”Vid inzoomning på Kina ser vi hur medellivslängden ökade spektakulärt snabbt mellan 1949 och 1976. Detta tillhör en av de snabbaste ökningarna i medellivslängd som någonsin registrerats. På knappt 30 år fördubblades den. Under denna tillväxtperiod styrdes också Kina av Mao Zedong.

Vilka slutsatser ska vi dra av det? Att Maos Kina var ett gott system, med undantag för den stora svältkatastrofen kring 1960 då minst 15 miljoner dog? Att det är bra att leva under auktoritär kommunism där de som kritiserar den styrande eliten riskerar sina liv så länge medellivslängden ökar?”

Ovanstående är ett litet citat ur en lång artikel i dagens DN >>. Den är mycket intressant, inte minst med tanke på hur lätt medierna okritiskt kan lyfta ”lämpliga talanger” till abnorma höjder.

Se också Roland Pålssons YouTube-svar på Hans Roslings bubbelshower.

Föregående artikelMåste vi tycka om dem vi är överens med?
Nästa artikelTill minne av Amos Oz: En sionistisk ”duvas” skarpa klor

3 KOMMENTARER

 1. Jag har vid upprepade tillfällen kritiserat Hans Roslings världsbild, och även diskuterat det med Hans, min gamle studiekamrat, 1968- kollega och trätobroder. Han fördjupar ingenstans (efter vad jag vet) sin bedömning anser jag.

  * ”Årets svensk – Hans Rosling – förskönar verkligheten?” (20/12 2012)
  * ”Det vansinniga “Business as usual” – om vännen Hans Roslings glättiga världsbild” (Gästblogginlägg av professor Alf Hornborg).

  I Agenda 7/10 finns en diskussion mellan Ola Rosling (som så påminner om sin far) och professor Christer Berggren som har viktig kritik.

  Men ”Av programmet framgick också att Bill Gates, världens rikaste person under många år, lovordade boken. Varje elev som går ut gymnasiet ska få ett ex av boken…”

  Jag gör nu inlägg i ”Ifrågasätt” efter DN-artikeln. Gör detsamma!

 2. Hans Rosling
  hade rätt! för nu är det
  bara 8 personer som
  äger lika mycket som
  den fattigaste hälften
  av jordens folk…

 3. Roland Pålssons film är verkligen bra och tänkvärd. Låt oss sprida den allt vad vi kan.

Välkommen, du är nu inloggad! Håll god ton. Inga personangrepp!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.