskap av tidigare nämndemän. Avpixlat är tryckfrihetsdödgrävare, eller hur?

 3. Jag har tidigare reagerat på de vassa nålsticken mot Åsa Linderborg från “vänner” inom vänstern och noterar därför med glädje att du, Knut, nu lagt ner “stridsyxan”. Hennes artikel i söndags var mycket bra, tyckte jag, även om den kanske inte innehöll några direkta nyheter i förhållande till artikeln i slutet av november. Att det, som Dennis hävdar, skulle vara att slå in öppna dörrar att visa vilken skit de där järnrörssajterna faktiskt lägger ut på nätet, det håller jag inte alls med om. Vilka människor, förutom de trogna supportrarna, följer dessa sidor? Inte jag i alla fall.

 4. Lasse Wilhelmson skriver:

  Avpixlat är en öppen sionistisk sajt, som startats (lite osäker där) av den judiske sionisten Kent Ekeroth som länge haft och fortfarande har en ledande ställning i SD. Avpixlat är SD:s främsta språkrör på webben och är en trojansk häst, liksom SD, i den svenska (ursäkta uttrycket :)) politiken.

  Redaktören för sajten Nationell.nu har skrivit en kommentar till Lindeborgs senaste utspel som är helt korrekt och min stilla undran är varför till exempel inte detta gjorts av FiB/K?

 5. Kristoffer Larsson skriver:

  Instämmer till fullo i att denna linderborgska artikel är betydligt bättre än den hon skrev i slutet av november. Frågan är dock om det ger särskilt mycket att ta sig an dessa mörkermän/-kvinnor med juridiska medel.

 6. Knut Lindelöf skriver:

  Lasse! Nationell.nu har samma primitiva och provokativa hållning till svensk tryckfrihet som Avpixlat; fritt kommentarfält t ex. Det blir följden av att inte respektera systemet med ansvarig utgivare etc. Att detta skulle vara “korrekt” är milt uttryckt vilseledande. Jag anser att det är politisk galenskap – järnrörspolitik!

 7. Janne Bjernfeldt skriver:

  Jag vill mena att Åsa Linderborgs artikel är helt meningslös. Den slår in helt öppna dörrar. De främlingsfientliga i Sverige blir inte fler och fler men de finns och de finns i flera olika läger. Det finns säkert fler främlingsfientliga totalt sett bland dem som röstar på SAP och M, än vad det finns bland Sverigedemokraternas anhängare. Med främlingsfientliga menar jag nu människor som ger invandringen skulden för samhällets orättvisor. Vad vi däremot nu riskerar är att de främlingsfientliga får väldigt mycket att säga till om.

  Det duger inte att jaga Avpixlat och andra sajter och det duger inte heller att fokusera på kulturfrågor och utrikesfrågor, hur rätt i sak det än kan vara. Det som nu hastar är att arbetarrörelsen – SAP, V och LO – börjar slåss för ekonomisk rättvisa och börjar bedriva klasskamp. En sådan kamp skulle, nästan fullständigt, avleda människor från att tro att invandrarna är problemet.

  Det finns självklar anledning att bekymra sig över SD och dess fan-sajter men huvudproblemet är Socialdemokratins totala svek mot arbetarklassen/underklassen. Sedan håller jag till stor del med dem som menar att det nationella oberoendet är en nyckelfråga i detta sammanhang. Såväl finansiellt som i frågan om Sveriges försvar.

 8. Tommy Sjöberg skriver:

  Huvudanledningen till att SD och liknande får så stort utrymme i media, parlamentariker m.m är som Janne B. nämner. Arbetarklassen används för att reglera statsfinanserna. När det är goda tider skall man hålla igen för att kunna använda överskottet vid dåliga tider, men när dom kommer så får ju vi betala lik förbannat för att hålla dom “välståndsskapande krafterna” Citat: Mona Sahlin d.v.s medel- och överklass på gott humör. Vart tog kampen mellan Arbete/Kapital vägen, är inte dom som skapar mervärde dom viktigaste människorna i alla samhällen? När såg man ett porträtt av en så viktig individ i helfigur i TV, Radio eller i vänsterns publikationer? Inte ens när man skall diskutera hur olika produkter framställs så är arbetaren expert. Man blir ifrågasatt och i värsta fall hunsad av människor som fostras till att dom är blivande genier dagligen, därför växer SD bland arbetarklass.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.