Jag fick min telefon, med bankkort, körkort, allt … stulet i Hötorgshallen i lördags.

Fick låna tvåhundra av fiskhandlaren så jag kunde ta mig hem. Spärrade allt.

I dag gick jag till mitt bankkontor vid St Eriksplan, hade med passet och ville hämta ut kontanter. ”Det går inte – du får använda bankomaten”. Jag har inga bankkort, sa jag, de är stulna. Var kan jag hämta ut? Banktjänstemannen såg förvirrat på mig. ”Jag vet inte”, sa hon och gick för att fråga, kom tillbaka och meddelade att Handelsbankens kontor vid Kungsträdgården hade kontanter.

Vid Kungsträdgården berättade banktjänstemannen att om en månad skulle även detta kontor upphöra att handha kontanter. Vad gör man då, frågade jag, om man får bankkorten stulna? ”Du kan gå till ICA eller beställa pengar på posten …” (Detta säger man alltså på banken!) Men då måste jag ju ha ett bankkort, sa jag. ”Du kan använda din dosa med det grå kortet och beställa pengar på posten genom nätet …” Men förstår du inte, om jag behöver pengar direkt, låt säga att du har bjudit mig på kalas i kväll? ”Jag är ledsen, men så här är det …” Du, sa jag. Jag måste säga detta till dig så du framför detta vidare uppåt – jag är ingen kund. ”Det är jag som har lånat ut mina pengar till er. Det är mina pengar … så här får ni inte göra!”

Jag går ut från banken, så jävla arg. Har bankerna rätt att avskaffa pengarna så här?

I mina fickor gräver tjuvar och ställer till förtret.
Ändå är det peanuts
mot vad banker stjäl
av tid, av frustration

Jag skulle önska att vi kunde göra som Niel Young som tog sina låtar från Spotify.

Föregående artikelVladimir Putins världsbild
Nästa artikelStoppa kriget!

6 KOMMENTARER

 1. Torsten Jurell har fel, tycker jag. De som vill ha kvar papperspengar har två argument: papperspengar gör det möjligt att verka kommersiellt och politiskt utan att staten och andra mäktiga intressen känner till varje pengatransaktion, och de kan inte hindra dig, till exempel från att hyra lokal för protestmöte, genom att stänga dina konton; andra argumentet är att kontanter behövs av beredskapsskäl, om den digitaliserade infrastrukturen skulle störas.

  Men vi måste inse att slaget om ”personlig integritet” och ”privatliv” är förlorat. Den viktiga politiska kampen för framtiden är att värna åsiktsbildningsfriheten och organisationsfriheten: att medborgarna kan yttra sig och bilda sig åsikter, och organisera sig, utan efterräkningar, TROTS att inhemska och utländska statliga och privata aktörer redan vet allt om dig och mig.

  Det är bara att gilla läget. Ha små nödlager med kontanter. Staten och privata aktörer måste förbättra säkerheten så att bedrägerier blir omöjliga (fram till dess behöver vi anhöriga ta hand om BankID och liknande för gamlingar och lättlurade familjemedlemmar, även om det är emot reglerna).

  Beredskapen då? Vi finge väl ha små lager med krigspapperspengar i hemmen, en viss summa för varje medborgare, som bleve giltiga i kriser.

  Nej, vi behöver gå mycket längre i digitaliseringen av pengar. Varje digital krona behöver ha ett identifikationsnummer. Ville jag köpa en tavla av Torsten Jurell, gåve jag honom digitalt SEK73857365861106, SEK6597729017489, SEK 3297017496266, och så vidare, ett antal tusen sådana nummer.

  Med detta system bleve brottslighet som har med pengar att göra omöjlig. Toge en pensionsskojare Agda Petterssons pengar kunde han inte bortförklara att han hade just Agda Petterssons krona med nummer SEK5122958860371 i sin ägo (penga-ID skulle givetvis följa med vid växling mellan valutor). Hölle en hallick kvinnor från Moldavien i slaveri kunde man följa de enskilda kronorna tillbaka till den sexköpsdömde mannens digitala konto.

  Det är vemodigt att leva i slutet av en epok, när vi har den sista uppsättningen sedlar som någonsin kommer att tryckas, och den sista uppsättningen mynt som någonsin kommer att präglas. Men så är det.

 2. Det här är en ögonblicksbild av ”Den Stora Omstarten” (The great reset) eller som det ibland kallas ”Den Gröna Omstarten” (The green reset). Det härstammar från WEF (World Economic Forum) i vars ”stall” bland annat Kanadas regeringschef J. Trudeau ingår (Klaus Schwab säger det uttryckligen i en video jag såg i förra veckan). DSO handlar om att knyta upp medborgarna hårdare till staten i detta fall den kapitalistiska staten, ungefär som man verkar göra i Kina. Alla måste ha ett kort, helst ett inopererat chip, så att statsmakterna har stenkoll på sina medborgare, förlåt, undersåtar. Konspirationsteori? Tja, kolla själv, sök på Klaus Schwab, WEF, eller andra förkortningar ovan och tänk. ”The Truckers” i Kanada börjar förstå varför de blir behandlade som de blir.

  En kanske litet ”tyngre” lektion i vad det handlar om kan du få här. Men många som följer den kommer säkert likväl att säga konspirationsteori! Det gör en del mig närstående personer. Men om nu denna framtid skulle bli mer uppenbar än vad den är i T Jurells utmärkta redogörelse, blir det svårt att senare komma och säga ”Vi visste ingenting” En sak måste vi ändå alla med lite ålder se ”Greppet om informationen av vad som sig i världen tilldrager” hårdnar. Jämför dagens SVT, DN, SvD med lägg från 1970- 80tal, så får du se. På steigan.no hittar du mängder av material. Ansträng dig!

 3. ”Vi” som uppnått stadiet välmående medelklass känner tryggheten råda; det fixar sig med ”mina” smarta lösningar. Jag har ju Iphone, Ipad och annat digitalt hjälpmedel, om problem uppkommer.

  Jag tror att vi måste omvärdera den digitala teknikens frammarsch i flera avseende. Inte minst som ett medel att kontrollera och styra utvecklingen mot ett obehagligt övervakningssamhälle där ”Storebror ser dig”.

  Ett samhälle med ”smart” information som leder maktens i deras önskvärda riktning.

 4. Vill spinna vidare på Bertil Carlman ”konspirationsteorier”.

  Demokratin är död i Sverige och västvärlden. Numera är det governance som gäller, ett styrelseskick som i praktiken är snudd på synonymt med fascism.

  De största makthavarna är inte politikerna utan globalister och deras storföretag. Dessa agerar genom sina lobbyorganisationer som The World Economic Forum, Bilderberg Meeting, The Trilateral Commission, The Club of Rome, European Round Table of Industrialists m fl. I dessa organisationer samlas politiker och globalister för att konspirera mot folket (bestämma om vår framtid över våra huvuden).

  Ledande expert i Sverige, på detta område, är utan tvivel Jacob Nordangård som gjort mångåriga efterforskningar i det rika material som globalisternas organisationer sprider helt öppet. Så det är inga mumbo-jumbo teorier Nordangård sysslar med. Skulle våra mainstreammedier vilja ta sitt självpåtagna påstådda demokratiska ansvar skulle de hitta all information om denna världsomspännande konspiration bara ett musklick bort.

  2012 doktorerade Jacob Nordangård vid Linköpings universitet på avhandling Ordo ab Chao om den politiska historien om biodrivmedel i den Europeiska Unionen. Om dess aktörer, nätverk och strategier. Självklart var det storföretagen och dess lobbyister som låg bakom EU:s etanolsatsning, den som blev obsolet efter bara några år. Jacob Nordangård intervjuade Anders Wikman, under arbetet med avhandlingen, i Wikmans egenskap som företrädare för GLOBE EU och Club of Rome, där han idag är ordförande, samt att Wikman då även var förtroendevald Europaparlamentariker.

  2019 skrev Nordangård boken Rockefeller – En klimatsmart historia. Boken är en rafflande och paradoxal historia som visar hur en av världens mäktigaste finans- och oljefamiljer finansierat miljö- och klimatforskning sedan 1950-talet och medverkat till att utforma klimatpolitiska åtgärder sedan 1980-talet.

  I december 2020 utkom Jacob Nordangård med Den globala statskuppen. Den boken berör just den samhällsomvälvning som världens rikaste människor och storföretag vill genomdriva genom sina lobbyorganisationer och västvärldens korrupta antidemokratiska politiker.

  Jacob Nordangård skrev nyligen på sin blogg om World Economic Forum’s Young Global Leaders. YGL och dess föregångare Global Leaders for Tomorrow är indoktrineringsprogram där framtida makthavare inom politik och näringsliv fostras. Där har svenskar som Mona Sahlin, Niklas Zennström och bröderna Wallenberg skolats.

  Bland andra makthavare i Young Global Leaders återfinns Finlands statsminister Sanna Marin, Nya Zeelands premiärminister Jacinda Ardern, Österrikes tidigare förbundskansler Sebastian Kurz, Frankrikes president Emmanuel Macron, Tysklands tidigare förbundskansler Angela Merkel och Facebook-grundaren Mark Zuckerberg.

  Nya Dagbladet har en informativ artikel om WEF, YGL och GLT där de bland annat citerar WEFs ledare Klaus Schwab som stolt berättar att: ”Vi har penetrerat världens regeringar”.

  Det är skamligt att media inte – inte ens ”våra” statliga medier i allmänhetens tjänst; Sveriges Television och Sveriges Radio – upplyser oss om hur världen styrs. Vi blir ständigt påminda om att demokratin är hotad, men vi har inte demokrati och det är inte nazister och populister som hotar den. Det är globalisterna som vill krossa allt folkligt inflytande och styra oss som sina marionetter, så som de redan styr de köpta journalisterna inom mainstreammedia.

  Och för att kommenterar Torsten Jurells artikel så tog ju Niel Young bort sina låtar från Spotify för att han inte ville att sanningen skulle få komma fram. Helt i linje med globalisternas önskemål och på tvärs mot undersåtarnas behov av insyn.

 5. Jan Arvid Götesson tycker att ”Torsten Jurell har fel”. Fel om vad? Den finansiella sektorn av ekonomin – vilken inte är produktiv – har trendmässigt ökat sin andel av de totala vinsterna. Alla förstår att det är i den reala ekonomin som alla vinster skapas medan en stor del av dessa realiseras i finansiella sektorn. Två gånger under detta århundrade har centralbankerna världen över pytsat in enorma summor för att rädda storkapitalisterna. I USA har Federal Reservs (vilket inte är någon av staten ägd bank utan en sammanslutning av privata banker) pumpat in miljard efter miljard dollar i det ekonomiska systemet. Krisande banksystem ska räddas därav uttrycket ”Vinsterna är privata medan förlusterna socialiseras”.

  Vanliga pengar (kontanter) brukar stater utge (USA är ett av undantagen) medan banker numera får genom en knapptryckning skapa pengar om de håller sig inom de regler som gäller för deras utlåning. För att inte tala om kryptovalutorna som innehåller inslag av pyramidspel.

  Nu vill den verkliga storfinansen utrangera kontanter och göra oss helt beroende av digitala pengar. I ett sådant system kan den enskilde inte skydda sig mor rovgiriga banker och mäktiga stater. I ett läge då en stat finner det nödvändigt kan den frysa eller beslagta tillgångar. Som på Cypern 2013 hade en insättargaranti för att skydda småspararnas pengar som i praktiken visade sig vara en falsk trygghet. År 2013 införde Cypern en skatt på konton med upp till 100.000 euro på 6,75 procent och 9,9 procent på banktillgångar över 100.000 euro.

  Eller som Macheath säger i tredje akten i Tolvskillingsoperan ”Vilket är det största brottet, att råna en bank eller att grunda en?”

  I Sverige blir det allt vanligare att man i affärer och matställen måste betala med bankkort. Sverige har inte en kontantlag som är värd namnet. Det vill säga en lag som tvingar de affärer och liknade inrättningar att ta emot de av staten utgivna pengarna.

  Jag förstår inte varför Torsten Jurell fick hjälp av sitt bankkontor. Visserligen är det ett tag sedan mitt bankkort slutade fungera och det skulle ta flera veckor innan jag skulle få ett nytt. Men kvinnan på vårt kontantlösa Swedbankkontor i Örnsköldsvik fixade kontanter till mig genom att med banken egna bankkort ta ut pengar åt mig i banken kortautomat utanför banken. Sen skrev vi bara en vanlig uttagsavi som jag attesterade.

 6. Detta kommer att lösa sig själv, den hårda vägen. Förr eller senare kommer det bli ett långvarigt strömavbrott, som bl a gör att Internet och mobila kommunikationer slutar fungera.

  Det är inte frågan om detta kommer att ske, utan när det kommer att ske.

  Den senaste gången en Interplanetary Coronal Mass Ejection ICME ägde rum var 1859. Då slogs nymodigheten telegrafen ut. De senaste tiden har det varit nära ögat, senaste tillfället var år 2012, då en ICME:s missade oss med en hårsmån. Den turen kommer inte att hålla i sig hur länge som helst.

  Därför måste samhället ha en beredskap att snabbt återgå till kontanter och annat som gör att samhället kan fungera utan elektricitet. Det går att bygga tekniska system som kan vidstå en Interplanetary Coronal Mass Ejection ICME, ifall intresset finns.

  I annat fall kommer det bli kaos när människor börjar bli hungriga. Hungriga människor är arga människor.

  Lär mer om Interplanetary Coronal Mass Ejection ICME 1 och här Interplanetary Coronal Mass Ejection ICME 2.

Välkommen, du är nu inloggad! Håll god ton. Inga personangrepp!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.