front-mot-rasism

Sam Carlquist skrev följande den 19 mars på Facebookgruppen Front mot rasism och gryende fascism:

”… Ju längre tid jag ägnar åt antirasismen desto tydligare syns det att frågan inte kan hanteras med begrepp som Högern, Vänstern, Liberalerna, Borgarna, Yrkesdemonstranterna, …

Den naturliga antirasismen, kravet på människans lika värde finns inom individen.

Det stora antalet människor som slöt upp i Kärrtorp, Göteborg, Malmö – gjorde det inte för att bekräfta arrangörernas politiska ståndpunkt – de gick med för att de hatar nazismen, rasismen, förtrycket och våldet.

Där ligger kraften. Inuti den hederliga individen.”

9 av sammanlagt 11 kommentarer (här anonymiserade):

 • Håller helt med, rättning i ledet!
 • Bra formulerat!
 • Precis så ser jag det! Bra skrivet, Sam!
 • Tack för din distinkta formulering.
 • Precis Sam! Det börjar med värderingar inom familjen, dagis, skolan och arbetet!
 • Man börjar med att människovärdet är ett och okränkbart.
 • Det där var så bra skrivet att jag vill dela det på min sida. Är det ok? Självklart skriver jag att det är Dina ord.
 • Helt rätt Sam. Det innebär att det samhälle vi har inskränker vissa gruppers yttrandefriheten. Vår lagstiftning accepterar inte hatbrott, diskriminering, etc. De ska lagföras och det är en uppgift för den gemensamma strävan. Olika grupper har sin analys av orsak och verkan. De grupper får driva sina åsikter utifrån den demokratiska processen som finns i landet. Låt oss själva hålla oss till det som förenar.
 • Älskar det du skriver!

Jag väljer att inte bemöta detta på Facebooksidan. Där kan inte längre diskussion föras. Problematisering är inte möjlig, endast ovationer gillas. Därför skriver jag här istället där jag kan breda ut mig lite, resonera, fråga och locka fram meningsutbyten.

Därför att:
Av oss som är mot rasism och fascism krävs mycket eftertanke. Det håller inte att bara uttrycka en känsla av samhörighet. Diffus samhörighetskänsla ser jag som nära besläktad med sektens antiintellektuella hållning till all form av problematisering. Samhörighetskänslan ”inuti den hederliga individen” framstår för mig som gungfly, inget att stå på när det börjar blåsa. Rörelser grundade på lösa känslor befrämjar flockmentalitet och att springa efter ledare istället för att tänka efter. Ett typsikt drag i alla form av fascism för övrigt.

Människans moraliska kompass prövas i vardagligt handlande, inte i högstämda och auktoritära deklarationer. Den moraliska kompassen är inte något fixt och färdigt, sprunget ur någon urmänsklig godhet, utan något plastiskt som formas i gemenskap med andra människor. Vi är kollektiva varelser, fast med eget omdöme, förnuft och tankeförmåga. Detta är både problemet och möjligheten till ett anständigt, socialt och solidariskt liv.

Därför är textraden – ”Den naturliga antirasismen, kravet på människans lika värde finns inom individen” – för mig ren demagogi.

Däremot håller jag med om att ”ju längre tid jag ägnar åt antirasismen desto tydligare syns det att frågan inte kan hanteras med begrepp som Högern, Vänstern, Liberalerna, Borgarna, Yrkesdemonstranterna, …” Rasism och fascism kan i princip uppstå inom alla ideologier och religioner.

Förr, före kolonialismen alltså, fanns inte frågan. Då fanns knappast idén om människors lika värde ens formulerad. Den fanns nedplöjd långt under dåtidens mänskliga värderingar, som var helt annorlunda än dem vi omger oss med idag. Vi är alltså fångar i vår egen tid, ingen kan lyfta sig ur den. Men, man kan trots allt skaffa sig vidare perspektiv över större områden i tid och rum nu än någonsin tidigare.

Och hur står sig då slutklämmen?

”Det stora antalet människor som slöt upp i Kärrtorp, Göteborg, Malmö – gjorde det inte för att bekräfta arrangörernas politiska ståndpunkt – de gick med för att de hatar nazismen, rasismen, förtrycket och våldet.”

Ja, visst ogillar människor nazism, rasism, förtryck och våld. Men är det tillräckligt för en rörelse som med säkerhet kommer att ställas emot välorganiserade, handlingskraftiga, politiskt förslagna och kanske brutala människomassor, som vill ta makten? Fullständigt slätt! Nej, det krävs stor medvetenhet om hur rasism och fascism ska bekämpas. Den medvetenheten finns inte idag. Det råder snarast förvirring.

Till sist några frågor som jag finner svåra:

 • Vilken fascism är det som bör bekämpas i Ukrainakrisen? Är det fascisten Putin som hotar Europas demokratier där Krim bara är första steget, eller är det Svoboda och Högerflygeln i västra Ukraina som hotar demokratins överlevnad i Ukraina?
 • När palestinier (baserat på etniskt ursprung) stängs in i ett gigantiskt fångläger som Gaza eller bakom murar på Västbanken och på många andra sätt förvägras normala demokratiska fri- och rättigheter, är då inte det en form av rasism/fascism?
 • Om EUs krigspolitik och flyktingpolitik tvingar ut människor i bräckliga farkoster på havet och den ekonomiska politiken tvingar ut bland andra fattiga romer på förnedrande tiggarfärder med 3-månadersvisum, vem tror då att detta i förlängningen inte ger luft under vingarna åt olika nationella mer eller mindre fascistiska partier i Europas länder?

Bloggportalen: Intressant
Andra bloggar om: , , , ,

Föregående artikelFörtrycket av palestinierna mot nya rekord
Nästa artikelJanne-Stefans och förstelärarna
Knut Lindelöf
Redaktör för lindelof.nu, skribent och författare. Pensionerad mellanstadielärare och skolledare. Bosatt i Uppsala.

3 KOMMENTARER

 1. För ett fungerande motstånd krävs nog insikten att fascismen faktiskt är monopolfinanskapitalets yttersta försvarslinje … dvs att dess yttersta syfte är att bevara makten hos den härskande procenten. Rasismen, splittringen av folket enligt etniska /rasistiska / kulturella linjer är en del av medlen – inte målet i sig. Kan vänstern inte förmå även en stor del av dem som nu glider mot SD att inse vilka som egentligen förtrycker dem och berövar dem arbete, ekonomi och värdighet så är det kört.

  Tror inte evigt hojtande om allas lika värde är rätt väg – snarare utpekande av vilka som gett sig själva ett värde långt över alla andra, de stora kapitalägarna och deras hantlangare, senast nu Sundström tex.

 2. Ja, Front mot rasism och gryende fascism är själv svårt auktoritärt anstungen och det beror på att försök att problematisera och ha politiska analyser om vad som sker i Sverige, tas bort och vederbörande blir spärrad. Det hela är ett hopkok av en ljummen och liberal välling att snutta på i medelklassoffan.

  En viktig sak också: Det krävs rättning i leden i denna exkluderande grupp. Säger någon emot inkvisitorn, Crister Enander, är det garanterat fullständigt kört. Jag är förvånad över en grupp som säger sig vilja motverka fascism har likande auktoritära struktur som den säger sig vilja bekämpa. Där råder flockmentalitet och förbud mot att i för stor utsträckning tänka själv. Det går att säga att gruppen är en medlöpargrupp. Så länge den inte tar itu med fascismen inom sig själv.

  Min avsky känner inga gränser för det flabbande flamset som pågår där, dessutom med en stor dos självgodhet.

 3. Jag är också förvånad över utvecklingen i denna facebookgrupp. Jag är fortfarande med (tillsammans med över 7000 andra), ännu ej utesluten, med har fått inlägg deletade.

  Det är nu mest regler för vad man inte får säga om ledningen. Man strävar efter föreningsbildande lokalt, vilket är en bra sak. Där kommer diskussionerna inte att kunna stoppas. Risken är att ledningens megafoner kommer att skrämma bort alla vanliga svensöner och döttrar.

  Ett bra exempel är kritiken mot ett plakat i en antirasismdemonstration med text om att ”Vanligt folk är emot rasism” (eller hur det nu exakt formulerades). ”Vanligt folk” kunde läsas som diskriminerande mot t ex romer och homosexuella … Ja, SD och dess fascistsvans har alla anledning att se ljust på framtiden.

Välkommen, du är nu inloggad! Håll god ton. Inga personangrepp!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.