Evin Rubar - prisad journalistDokument inifrån i SVT2 2007-11-18 sände ett reportage av Evin Rubar med titeln Syndabockarna (repris torsd 22/11, 16.10). Liksom i tidigare program som hon gjort om barnaga (Dokument inifrån; Det svenska sveket), driver hon tesen att de som håller en skola i skräck genom att hota, obstruera och våldföra sig på andra elever, personal och inredning utvecklar detta hemska beteende för att de får stryk av farsan hemma. I det här fallet pekades ett 20-tal invandrarkillar från en Malmöskola ut.

Några av killarna fick också komma till tals och redigeras för att bekräfta tesen. Till sin hjälp tog hon också en skolpsykolog som hänvisade till forskning som också bekräftar bilden. Skolans rektor fick representera dumma svenskar som inte vill hjälpa misshandlade invandrarkillar. En pappa som försvarade barnaga i vissa situationer redigerades till dummerjöns.

Bilden hon ger är en grov förenkling. Invandrarkillar får säkert en del stryk hemma, vilket papporna dessutom erkänner. Hur mycket stryk svenskfödda pappor ger sina barn vet vi inte. Hur stor skillnaden är mellan invandrade och svenskfödda pappor är i detta avseende vet vi inte mycket om. Nej, problemet är säkert mycket mer komplicerat. Det bör sökas i det faktum att invandrarkillar (och tjejer) lever i en annan värld än sina föräldrar. Föräldrarna förstår inte sina barns värld och barnen kan inte förklara för sina föräldrar. Pappa och mamma ska veta bäst, men så är det inte alltid. Pappor förlorar sin självklara auktoritet som vägledare till vuxenvärlden. När tonåringar upptäcker detta kan det bli kris. Då kan det smälla både hit och dit på olika sätt. Det är inte konstigt.

Alltså, det är inte våldsbenägna pappors fel att invandrarkillar får problem. Det är bristfällig integration och dålig kontakt mellan svenska vuxna och vuxna invandrare.

Evin Rubar har nu med sina program underblåst könskrig (Könskriget), muslimskräck (I skolans våld) och nu senast torgfört ovanstående grova förenklingar om invandrarkillars problem (Det svenska sveket och Syndabockarna). Man kan ha fel även om man är av kurdiskt ursprung.

Föregående artikelDen urspårade skolpolitiken
Nästa artikelSvenska soldater
Knut Lindelöf
Redaktör för lindelof.nu, skribent och författare. Pensionerad mellanstadielärare och skolledare. Bosatt i Uppsala.

Välkommen! Håll god ton. Inga personangrepp!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.