Lena Kallenberg

Vi har sett bilderna på TV av medelålders fransmän som dragit på den gula västen i protest. Ändå fortsätter media att sprida den klichéartade uppfattningen att de tumultartade händelserna i Frankrike, närmast att betrakta som en revolt, är något utfört av ligister och klimat-förnekande red-necks.

Det vi ser är inte en upprepning av 1968-vänstern, utan ett klasskrig orsakat av minst 25 års nyliberalism. Om man har svårt att förstå det raseri som upploppen uttrycker kan man ta del av kalla siffror. Minimilönen ligger på 8.650 kronor och socialbidraget på 4.100 kronor, en etta i en Parisförort går lös på 5.000 kronor/ månad. Lägg till det att president Macron praktiskt taget har avskaffat förmögenhetsskatten.

Priset för att avskaffa skatter för de allra rikaste ligger alltså i nivå med statens inkomst för att införa avgifter på diesel, de som regeringen tvingats uppskjuta i sex månader.

Foto: Anders Bardell, Aftonbladet

Gula väst-rörelsen riktar vreden mot de allra rikaste, protesterna skiljer sig från det vi såg år 2005 där upploppen skedde i de fattiga norra förorterna till Paris. Man skulle kunna tro att den franska allmänheten ryser, men siffror från slutet av november visar att 42 procent stöttar Gula väst-rörelsen enligt Tidningen Le Monde, andra uppgifter talar om ca 80 procent.

Gula väst-rörelsen är inte enbart en Parisföreteelse som media försöker låtsas, den lever i hela Frankrike. Ger man sig ut på landsvägarna organiseras motorvägsblockader av pensionärer klädda i gult. Också oljedepåerna är blockerade och nyss anslöt 100 gymnasier… Det förtjänar att nämnas att över 60 procent av arbetarna och 56 procent av fast anställda i det offentliga och privata backar upp blockaderna.

För att få en uppfattning av vilka Gula väst-rörelsen fått på fötter, förutom de vanliga autonoma och yttersta högern som gillar anarki i allmänhet, kan man ta del av vilka som anhölls av polisen härom lördagen. Bland 400 arresterade kom en större del från provinsen, vanliga familjefäder och mödrar utan någon prick i straffregistret.

De sociala kontraktet är sönderrivet, systemet fungerar inte, de rika blir rikare och köpkraften har stannat upp för arbetar- och medelklassen. Det är förklaringen till att våldsamheterna finner stöd hos vanligt folk. Vart rörelsen som beskrivs som lös ska ta vägen går det bara att gissa. Men Gula västarnas långa kravlista berättar om att det bör finnas någon form av organisation och ledning bakom. Vi kan  bland annat läsa följande:

  • Stoppa hemlösheten! 27/11 röstade senaten ned skatterabatten för de som hjälper hemlösa med bostad! Hyresreglering, fler billiga bostäder!
  • Stoppa prisökningarna på el, gas och privatiseringarna!
  • Progressiv företagsskatt – de stora jättarna trixar bort skatterna, småföretagen betalar.
  • (Fler av de 42 kraven hittas på tidningen Figaro och aktionsgruppens face-booksida).

Europas politiker  kan vänta sig en spridning av  Gula väst-upproret om man inte lyssnar till vad som sker i Europas hjärta och styr undan nyliberalismen. Minns att åratal av mycket dålig hörsel slutade med Trumps maktövertagande i USA.


Originalpublicering i Dalademokraten

Föregående artikelARNAULT-DOMEN ÄR EN KATASTROFAL TRIUMF FÖR ROBOTSAMHÄLLET
Nästa artikelAlex Schulman överskrider gränsen för det acceptabla

Välkommen, du är nu inloggad! Håll god ton. Inga personangrepp!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.