Vad innebär välstånd och hållbar utveckling? Lena Sommestad skriver om det idag på sin blogg. Hon ger sig försiktigt men ändå tydligt på vad Tommy Waidelich svarade i en DN-intervju – ”Det viktigaste är att vi har en skattepolitik som främjar tillväxt” – och konstaterade att det kan läsas som i klar motsättning till vad Juholt sa i sitt linjetal – ”lyfta människans värde bortom marknaden.” Bäddat för motsättningar, men nödvändiga diskussioner.

Jag skulle vilja tillägga några punkter för den diskussionen. Jag undrar hur Juholt och Waidelich ser på svensk vapenexort och den handfasta marknadsföringen av Jas Gripen genom exponering in action i Libyen. Är det förenligt med en hållbar ekonomisk utveckling? Kanske skapas lite välstånd, men är det i så fall ett moraliskt ”hållbart” välstånd?

Sverige deltar i kriget i Afghanistan, som inte ens kan sägas gå under FN-flagg, ett krig som sprider död, gift och förödelse bland de fattigaste människorna i hela världen. Främjar man med detta en hållbar utveckling i världen?

Bloggportalen: Intressant
Andra bloggar om: , ,

Föregående artikelPedagogik och undervisning
Nästa artikelSvenska marktrupper till Libyen
Knut Lindelöf
Redaktör för lindelof.nu, skribent och författare. Pensionerad mellanstadielärare och skolledare. Bosatt i Uppsala.

4 KOMMENTARER

  1. Jag är tveksam till Tommy Waidelich. Precis som du säger är hans yttrande i motsättning mot Juholts ståndpunkt (och min). Men han får väl förklara sig ytterligare, så får vi se … Jag fattar inte heller varför Sverige måste delta i Libyen-konflikten. Vi tillhör ju inte NATO.

  2. Att prata om tillväxt utan att se till hela bilden är missvisande. Om du har 100 bagis och får ytterligare en femma så har du fem procents tillväxt. Men är det bara femman vi skall prata om, och glömma hundralappen? Eller annorlunda uttryckt: när vi talar om fördelning av samhällets produktionsresultat, handlar debatten om hela denna produktion eller bara den förändring som sker varje år? Det borde vara elementär kunskap åtminstone bland fackliga förhandlare.

  3. Till Kjell!

    Det behövs ingen vattenbombning av Libyen. Man drar stora vattenledningar från ökenbergen, under sanden och ut till de större befolkningscentrana längs med kustlinjen. Räcker till hushållsvatten och konstbevattning samt alla andra behov för de kustboende.

    Om nu inte NATO-bomberna sprängt sönder projektet, förstås …

Välkommen! Håll god ton. Inga personangrepp!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.