Irans utrikesminister intervjuas i RT 8 feb 2019 (klicka för att se intervjun)

En speciell ”mekanism” för handel mellan EU och Iran kommer att bli ”ett bra sätt” att undvika sanktioner från USA. Det säger Zarif till RT.

Trots allt allvarligare tryck från USA, så kommer Iran och EU att tillsammans arbeta för att återupprätta ömsesidig handel och ”kringgå” de sanktioner som USA satt på Iran. Det sade Irans utrikesminister i en intervju med arabiska RT.

Eftersom Washington har ökat sanktionerna mot Teheran, så har EU låtit förstå att man avser skapa en ”mekanism” som skall skydda europeiska företag, vilka är villiga att bedriva ”legitim handel” med den islamiska republiken. Det kommer bara att vara en ”preliminär fas” innan Teheran fullt ut kan ”återupprätta handelsförbindelserna” med Europa, sade Zarif i en exklusiv intervju med arabiska RT.

”Vi får se hur mekanismen fungerar i praktiken, men på pappret verkar den vara ganska effektiv. Jag tror att den förser oss med ett bra sätt att kringgå sanktionerna.”

Ministern sade att européerna ansåg att de skulle ha kunnat lägga fram ”mekanismerna” långt tidigare, och han undrade huruvida de hade utsatts för tryck från USA. Men när den väl kommit på plats, så kommer skyddsmekanismen att kunna utvidgas till att också gälla stater utanför EU, ansåg han.

I samtalet med RT så skällde Zarif ut USA och länderna i EU för att dessa stater lät Mellanöstern svämmas över med vapen. Han menade att de vapen som ”pumpas” in i området spelar en huvudroll i den massdöd som civila utsätts för i Jemen.

”De bomber som dagligen faller på Jemens folk, och som dödar så många, är inte tillverkade lokalt. Denna vapenutrustning har tillverkats i USA, Frankrike, Storbritannien och andra europeiska starter. De borde ställas till ansvar för det.”

När han kom in på en annan av krig härjad stat, Syrien, så menade Zarif att ”bästa sättet att upprätthålla fred och säkerhet” i det landet, är att
återupprätta regeringens ”kontroll och suveränitet över hela landets territorium”.

Han välkomnade beslutet från USA:s president, Donald Trump, att börja dra tillbaka amerikanska trupper från Syrien, och påpekade att dessas närvaro redan från början varit ”olagliga”. De borde dras tillbaka skyndsamt. Det skulle gynna hela regionen. Närvaron av trupper från USA är emot intresset hos alla länder (i Mellanöstern).

Föregående artikelUSA driver helt öppet igenom statskuppen i Venezuela
Nästa artikelNU INLEDS FAKENEWS FÖR ATT SKAPA FÖREVÄNDNINGEN FÖR EN USA-INVATION AV VENEZUELA

Välkommen, du är nu inloggad! Håll god ton. Inga personangrepp!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.