Grattis Tomas!

friapro_520

Fria Pro på retroturne till Uppsala i mars 2003. Bolme bakom micken.

Tomas Bolme fyller 65 vilket genererar tidningsartiklar om hans hittillsvarande bedrifter. Eftersom jag är jämnårig har jag vissa möjligheter att kolla vad som skrivs om honom av dagens unga journalister. Blev lite full i skratt av följande från artiklarna i Värmlands Folkblad och UNT idag (samma text) idag.

“Det som öppnade ögonen var NJA-pjäsen, 1969. Inför repetitionerna intervjuade han och kamraterna järnvägsarbetare och fick inblick i deras livsvillkor.
– Vi träffade arbetare som undrade om de skulle komma hem med lemmarna i behåll. Folk för vilka fem öre mer i timmen spelade roll och gjorde skillnad mellan att cykla eller kunna ta bussen till jobbet. Detta skakade om mig och ändrade min inställning till livet i grunden.
Pjäsen Järnvägen var allmänt omtyckt, dessvärre inte av Ingmar Bergman.”

Vad är felet? Jag blir glatt överraskad om först inkomna kommentar med rätt svar inte kommen från en som är ungefär i vår ålder. Grattis Tomas förresten!

Bloggportalen Intressant
Andra bloggar om: ,

  10 kommentarer for “Grattis Tomas!

 1. Anders Püschel skriver:

  Järnvägsarbetare ska vara järnVERKSarbetare.

 2. Enn Kokk skriver:

  Järnvägsarbetare? Jag får (h)järnverk.

 3. Knut Lindelöf skriver:

  Anders P kom först. Dessutom är han nog lite yngre än jag, vilket är extra glädjande. Anders P har jag uppfattat som en mycket väl orienterad ungdom i många sammanhang. Grattis!

  Som god tvåa, knappt tre timmar senare kom Enn K med rätt svar. Hedersomnämnande till honom, även om han liksom jag erövrat läskunnighet redan på den tiden den beramade pjäsen spelades.

  Men inte hette pjäsen “Järnvägen”. Det såg ni säkert båda, men glömde påpeka det.

 4. Kjell Martinsson skriver:

  Järnvägar! Men som trea kommer jag väl med på pallen?
  Se där en ny pjäs på gång, kanske.
  Kan inte Carsten Palmaer skriva en ny på temat “Järnvägen”? Vilken möjlighet!
  Börja intervjua Dan Kotka t.ex.

  PS Kan det vara sketchen med Hasse och Tage, journalisten tänker på: Maggen, den man har kålsoppa i!”

 5. Bror Kajsajuntti skriver:

  Oj, oj, oj Knut, ändå ser jag att Anders Püschel och Enn Kokk hann före förre JÄRNVERKSARBETAREN i Luleå: Bror Kajsajuntti. Men sedan efter min analys verkar det som om inte du var den skyldige. Som snabbläsare såg jag felet innan kommentaren.

 6. Knut Lindelöf skriver:

  Både Kjell Martinsson och Bror Kajsajuntti är värda hedersomnämnande. De innehar såvitt jag vet, om inte min höga ålder så i alla fall en aktningsvärd sådan. Att få ett svar från en f d JÄRNVERKSARBETARE känns som ett litet, men ändå typ historiens vingslag. De får därför samsas på prispallens tredje trappsteg. Svaren inkomna ca 9 respektive 6 timmar efter ettan och tvåan. Målfoto behövs ju inte direkt.

 7. Knut Lindelöf skriver:

  Var det inte när Herr Larsson (Martin Ljung) och Hasse Alfredsson (den senare ut kupén utmanövrerade) skulle dela sovtågkupé som maggen (att ha kåsoppa i) kom på tapeten (inte trevligt), men det kanske var Hasse&Tage som skrev. Nåja, visst minns man.

 8. DZ skriver:

  Pjäsen hette väl just “NJA”. Har för mig att skivan, som var den första för Pro (som man hette innan man sparkades från Dramaten och blev fria), hette “NJA-pjäsen” (det var innan “rörelsen” hade någon marknadsförare, som kunde hitta på klatschiga titlar och rubriker).

  Ã…sa Linderborg tror jag fått det mesta rätt i sin hommage till Gunnar Ohrlander i dagens AB (finns inte på nätet vad jag kan se!).

 9. Claes Rydbeck skriver:

  Jag var nog först ändå, men jag använde telefonen (den stora svarta av bakelit) och så var det upptaget.

 10. Knut Lindelöf skriver:

  Snyggt jobbat herr Rydbeck, men prispallen blev full redan för ett par månader sedan. Dock, bakelit är ett gammalt fint material som betalas bra på loppis, vilket kanske kan vara en liten tröst.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.