gruvarbetare-donetsk

Uttalande från Den oberoende gruvarbetarföreningen i Donetsk

Vi måste förklara den verkliga situationen i Donbas. Händelserna har tolkats fel av europeiska medier. Vi kan förstå att det inte är lätt att förstå; och därför förklarar vi att vi – gruvarbetarna – har tvingats kämpa med vapen i hand helt enkelt för att överleva!

Det enda vi önskar är ett slut på blodbadet! Kriget måste få ett slut och krigsförbrytarna som satte igång det ställas inför rätta. Vi kan inte ge upp, därför att det skulle betyda fullständigt moralisk nederlag och fysisk förintelse! ”Euromaidan” var från början under kontroll av storborgerskapet: ukrainska oligarker med sina utländska regissörer. I februari genomfördes en kupp i Ukraina där nynazistiska organisationer deltog. Som svar på detta har det utvecklats en motståndsrörelse i syd-östra delen av landet, som från början önskade en federalisering av landet och ryskan som ett andra nationellt språk. Detta möttes med terror.

I Donbas är det nu fullt krig där civila dödas, inklusive gamla, kvinnor och barn. Det är lögn att det skulle röra sig om ett krig mellan Ukraina och Ryssland. Så är det inte! Kriget är mellan folket och en handfull oligarker med stöd från EU och amerikanska myndigheter. Tragedin i Ukraina är att makthavarna lyckades dra in människor med vissa fascistiska idéer. Vi, Donbas´ invånare, kämpar mot alla typer av nazism och fascism. Vi kämpar med vapen i hand, för våra egna och våra och anhörigas liv. Vi har ingenstans att ta vägen – detta är vårt land!

Vi vädjar till Er, arbetare i alla europeiska länder, om hjälp och om er solidaritet: hjälp oss att stoppa fascismen i Ukraina. Detta vore en seger för oss alla!

Mikhail Alexeevich Krylov


KrylovMikhail Alexeevich Krylov representerar den oberoende fackföreningen för gruvarbetare i Dontesk. Kyrov var en av ledarna i strejkkomittén i Donetsk under de stora gruvarbetarstrejkerna 1991 och senare på 90-talet. Han är nu ledare för Den oberoende gruvarbetarföreningen i Donetsk, som organiserar mer än 1000 gruvarbetare.

Stöduttalande från tyska metallarbetare.

Bloggportalen: Intressant
Andra bloggar om: , , , , ,

Föregående artikelEn hälsning till reaktionära skolfuxar
Nästa artikel”Mr Obama! …
Knut Lindelöf
Redaktör för lindelof.nu, skribent och författare. Pensionerad mellanstadielärare och skolledare. Bosatt i Uppsala.

2 KOMMENTARER

 1. Stefan Lindgren har ett bra refererat av en debatt på Rysslands näst största TV-kanal (statlig), Rossija-1 (störst är Pervyj Kanal, som betyder ”första kanalen”).

  Debatter av den här typen, där olika sidor i konflikten får
  komma till tals, tillkommer inte av en tillfällighet. Deltagarna är
  noggrant utvalda.

  Om jag minns rätt så föregicks annekteringen av Krim av en liknande diskussion, den gången i Pervyj Kanal. Jag fick för mig att det den gången var en slag testballong från Moskvas sida.

  Hur man ska tolka debatten häromdagen vet jag inte, men det verkar som om spänningen mellan Ukraina och Ryssland ökat under de senaste dagarna.

 2. Att den organiserade men frispråkiga debatten häromdagen (se förra kommentaren) i Russija-1 skulle följas av något dramatiskt hade jag på känn, men att det skulle innebära den dramatiska eskalering som vi ser nu hade jag inte kunnat tro. Jag är i USA på resa sedan en vecka. Ukraina har fått kanske 10 sekunder i nyheterna fram till kraschen, nu är det breaking news i alla stora kanaler.

Välkommen! Håll god ton. Inga personangrepp!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.