Anders Persson: Gud finns!

gud-finns

Jag hade en religiös period när jag var 8-9, men övergav den när jag bytte skola. Sedan dess har jag, med handen på hjärtat förhållit mig skeptisk till Hans existens. Men inte nu längre sedan jag erhållit ett så gott som vetenskapligt bevis. Historien är som följer:

För ett år sedan när jag steg av flygbussen från Stockholm-Vasteras (rimmar på Toys’R’Us) upptäckte jag att jag tappat min plånbok på bussen. Panik! Rabattkort på lokaltrafiken i Mälardalen, bankkort mm. Tog kontakt med Västeras Lokaltrafik som kontaktade bussen, men där hittades inget. Nu sitter jag fast på centralstationen …

Då ringer mobilen. Det är en flicka som hittat plånboken och bland pappren hittat mitt mobilnummer. Nu ville hon överantvarda den till sin rättmätige ägare. Jo, jag finns på järnvägsstationen i Västerås.

Det dröjde, men till slut dök hon upp med sin pappa vid sidan. Tåget jag skulle med skulle just gå, och det var det sista det dygnet, så jag kände mig lite pressad. Tackade dem varmt och gav en hundring i hittelön. Hann precis med tåget.

Men redan där fick jag dåligt samvete. De hade haft viss möda att hitta mig, tagit buss från en av förorterna och allt jag givit dem var en hundring. Dessutom var de uppenbarligen invandrare och hade det kanske inte så fett. Jag beslöt kontakta dem, få deras adress och skicka en lite mer realistisk hittelön.

Men ni vet hur det är, annat kommer emellan. Men jag hade inte tänkt smita från vad Samvetets röst påkallade.

Men så en dag slutade mobilen att fungera. Den blev helt stum och svart. Det gick inte att ringa eller ens få upp de telefonnummer som jag använt, inklusive flickans. Jag hade tappat mobilen i vått gräs och vattnet hade sabbat den inre elektroniken. Experterna sade att den inte gick att laga. Så jag lade den i en skrivbordslåda.

Så någon gång i höstas städade jag i lådan och var just på väg att kasta mobilen när jag fann att den fungerade. Vattnet hade sent omsider dunstat bort och allt var som förut. Flickans telefonnummer kom tillbaka och jag lyckades spåra hennes adress i Västerås.

Köpte ett julkort med kuvert, skrev en förklarande hälsning med önskan om god jul och stoppade in ett par hundringar att lysa upp helgerna med. Och postade med en varm känsla i hjärtat.

Gud måste, trots helgen, inte haft mycket att göra idag, ty Han verkar ha sett vad jag gjorde och rörts av mitt goda sinne. Uppenbarligen beslöt Han sätta sina övernaturliga krafter i aktion. Ty när jag kom hem hade Han redan ordnat det. Det låg en försändelse i brevlådan från Skattemyndigheten om att jag, helt oväntat, fått flera tusen kronor tillbaka på skatten!

Så säg inte att inte Gud finns, att Han inte följer våra göranden och låtanden och när Han finner det lämpligt avger små diskreta bevis för Sin existens.

Bloggportalen: Intressant
Andra bloggar om: ,

  6 kommentarer for “Anders Persson: Gud finns!

 1. Hans O Sjöström skriver:

  Fan tro’t!

 2. Knut Lindelöf skriver:

  En som inte vill uppge sitt namn skriver följande:

  “Hmm, ja det var ju snällt av den här guden att hjälpa just dig med ditt problem! Fast det hade nog varit bättre om han lagt sin tid på att hjälpa människor i flyktingläger runt om i världen eller att hjälpa de stackars barnen i östra Ukraina som bombas av Poroshenko. Känns lite som den här gud har lite svårt med prioritering men vem är jag att kritisera … Kul att i alla fall du Anders fick hjälp även om jag skulle tycka att andra har mer akuta bekymmer …”

  Ja, det var väl inte så farligt att skriva under fullständigt namn.

 3. Bo Persson, Piteå skriver:

  Det är väl tänkt som blasfemi?

 4. Anders Persson skriver:

  Först tänkte jag utslunga samma varning som Mark Twain i början av sin “Huckleberry Finns äventyr”:

  “Personer som försöker hitta en avsikt i denna berättelse kommer att åtalas, personer som försöker hitta någon viss moral i den kommer att bannlysas; personer som försöker hitta en handling i den kommer att skjutas.”

  Men nu är det Jul och då ska man vara snäll. Bakgrunden är att jag håller på att förbereda en längre föreläsningsserie i matematisk statistik och just nu letar efter ”egendomliga sammanträffanden”. Ironin i min text riktar sig mot människor som i sin bristande förståelse för statistik ger övernaturliga tolkningar av rena slumphändelser.

  Statistik är en mycket ung vetenskap, bara 150-200 år gammal. Trots att människor spelat med tärningar och dyligt i flera tusen år dröjde det mycket längre innan de började frigöra sig från föreställningen att allt är förutbestämt och att det alltså inte finns någon osäkerhet i tillvaron. Man hör ofta att han eller hon ”har tur” eller ”har otur” eller att ”gudarna är med” honom eller henne.

  Slår någon en 6:a med tärningen fyra gånger i följd tror en del att han eller hon ”har Lyckan på sin sida” och ska få en 6:a till, eller att nu ”måste det vara dags” för en icke-sexa. Men chansen för en 6:a är alltid 1/6 oavsett vad som en hänt dessförinnan.

 5. Hans O Sjöström skriver:

  På tal om din hastigt avlidna och återuppståndna mobil kan jag berätta om min kusin Åke Sjöström i Furudal som är uppvuxen i samma religiöst färgade miljö som jag.

  Han arbetade som skolvaktmästare och fick då och då in datorer från personalen för reparation. Det vanligaste felet på dem var att de var ohyggligt dammiga inuti. Åke skruvade isär det som behövdes och diskade apparaterna noggrant. Därefter lät han dem stå och torka i cirka två veckor. Därefter gick de mycket bättre än de hade gjort på länge. Skolpersonalen som hade fått lära sig att om man utsatte datorer för väta var det slut på dem för gott, tillskrev min kusin rent övernaturliga krafter. Men, sa han, det gäller bara att låta dem torka ordentligt. Detsamma gäller naturligtvis också mobiltelefoner.

 6. Hans Isaksson skriver:

  Själv återfann jag min barnatro när jag nyligen hade tappat min elektroniska stektermometer i diskvattnet. Den återvände till liv först lagom till Kristi Födelsedag och julbaket.

  Det kan inte vara en tillfällighet att alla vi f d hedningar har haft denna omskakande erfarenhet av Återuppståndelse mer eller mindre på en gång?

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.