GREG SIMONS OM RYSSLANDS PRESIDENTVAL

7
385

Det ryska valet beskrivs i Väst som ett steg mot djupnande diktatur. Greg Simons var på plats och såg något annat. Simons var tidigare verksam vid Eurasien- och Rysslandsstudier vid Uppsala Universitet, men är okänd för en svensk allmänhet. Han är dock mer känd i andra delar av världen som kommentator av händelser på sitt område, fast då icke i Västländer.

Föregående artikelHur västmedierna hjälper till att rättfärdiga folkmord i Gaza
Nästa artikelFÖRINTELSEN EFTER GAZA

7 KOMMENTARER

 1. Så bra, så intressant och underhållande att lyssna till de båda herrarna – i denna fantastiska intervju tycker jag! Inte för att jag vill vara provocerande på något vis mot självaste USA, så vore det på sin plats om USA hade sin ”egen Putin” – inför det stundande presidentvalen som väntar i år! (Putin om någon skulle få fason på kolonialmakten i USA).

 2. Lennart P!

  Tack för länken till SVT-rapporten. Som den nämner låg de två vallokalerna där samtliga registrerade väljare röstade för Putin i Belgorodlänet. Alltså det område vid gränsen mot Ukraina som ständigt utsätts för beskjutning och väpnade intrång av ryska nazistiska frivilligstyrkor i ukrainsk tjänst. Om man googlar får man reda på att de till och med låg i den lilla orten Sjebekino som varit särskilt utsatt för detta. Jag tror det kan förklara valresultatet.

  (Radio Liberty tror också att lokalt stationerade soldater har registrerats vid den ena av vallokalerna. Även inom den kategorin tror jag man kan helt organiskt kan förvänta sig den sortens röstsiffror, utan att fusk behöver föreligga.)

  Angående den matematiskt baserade kritiken så tar jag ju upp den 35 minuter och 35 sekunder in i videosamtalet här ovan, och nämner då även organisationen Golos som står bakom denna. Efter parlamentsvalet 2021 intervjuade jag själv Golos företrädare och frågade honom då om det inte kunde finnas någon mer oskyldig förklaring än falska röster till den här korrelationen mellan förhöjt valdeltagande och goda resultat för ”maktpartiet” Enade Ryssland. Han förstod tyvärr inte eller låtsades kanske inte förstå min fråga, trots att den var väldigt hörbart och tydligt ställd:

  https://youtu.be/8S_TnoecjkI?t=587 (min fråga kommer efter en dryg minut om man vill snabbspola dit)

 3. Jag tror i alla fall på matematikerna. Och för att ett val ska kallas demokratiskt så ska det till mer än bara valsedlar och räkning. Kandidater ska få kandidera fritt, för att kandidera till svensk riksdag t ex räcker det med att vara myndig svensk medborgare. Och mest av allt en fråga om åsiktsbildning och en fri press. Och din vän okänd eller välkänd riskerar ju 3-13 års fängelse när han nämner ordet krig i samband med Ukrainaoperationen.

 4. Vi har en fyraprocentsspärr till Riksdagen, i Ryssland måste man samla hundratusen namnunderskrifter för att få kandidera i ett presidentval. Den diskvalificerade kandidat som hade kunnat få några procent av rösterna för sitt ”krigsmotstånd”, Boris Nadezjdin, medgav själv att hans namninsamling inte nådde upp till kvalitetskraven. Kanske hade det varit bra om han lyckats kvalificera sig men det är inget vi behöver lägga oss i, tycker jag.

  Det här med fri press är ett intressant ämne. Själv har jag trots ett antal försök inte lyckats dela med mig av min syn på det ukrainska kriget i vår egen fria press under de gångna två åren. Inte heller har jag sett någon annan uttrycka min uppfattning. Den är helt frånvarande. Jag tror att ryska mediekonsumenter är mer medvetna om Västs syn på konflikten än vad människor i Väst är om Rysslands syn.

  3-13 års fängelse vet jag inte var du har fått ifrån. ”Upp till 15 år” är ju vad våra medier har hävdat att man kan få för att använda ordet ”krig”. Man har då avsiktligt blandat ihop en rysk myndighetsrekommendation till medierna om att kalla det ”militär specialoperation” (vilket juridiskt sett är vad det är) med lagstiftning om desinformation mot militären.

  Det senare är en utvidgning av pandemilagstiftning som infördes för ett par år sedan för att hantera den krisen. Enligt denna kan man få 15 års fängelse. Och visst har stränga straff delats ut. Varje sådan inskränkning i yttrandefriheten är förstås olycklig. Men i enlighet med FN-konventionerna får inskränkningar göras i proportion till behovet av att skydda nationell säkerhet. De som önskar Rysslands upplösning kanske inte är bäst skickade att göra den avvägningen?

  Att bara använda ordet krig är dock inte straffbart. Detta är en av våra många propagandalögner. Det skulle även du ha vetat om vi hade haft en fri press. Begrunda gärna detta.

 5. Ja, jag bara minns vad som stod i våra medier efter att ”specialoperationen” inletts, att det infördes ett straff på 3–13 år att nämna det som ett krog. Det lägre straffet för den som framförde det som privatperson och det högre för den som representerade en organisation. Det var väl en och annan i Putins egen krets som råkade försäga sig genom att nämna krig. Om nu våra medier bara hittat på, vad vet jag. Det rapporterades också, att enbart vifta med vita pappersark var en olaglig handling. Påhittiga.

  Nu har jag i vart fall lite egna erfarenheter av Sovjet och Ryssland och deras frekventa vana att ljuga om stort som smått. En lite smått löjeväckande historia var från det ärevördiga och pampiga hotell Metropol i Moskva, byggt redan på tsartiden. I receptionen fanns en skylt där det stod, i översättning från engelska: ”Ärade gäster vi ber om överseende för att vi under de närmsta 3–4 dagarna inte kan tillhandahålla varmvatten. Detta på grund av nödvändig reparation.” Senare fick jag reda på att hotellet inte hade varmvatten. Skylten fanns där permanent och ingen fick då stanna i Moskva längre än 4 dagar. Och jag kan fylla på med ett antal liknande historier ur egen fatabur. I och för sig var det många saker som föreföll omöjliga, men på något märkligt sätt var tillåtet.

 6. När var det? Jag hävdar inte att det inte har ljugits och fifflats i Ryssland eller att det alltid har funnits varmvatten på Metropol. Men att landet nu kommer i ordning är rimligen en bra sak, som vi och våra amerikanska hegemoner tyvärr gör vad vi kan för att hindra. Och i just det här fallet blir man ju nyfiken på huruvida det var hotellet eller den som berättade detta för dig som lurades. När det gäller ordet krig och fängelsestraffen är det som jag säger, att du och alla andra mediekonsumenter i Sverige har blivit avsiktligt lurade av vår fria press.

Välkommen, du är nu inloggad! Håll god ton. Inga personangrepp!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.